zabrałam od kucharki przepisu, więc metodą prób i błędów szukałam tego upragnionego smaku. Ostatecznie znalazłam go w przepisie Ewy Wachowicz :-) Najbardziej lubię z bananami, ale robiłam też z jagodami i innymi owocami, wyszły równie pyszne. W przepisie zmieniłam ilość bananów na dwa, bo jeden , to dla mnie zbyt mało. SKŁADNIKI 2 jajka 3 łyżki cukru 500 ml kefiru(...)połączenia składników. Banany pokroić w bardzo cienkie plasterki (dzięki czemu przy obracaniu racucha nie będą wypadać) i dodać do masy, lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i chochlą nakładać ciasto na racuchy (temperatura oleju nie może być zbyt duża, ponieważ racuchy zamiast rosnąć, będą się przypalać). Żeby łatwiej się obracało racucha na drugą stronę, to można na patelnię nałożyć pokrywkę
Passions hobbies life"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy
Słodkie PrzyjemnościSchłodzone ciasta latem smakują najlepiej. Gdy są z sezonowymi owocami, to w ogóle pełnia szczęścia. Dziś dzielę się z wami dwukolorowym sernikiem bez pieczenia, który szybko stał się hitem w moim domu. Do przygotowania sernika tym razem użyłam twarogu sernikowego z Mascarpone Président (do kupienia w sklepach Auchan, Leclerc, Tesco czy niektórych Biedronkach) – jak sama nazwa wskazuje, jest(...)wymagają dodawania tłuszczu do masy. Ma bardzo dobry skład i świetnie nadaje się do serników zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mój jest z truskawkami, choć maliny czy jagody także się sprawdzą. Wygląda efektownie, smakuje bosko, a robi się go prosto i szybko. Moi goście nie mogli się oprzeć niejednej dokładce – to najlepsza rekomendacja. Błyskawiczny dwukolorowy sernik
Poezja smakuPyszne, można je dosłodzić wedle własnego gustu albo posypać kruszonką, dodać odrobinę czekolady itp. Można wykorzystać borówki (jak kto woli: jagody) lub borówki amerykańskie, choć te pierwsze są znacznie bardziej soczyste. Oryginalny przepis pochodzi stąd. Proporcje na 8 jagodzianek 500 gram mąki 1/5 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki 25 gram drożdży 50 gram masła 2 jajka 50 gram(...)sekund. Ściągnąć z ognia i dodać masło. W misce wymieszać mąkę z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i maślankę, zarobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto nie powinno się lepić do dłoni, ale powinno być lekkie. Pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta odrywać
Czerwony Gupikmasę serową: 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego; 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 200 g drobnego cukru; 4 jajka; 2 łyżki mąki; 1 łyżka soku z cytryny; 250 g jagód; Składniki na polewę: 250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany; 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; Wykonanie: Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę(...)polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Ciasto to przechowywać w lodówce
In my kitchenJaki jest Wasz ulubiony market? My kiedyś częściej chodziłyśmy do Lidla np. po tofu czy mleko kokosowe ale musimy przyznać, że obecnie Biedronka również ma w
Candy Pandasskładniki na spód: 120 g ciasteczek np. herbatniki 50 masła wykonanie: Masło roztapiamy, wlewamy do pokruszonych ciasteczek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę na
Domowy Smak Jedzeniaczasem jest konieczne to oczyszczenia atmosfery rodzinnej. W każdej części tej powieści urzeka mnie kuchnia Kaliny- miejsce spotkać domowników i sąsiadów. Miejsce magiczne, pachnące drożdżowym ciastem i domowym obiadem. Miejsce, gdzie każdy czuje się dobrze, jak u siebie. To wielkie szczęście Antka i Bianki , że mimo powikłanej sytuacji rodzinnej mają tak wspaniałą i ciepłą Babcię. Iwona(...)swojej kochanej Babci, która mimo swojego wieku ( 88 lat ) jest moim powiernikiem i przyjacielem, na którym zawsze mogę polegać. Kiedyś i u niej pachniało drożdżówkami z jagodami, a śniadanie zaraz po przebudzeniu czekało już na mnie na stole. Dziś to ja zawożę jej słodkości i lubię patrzeć na uśmiech na jej twarzy. A mądrości przekazane mi jako nastolatce
Z Majeczką w kuchniKasza manna - zmora dzieciństwa czy najlepsza przekąska na słodko? :) Jaka jest Wasza odpowiedź? Ja bardzo lubię desery jak i ciasta na bazie kaszy manny. Dzisiaj zachęcam do przygotowania delikatnego, kremowego, lekko płynnego i naprawdę rewelacyjnego w smaku deseru z wykorzystaniem kaszy manny. Składniki na 2 porcje: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany 30% 3 płaskie łyżki kaszy(...)się gotować to wlać mleko rozrobione z kaszą. Całość gotować kilka minut. Masa powinna lekko stężeć. Gorącą kaszkę przelać do salaterek. Ozdobić borówkami (lub innymi owocami, np. malinami, jagodami) i od razu podawać. Jeżeli kaszkę schowacie do lodówki to stężeje, ale pomimo tego w smaku będzie bardzo delikatna i kremowa
Ugotowaćjednak nadzieję, że Wasza świadomość żywieniowa jest na tyle duża, że tego typu tekst to jedynie przypomnienie wiadomości. 1. Zdrowa dieta jest droga Jasne, jeśli chcesz jeść codziennie jagody goi, czy produkty eko i bio, będzie Cię to kosztowało więcej niż śmieciowe jedzenie. ALE można to rozegrać jednocześnie zdrowo i tanio. Wystarczy zrezygnować ze stołowania się w barach szybkiej(...)owoce . Zamiast wód smakowych i coli (która przecież do najtańszych nie należy), pij zwykłą wodę , do której można dodać plaster cytryny czy pomarańczy. Zamiast gotowców typu pizza, lepiej przygotuj ciasto samemu z razowej mąki , a następnie zamroź i w razie potrzeby szybko upiecz z dodatkami. Koszt takiej pizzy będzie znikomy w porównaniu z zamawianą na dowóz. Schabowego wcale nie trzeba
Powiedz dietom niechleba Przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste, choć czytałam, że zdarzają się problemy. Podam kilka wskazówek, które sprawią, że chleb na pewno się uda. W zasadzie przygotowanie chleba sprowadza się do namoczenia i wymieszania nasion. Ważne, aby przekładając ciasto do foremki odpowiednio ugnieść je i to tak mocno, aby nie było pustych przestrzeni. Jeśli tego nie zrobicie i ciasto nie będzie ściśle(...)kokosowego może to być słonecznikowy, rzepakowy lub arachidowy. Syrop z agawy można zastąpić miodem lub cukrem trzcinowym. Piekłam również wersję z dodatkiem 2 łyżek jagód goji była też wersja z żurawiną lub ich mieszanka. Żurawina i jagoda goji występuje tutaj jako składnik dodatkowy i nie należy dodawać więcej niż 2 łyżki! To tyle doświadczeń na temat zamienników 🙂 W razie pytań jestem
SprawdzonaKuchnia.plMasz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu, chęci lub nastroju do pieczenia? Taki deser jest świetnym pomysłem na takie dni. Pyszny rabarbar z czereśniami
karmelowyDzisiejsze mufiny są bardzo specjane :) Cały poranek przeznaczyliśmy na ich pieczenie- a celem było wsparcie inicjatywy zbierania pieniędzy dla Mateusza Bednarczyka. Jeżeli macie ochotę
Smaki Edytypudrem. To sprawdzony przepis na 12 muffinek, które przygotujesz w kilka chwil, bez miksera. Muffinki z borówkami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru szklanka borówek lub jagód, świeżych/mrożonych szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml oleju 200 ml mleka 2 jajka polewa z białej czekolady, lukier lub cukier puder do dekoracji Uwagi(...)owoców – świeżych lub mrożonych, u mnie mrożone borówki. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Formę na muffinki wypełniam papierowymi foremkami, wlewam ciasto do około 3/4 wysokości. Muffinki piekę 20 – 25 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę i dekoruję. Smacznego
Zasmakuj KuchniWspominałam już, że miałam do ogarnięcia czarne porzeczki, pierogi już były w tym tygodniu z jagodami to wymyśliłam sobie knedle. Pierwszy raz w życiu robiłam, oczywiście Misiek po fakcie dopiero mnie oświecił, że babcia Antosia to tylko ze starych ziemniaków robiła, a ja głupia namachałam się z młodymi, ale wyszły, może nie najpiękniejsze a smaczne! Składniki (w przypadku(...)cukrem i odsączonych ps. używając starych ziemniaków dodać 350 g mąki Przygotowanie: Jeszcze ciepłe ziemniaki utłuc razem z bananem, cukrem, solą i wanilią. Dodać masę do mąki i zagnieść ciasto. Powinno trzymać się „kupy” i nie kleić, w razie „w” dodawać po trochu mąki. Ciasto dla ułatwienia pracy podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek
greenscarf