ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:229/278)

Racuchy z borówkami – bez laktozy 211

Dziś mam dla Was kolejny przepis na borówkowe pyszności! Póki owoce są na targach trzeba z nich korzystać! Są nie tylko bardzo smaczne , ale i przynoszą

Ostra na Słodko
TORT URODZINOWY W STYLU TIK TOK 125

końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką.  Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan.  Biszkopt najlepiej(...)się ubije, ale będzie jeszcze płynna dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje.  Żelka jagodowa : Składniki: * 450 g mrożonych jagód (mogą być też świeże) * 8 g żelatyny * 1/3 szklanki wody * kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Jagody zmiksować blenderem na gładką masę. Przecedzić przez sitko. W garnku podgrzać zmiksowane

Zrób to smacznie
Żurawina szroniona w cukrze – nie tylko do dekoracji 223

naszykowana żurawina wielkoowocowa jest bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna(...)Szykujemy sobie kratkę albo papier pergaminowy do suszenia gotowej żurawiny. Teraz opcje macie dwie – albo przecedzić żurawinę na sicie i dać jej odciec z syropu, albo wyławiać po kilka jagód z płynu i dokładnie otrząsać je z niego nad rondelkiem. Owoce – bez płynu, bo płyn zwilży i zbryli cukier – wrzucamy po kilka sztuk do głębokiego talerza z pozostałym cukrem

Karo in the Kitchen
Ciekawostki kulinarne: bakłażan 181

Oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także skarbnica składników odżywczych i minerałów. Ojczyzną bakłażana są Indie, a do Europy, konkretnie do Hiszpanii, sprowadzili go Maurowie. W tamtym czasie bakłażan nie miał smacznej opinii, nazywano(...)dzieci, chorzy na reumatyzm, podagrę i mający problemy z nerkami. Przepisy na dania z bakłażanem: Pasta z ciecierzycy i bakłażana Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią Mini pizze bez ciasta Bukiet warzyw z patelni

My Chcemy Jeść
Domowy syrop z czosnku 123

Domowy syrop z czosnku na odporność najczęściej doceniamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasila się okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Choć zapach i aromat czosnku

Cztery Fajery
Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową 168

mała łodyga trawy cytrynowej 2-3 łyżki syropu klonowego Dekoracja: 1 łyżka grubej tapioki wiórki kokosowe Przygotowanie: Miseczki kukurydziane: Płatki kukurydziane przełożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta. Mają mieć konsystencję grubej bułki tartej. Przełożyć do miseczki i dodać resztę składników. Dokładnie wyrobić dłonią. Foremki do babeczek wyłożyć folią spożywczą i wylepić przygotowaną masą. Schłodzić. Pudding z tapioki(...)odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes To też może Cię zainteresować: Czekoladowy pudding z tapioki z malinami Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu Deser jaglany z jagodami i bezą Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Ciastka brownie z białą czekoladą 174

Brownie? Odkąd spróbowałam uwielbiam! :) i tylko dlatego, że staram się trzymać "dietę" nie piekę za często.A jeśli już, to małe ciasteczka - z jednej porcji nie

Kolorowy Przepisownik
Biscotti di Prato 157

lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze(...)domowe kucharzenie Joanna z bloga Różowa Kuchnia Kinga z bloga Małe Kulinaria Magda z bloga Kulinarna Piniata Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji Jagoda z bloga Magia w kuchni Małgorzata z bloga Po prostu Marghe Jola z bloga Smaki mojego domu Emma z bloga Emma Kreatywna Olga z bloga Cukry Proste Iza z bloga

mojewypiekiinietylko
Biscotti i wypiekanie na śniadanie 164

lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze(...)maśle Marzena z  Kulinarne Szaleństwa Maniusi Joanna z Różowej Kuchni Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Kinga z  Małe Kulinaria Dorotka z Moje Małe Czarowanie Jagoda z  Magia w kuchni Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji Małgorzata z  Po prostu Marghe Jola z  Nasze życie od kuchni Emma z  eMMa kreatywna Olga

Moje domowe kucharzenie
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 303

Przy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest(...)znowu odrobinę płynu. Pamiętajcie o zdrapywaniu kremu z boków i dna miski żeby wszystko było równomiernie wymieszane. Można dodać do kremu karmel lub dżem albo rozdrobnione owoce jagodowe (maliny, jagody, poziomki, jeżyny – truskawek nie polecam, mają dużo wody i krem potrafi się przy nich kapryśnie rozwarstwić). Owoców dodajemy niewiele – raczej dla delikatnego pastelowego koloru i ciekawego marmurkowego efektu niż

Karo in the Kitchen
Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska 394

Pyszna kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta w przygotowaniu

Mała Cukierenka
Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles 290

Dziś przedstawiam przepis na bezgrzeszne i bardzo sycące gofry pełnoziarniste. Zamiast zwykłej mąki dodajemy tą pełnowartościową, która na długo zapewni na poczucie sytości, a zamiast cukru

karmelowy
Naleśniki pina colada! Kokosowo - ananasowe! 183

naleśników i smaż naleśniki. Naleśniki smażymy na małym ogniu (na mniejszym niż standardowe) i około 15 -20% dłużej niż klasyczny naleśnik, wynika to z mniejszej zawartości glutenu w cieście. Naleśniki obracamy szeroką łopatką. KREM KOKOSOWY: - 100 g mąki kokosowej - 470- 500 g mleka - 1 czubata łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym - 1 jajko - 50 g cukru W/w składniki umieść(...)zalej naleśniki i zapiecz na złoty kolor.  Są wyborne! (temp. 180°C, czas 25- 35 minut, grzanie dół + termoobieg) Wypróbuj również inne moje przepisy: 1. TARTA z truskawkami, jagodami i czekoladowym kremem 2. TARTA z truskawkami , krem budyniowym i bitą śmietaną 3. Dietetyczny obiad z kurczakiem i młodą kapustą 4. Risotto z ośmiornicą 5. Sałatka

SMYKWKUCHNI
Czekoladowy tort z jeżynami 665

Dzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi

Ciastkozercy