Placuszki z serkiem ricotta to jedno z naszych ulubionych śniadań. Nie wymaga ono zbyt dużo pracy, jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze placuszki są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Owocowy krem śmietankowy z galaretką używany jest jako masa do przełożen ia tortu i ciast, a także jako dodatek do deserów . Możemy z niego zrobić różne dekoracje na wierzch tortu. Nie nadaje się jednak, tak jak żaden krem śmietanowy, do obłożenia tortu pod masę cukrową . Po prostu rozpuszcza ją, jak również wszystkie inne ozdoby wykonane z masy cukrowej. Jeżeli chcecie(...)galaretką. Galaretkę i owoce łączymy wedle naszych upodobań smakowych . Mogą to być te same smaki, lub mogę się one różnić, np: banan zatopiony w galaretce cytrynowej, maliny z jagodami itp. Galaretkę możemy przyrządzić również sami, używając do tego celu dowolnego soku z owoców i żelatyny . Żelatyną możemy również usztywnić, zmiksowane przez nas owoce, tworząc tzw. frużelinę . Taki
SmartBake.plłakocie. W sklepie internetowym u SKWORCU znalazłam takie oto cuda. Pierwsza sprawa to pyszne i odświeżające KSYLITOLKI JAGODOWE . W sam raz do torebki. To tradycyjne drażetki o smaku czarnych jagód, całkowicie zdrowe, nie zawierające konserwantów ani sztucznych barwników. Słodkości nie muszą powodować próchnicy czy nadwagi, można je spożywać bez wyrzutów sumienia. Ksylitolki to świetna alternatywa dla cukrzyków , chorych na grzybicę(...)glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru . Stąd też w mojej kuchni zagościł ksylitol już na stałe. Używam do herbaty, kawy, wszelkich napojów, do ciast i deserów... Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową , hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków, Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości), Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła, Wzmacnia układ immunologiczny, Zmniejsza
Z Kuchni Do Kuchniwrócił z pracy wyjątkowo wcześnie, szybko więc przebrał się w szorty i pojechaliśmy nad jezioro. Szum liści, ten charakterystyczny, trudny do opisania dźwięk fal uderzających o brzeg, i ostatnie jagody sprawiły, że spędziliśmy tam kilka fantastycznych godzin. W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na ostatnie już chyba lody w plenerze; usiedliśmy na bulwarze i podziwialiśmy słońce chowające się za budynkami(...)wrzącej wodzie, dolać do masła, wymieszać.Mąkę przesiać, dodać płatki, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać.Do mąki wlać masło, wymieszać na jednolitą masę. Będzie dość gęsta. Układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać - ciasteczka nie będą rozlewać się na boki prawie wcale podczas pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 st. C. na złoty kolor. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIndiańska lemoniada przepis na orzeźwiającą sumakadę Indiańska lemoniada znana też jako sumakada gasi pragnienie z siłą wodospadu. Kwaskowo - słodki, orzeźwiający napój, to najlepsze co możesz przygotować
Cztery FajeryDzisiejszy tort czekoladowy to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo
CiastkozercyD ziś podzielę się z wami rewelacyjną ciekawostką na temat białego uśmiechu. Jak należy dbac o zęby, aby nie były żółte. Z najdziecie poniżej listę 10
IzaGotujesmaku ok. 3 łyżki, 2 galaretki przeźroczyste, żelatyna na ok. 2 litra, 1 granat, 300 ml nektaru z czarnej porzeczki Hortex . Przygotowanie: Formę, dno i boki, wykładamy folią spożywczą. Jagody rozmrażamy, miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić z owoców, mus od skórek. Odmierzamy ilość powstałego soku w ml. pana cotta: Mleko przelewamy(...)porzeczkowego. Nektar podgrzewamy, rozpuszczamy w nim żelatyny (na 250 ml) płynu i pozostawiamy do schłodzenia. Nektar stopniowo ubijamy, a powstałą pianę przekładamy łyżką na wierzch przeźroczystej galaretki. Tak przygotowane ciasto na zimno zostawiamy na noc w lodowce. Przed krojeniem zdejmujemy obręcz i delikatnie odlkejamy folię spożywczą. Smacznego
Moniki SmakołykiBorówka to owoc, którego właściwości lecznicze zaczęto doceniać dopiero w XX wieku, bo wtedy właśnie zaczęto uprawę tych owoców. Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody (borówki czarne), ale są od nich zdecydowanie większe i słodsze w smaku. Są także skuteczniejsze w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych i mogą zapobiegać marskości wątroby. Poza tym borówka poprawia stan(...)Borówka w kuchni Borówki amerykańskie są doskonałe na surowo, ale możemy też wyczarować z nich pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto
Kulinarne przygody GatityOstatnio mam straszną ochotę na serniki ;) Tym razem na wierzch dałam orzeźwiające porzeczki i borówki i zalałam je galaretką z czarnej porzeczki. Sernik po schłodzeniu jest
Smakołyki Asimyślałam, choć czasami lubię sobie pomarzyć... Ale ani pomysłu na taką książkę nie mam. Bo co takiego wyjątkowego mogłabym w niej pokazać poza tym, co jest już na rynku? Ciasto drożdżowe, naleśniki i pierogi z truskawkami? Nie kombinuję ze składnikami, gotuję proste potrawy, a eksperymentuję wtedy, kiedy w lodówce zabraknie mi jajek albo w szafce mąki. Mam też to szczęście(...)potrawami tylko dla mnie (czyli szpinak w roli głównej, sok z buraka itp.), drugi dla męża (tutaj mięso, mięso i panierowany camembert) i trzeci dla dzieci (pierogi z jagodami, pankejki, kotleciki). Wyszło pięknie! Najwięcej czasu zajęło mi sformatowanie przepisów, bo fotoksiążka kulinarna to jednak nie tylko zdjęcia, to też całkiem sporo tekstu, który trzeba dopasować, wyrównać, ujednolicić
bistro mamauwielbiam musli. Idealne na śniadanie z odrobiną naturalnego jogurtu, wspaniały dodatek do pieczonych owsianek, pyszne uzupełnienie do lekkich deserów, aż w końcu przysłowiowa „kropka nad i” do ciast (czekoladowa polewa a na niej wspaniała struktura musli, po prostu nie sposób się nie zakochać). Musli lubię też jeść od tak po prostu z miseczki jako zdrowa przekąska do ulubionego(...)mleczna czekolada banany pełnoziarniste muszelki Wszyscy domownicy kochają tą kompozycje smaków. I często słychać… chrupanie Druga tuba jest w wersji fit błonnikowe musli borówki maliny żurawina siemię lniane jagody goji Samo zdrowie! Polecam. Moi drodzy jeśli kochacie tak jak ja musli, to zapraszam Was serdecznie na stronę mojemusli.pl Już niedługo na blogu ciekawe przepisy z wykorzystaniem musli Zaglądajcie
Słodkie okruszkiFantastyczna rolada bezowa to ciasto, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest delikatne w smaku mimo, że beza jest słodka, krem, który znajduje się w środku oraz owoce idealnie przełamują tę słodycz. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało. Do tej pory robiłam rolady biszkoptowe, ale rolada bezowa w/g mnie jest najlepsza z nich. Idealny deser na weekend lub na małą(...)pomocą papieru do pieczenia zawijamy dość ciasno roladę. Przed krojeniem odstawiamy na min.pół godziny do lodówki. Smacznego :) Zobacz także podobne przepisy: Rolada truskawkowa Rolada czekoladowa Rolada biszkoptowa z jagodami Rolada z galaretką i kremem mascarpone Artykuł Rolada bezowa z owocami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecammiejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera. Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał(...)było zamówić pół porcji i nawet dorosły się najadł o dziecku nie wspomnę. Kotleta mielonego sama ledwo zjadłam. Syncio miał problem z połowa porcji makaronu z serkiem i jagodami. Obsługa specyficzna ale sympatyczna i stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami. No i pyszny kompot z jabłek na stałe w karcie. Menu niezbyt obszerne ale karta dań polecanych inna
Dzieje kuchennej Wiewióry