przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety: jeśli zastygnie możemy je ponownie podgrzać, nie pęka i kruszy się Wady: Nieco bardziej skomplikowane przygotowanie niż tradycyjnego, może być nieco kłopotliwe dla niewprawionych w kuchni Lukier(...)dekoracyjny efekt. Do barwienie możemy uzyć barwników spożywczych w proszku lub tez spróbować bardziej ekologicznych, domowych metod barwienia. Czerwony lukier: uzyskamy dodając do lukru sok z wiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: dodatek soku z marchwi. Żółty lukier : jasnożółty - sok z cytryny, intensywnie żółty - kurkuma, żółtko jajka Zielony lukier : zmiksowane liści mięty, łyżki gotowanego szpinaku lub sok ze szpinaku
Pyry na Gazowsiankę ( u mnie mieszanka różnych płatków owsianych, górskich, błyskawicznych, żytni, suszonej żurawiny, jabłek, orzechów, zawsze wszystko zbieram w jednym słoju i dodaje często różne super foods siemienie lniane, jagody goi, pyłek pszczeli czy to jakieś pestki typu słonecznik, dynia lub ... nasiona chia, posiekane suszone morele, daktyle, chipsy z kokosa, jednym słowem taka moja domowa gotowa mieszanka na owsiankę(...)masz, użyj mąki pszennej; mąki dodajemy te 50 gram mniej lub więcej, każdy banan waży troszkę inaczej, więc te dwie łyżki mąki może się okazać, że trzeba dodać więcej, ciasto powinno być zwarte) - 4 czubate łyżki brązowego cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/5 łyżeczki kardamonu - 3 jajka Banany rozgnieć widelcem. Masło stop w rondelku dodaj cukier i rozpuść go, dodaj banany
SMYKWKUCHNIweekendowe śniadania, słodkie podwieczorki lub jako deser. A jeśli coś zostanie - można je w poniedziałek zabrać do pracy... Składniki na 18-20 sztuk 500g mąki 300-400 g borówek, jagód lub malin (zimą używamy mrożonych) 250-300 ml maślanki 400 g brązowego cukru (lub cukru trzcinowego) 2 jajka 100 g roztopionego masła pół łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki(...)Pieczemy muffinki przez ok. 30 minut w temp. 170 stopni. Mała podpowiedź na koniec - jeśli używamy cukru brązowego, 250-300 ml maślanki w zupełności wystarczy. Kiedy dodajemy cukier trzcinowy, ciasto jest bardziej gęste i warto dolać jeszcze trochę maślanki, aby masa łatwiej się mieszała, a babeczki były wilgotne
Kulinarne Inspiracjeproszkiem i solą. W drugim naczyniu lekko roztrzep żółtka w maślance wymieszanej z rozpuszczonym masłem. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Ubij pianę na sztywno i lekko wymieszaj z resztą ciasta. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry aż będą rumiane. Podawaj z owocami, cukrem pudrem czy owocowym syropem. Tradycyjny przepis na gofry można zmodyfikować i upiec gofry czekoladowe . To ulubione gofry moich(...)kolorowe posypki ale na ogół trzymam się z daleka od wszelkich gotowców w tym kolorowych cukrowych past do tortów. Nie ma jak naturalne dekoracje z owoców takich jak maliny, jagody i physalis – wiśnia peruwiańska. Gofry można również upiec z dodatkiem siemienia lnianego i owsianych płatków. Zamiast pszennej mąki można dodać orkiszową, czemu nie! Zawsze wymyślam jakiś nowy przepis
codojedzeniaSernik - jedno z moich ulubionych ciast dziś w wersji kokosowej A do tego wzbogacone puszystą warstwą kokosowego musu . No i dla przełamania smaku owoce. Przyznam szczerze ,że miały być maliny , ale niestety w ostatniej chwili okazało się ,że malin w zamrażarce brak . Muszę jednak przyznać ,że czarna porzeczka świetnie się tu smakowo wpasowała ze swoja kwaskowatością. Składniki(...)szklanki cukru pudru 330 ml śmietany 30% Dodatkowo: herbatniki na spód sernika owoce ok 300g - użyłam czarnej porzeczki mrożonej . Można zastąpić je innymi owocami - maliny, jagody , borówki , truskawki ... 1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania wierzchu sernika Wykonanie : Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Na spodzie ułożyć jedną warstwę herbatników. Wszystkie składniki na masę serową włożyć
Malinowa KawiarenkaTradycyjna wersja słodkiego bałaganu z Eton składa się tylko z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany. Ten letni deser można przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje składników nie są tu najważniejsze, możecie pójść na totalny żywioł, a deser i tak wyjdzie(...)bezami i owoce. Dekorujemy listkami mięty. * Jak przygotować cukier z wanilią? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Jest niesamowicie aromatyczny. Można go używać do ciast, deserów, jak również do kawy czy kubka ciepłego mleka. Składniki: 1 szklanka cukru 1 laska wanilii Przygotowanie: Cukier wsypujemy do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, zeskrobujemy nasionka i mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnywłaśnie przepis przyszedł mi do głowy. Babeczki miodowe z owocami Czereśnie w tym momencie są już dość trudne do kupienia ale można je zastąpić wiśniami, porzeczkami, malinami, jeżynami czy jagodami. Jako foremki do moich babeczek wykorzystałam silikonowe foremki do muffinków, tylko i wyłącznie dlatego, iż nie mam w domu foremek do babeczek. Różnica dla mnie między nimi jest(...)sztuk foremek do muffinków bądź mini babeczek, papier do pieczenia, nasiona do obciążenia foremek Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło pokrojone w małą kostkę oraz proszek do pieczenia. Posiekać ciasto nożem. Siekać do momentu, w którym składniki zaczną się łączyć ze sobą. Dodać wtedy żółtka oraz miód. Zagnieść ciasto. Jeśli konieczne w czasie wyrabiania ciasto podsypywać mąką. Gotowe włożyć
mecookslubi domowych bułeczek z serem, chyba niem ma takiej osoby. Kiedy mam więcej czasu to piekę takie drożdżóweczki z powidłami, jagodami lub serem. Zawsze w mig znikają, do kawki czy na śniadanie są w sam raz. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) 3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania 3/4 szklanki ciepłego mleka(...)mąkę dodać wyrośnięty zaczyn, jajka,masło i wyrobić ciasto.Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia musi podwoić swoją objętość. ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować na około 2 cm, wykrawać koła od dużego kubka, spód kubka obtoczyć w mące i w cieście zrobić wgłębienie
Sama słodycz i szczypta chilijednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym(...)wyjęciu dodaję cukier i miksuję aż będzie sztywna. Biszkopt kroje na 3 części. Każdą z nich nasączam lekko herbatą malinową. Do tortu użyłam świeże truskawki i jagody. Biszkopty przekładam bitą śmietaną i owocami. Na ostatni biszkopt gładko rozprowadzam masę oraz na boki tortu. Udekorowałam owocami i posypałam startą czekoladą. Smacznego
The Sweet DamselKiedy robiłam ten torcik było bardzo gorąco. Bałam się, że wszystko mi się rozjedzie z powodu wysokiej temperatury, szczególnie że ciasto miało być transportowane samochodem na drugi koniec miasta, na urodzinowe przyjęcie, które organizowałam z koleżanką. Poza tym szykowałam je dla bardzo wymagających gości bo mieli go kosztować blogerzy kulinarni. Ręce mi się trzęsły, masa nie chciała współpracować, ogólnie nerwy(...)jest świetnym deserem na letnie przyjęcie. Ale gości chwalili i nawet zabrali co domu po kawałku obu deserów. Na taką letnią okazję polecam też torcik jogurtowy z jagodami - jest efektowny i nie wymaga pieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanaturalnych składników i ma w sobie 7 ziół. Pampuchy to moje ulubione danie z dzieciństwa. Mama przygotowywała je zazwyczaj na słodko... śmietana, cukier i... owoce. Zazwyczaj były to jagody lub truskawki. Ja jednak postanowiłam pobawić się smakami i przygotowałam pampuchy na wytrawnie. Sprawdziło się idealnie. Danie jest czasochłonne więc należy zacząć je przygotowywać wcześniej, ale warto poświęcić czas(...)ciepłym miejscu na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło roztapiamy w pozostałym mleku. Po 15 minutach rozczyn drożdżowy dodać do mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem. Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie
Kuchnia w oparachtego przepisu udały mi się wyjątkowo dobrze i, mimo że moje dziecko za borówkami nie przepada, to codziennie prosi o przygotowanie tego dania. Próbowałam przygotować je także z jagodami, ale nie polecam, bo puszczają zbyt dużo soku. Te proporcje i składniki są idealne a pancakes w punkt słodkie, idealnie puszyste i po prostu najlepsze : ) 200 g dobrej jakości(...)stopniowo dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy umyte borówki. Natłuszczoną patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień. Nakładamy niewielkie placuszki i smażymy. Gdy będzie już widać sporo bąbelków na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Smacznego :) Artykuł Najlepsze pancakes z borówkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogHej hej! Grejpfrut, banan, jabłko, ksylitol, żurawina i dziurawiec to dzisiejszy skład koktajlu który Was zaczaruje :). Spora dawka witaminy C, dużo błonnika i hiperycyna wraz z
Kuchnia PROzdrowotnaFioletowe runo, czyli jagodowy sernik na zimno. Uwielbiam serniki na zimno ze świeżymi owocami. Takie serniki są doskonałe na każdą okazję! Dlatego tym razem pokusiłam się
Słodki Zakątek