Któż nie lubi drożdżówek? niech się przyzna? Uwielbiamy je wszyscy i czy to z jagodami, dżemem, rabarbarem czy właśnie z serem zajadamy je ze
Moje Małe Czarowanieszkl. jagód, malin, rabarbaru etc... Cukier i cukier waniliowy miksujemy z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy; następnie powoli dodajemy jogurt i olej. Z mąki odmierzamy 2 łyżki i obsypujemy nimi owoce. Pozostałą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. I dodajemy ją stopniowo do reszty masy. Miksujemy dalej. Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem wylewamy ciasto
Miksturownikjest dobry na wszystko! Na zimne wieczory i gorące dni :) Szczególnie, jeżeli podajemy go razem z sezonowymi owocami - tymi które najbardziej lubimy - maliny, czerwone lub czarne porzeczki, jeżyny albo jagody - do wyboru do koloru. Ważne, aby w ciepłe dni sernik był dobrze schłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami. Częstujcie się :)" Składniki(...)sera białego twarogowego 5 jaj szklanka cukru 50 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej ulubione owoce Sposób przygotowania: Kruche ciasto : Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się kleić, dosypujemy
Słodkie Przyjemnościżadnej wprawy. Szybko się robi, ale trzeba trochę poczekać, kiedy ciasto wyrasta. A potem to już z .... górki. Składniki: 500 g mąki pszennej (np. luksusowa typ 550) 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1, 5 szklanki ciepłego mleka 2 jajka (o temperaturze pokojowej) ¼ łyżeczki soli borówki, truskawki, jagody.... Ponadto: ¼ szklanki oleju do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie(...)godzinę do wyrośnięcia. Na dużej patelni rozgrzałam olej. Ma być gorący. Ale nie za bardzo, żeby racuchy się nie przypaliły. Łyżkę zanurzyłam w gorącej wodzie, nabrałam na łyżkę ciasto i rozłożyłam go na patelni. Ponownie zanurzyłam łyżkę w wodzie (gorącej) i nabrałam ciasto i ... tak ułożyłam na patelni kilka racuszków. Racuchy podczas smażenia lekko rosną i pęcznieją. Smażyć
Kuchnia u KrysiPyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt(...)ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni. NADZIENIE: Kremówkę
Ze smakiem i z pasjąPyszne, puszyste wilgotne i lekkie ciasto z owocami poleca się na weekend. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki i autorka piekła je z truskawkami. Moja wersja jest z rabarbarem pokrojonym na cienkie plasterki, ale nadadzą się każde lekkie owoce, które nie obciążą masy, utrzymają się na wierzchu i nie opadną na dno. Sukcesem jest dobrze ubita masa jajeczna(...)efekt murowany a ciasto pięknie wyrośnięte, z owocami na górze. Polecam serdecznie :) Składniki: 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 450 g mąki pszennej 16 g cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600 g owoców (lekkich - truskawek przekrojonych na pół, malin, jagód, borówek, cienko pokrojonego
Kocham..lubię..gotuję..całość wlewamy do tortownicy. Na masę jogurtu z powidłami układamy drugi kawałek biszkoptu. W drugim naczyniu do żelatyny z wodą dodajemy mieszając 150 g cukru, pozostałą część jogurtu oraz jagody, następnie tężejący płyn wlewamy do tortownicy i wstawiamy w lodówki na 2 godziny. Do wysokiego naczynia wlewamy słodką śmietanę i ubijamy na sztywno za pomocą miksera(...)dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. Pozostałą bitą śmietanę nakładamy szerokim nożem na boki tortu. Owoc nektarynki przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie kroimy na bardzo cienkie plastry które układamy na wierzchu tortu
Miód i pieprzzbyt słodkie, smaku nadaje mu bita śmietana z dodatkiem galaretki, np agrestowej. Zdecydowanie warto je upiec, nie tylko ze względu na przepiękny wygląd. Przepis pochodzi od Doroty . SKŁADNIKI Ciasto 300 g szpinaku (świeży lub mrożony, najlepiej rozdrobniony) 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej) 2 jajka 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku(...)innych owoców np. jagody, borówki, jeżyny, maliny) Całe jajka utrzeć porządnie razem z cukrem w mikserze a następnie, cały czas miksując, dolewać stopniowo olej. Teraz dodać wanilię oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenie i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Do tak powstałej masy dodawać odciśnięty szpinak i dalej mieszać powoli mikserem lub łyżką. Gdy ciasto będzie już jednolite
Złote przepisykażdym z ty ch wariantów sernik będzie udany i smaczny :) Polecam :) Kruchy spód: 150 g mąki pszennej 80 g masła, zimnego 20 g smalcu, zimnego ( smalec zwiększa kruchość ciasta, ale nie jest konieczny, w jego miejsce można dać masło ) 2 czubate łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, może być(...)miękkie owoce sezonowe ( np. maliny, jeżyny, czereśnie, borówki amerykańskie, jagody ) około pół szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Kruchy spód: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, cukier puder, wodę oraz pokrojone w kosteczkę masło i smalec. Wszystkie składniki posiekać nożem łącząc ze sobą, następnie zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą lub włożyć
Opowieści z piekarnikasezonowe ciasto. Bazą jego jest nasz sprawdzony, niezawodny przepis na kruche ciasto do tarty. Szybkie jest także budyniowe nadzienie, do którego tym razem użyliśmy budyniów w proszku. Oczywiście tym, którzy dbają o dobre składniki, polecamy zrobienie domowego budyniu. Ta wersja tarty z budyniem ozdobiona jest truskawkami, ale równie dobrze sprawdzą się wyłożone na niej borówki, jagody, maliny. Udostępnij Tarta(...)Przygotowanie Tarta: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać dużym nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtko oraz zimną wodę, krótko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto kilka razy zagnieść, rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną i obsypaną kaszą manną formę do tarty
niecodziennikparyrosół: korpus z gęsi, włoszczyzna, sól, 2 jagody jałowca, 4 ziarna pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, mała gałązka rozmarynu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula pierożki: 3 śliski suszone, mięso z rosołu, sól, pieprz ciasto na pierogi: 300 ml mąki, 160 -180 ml ciepłej wody, 1 łyżka roztopionego masła, szczypta soli sól, tłuszcz (najlepiej smalec z gęsi
królestwo garówproszku ¾ szklanki mleka szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko ½ szklanki jagód lub 1/3 szklanki jagód i 4 truskawki oliwa do smażenia Przygotowanie: Truskawki kroimy w kosteczkę. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli W misce mieszamy suche składniki ciasta. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę
Mania Gotowaniatruskawki, maliny, wiśnie czy jagody. Próbujcie z Waszymi ulubionymi owocami :-) składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 140 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 kg delikatnego twarogu 200 ml śmietany 12% 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy
babka w formieZostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego tortu na urodziny. Miał być z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący. * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę(...)przeszedł lodówkowymi zapachami. * Aby tort miał ładny kształt i by udało się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam wokół niego obręcz tortownicy. Ważne jest aby obręcz od środka wyłożyć papierem lub folią albo posmarować olejem, wtedy masa nie pociągnie charakterystycznego blaszanego smaku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacharakterystyczne, ciężkie, zakalcowate (to chyba jedynie na świecie ciasto, w którym zakalec jest wskazany). Z kolei sernik jest kremowy i aksamitny, a maliny świetnie przełamują słodycz całości. Inne sezonowe owoce jagodowe w nim również się sprawdzą, zatem można upiec sernikobrownie z wiśniami lub czereśniami (wydrylowanymi oczywiście), z truskawkami, porzeczkami, jagodami albo agrestem. Smakowite wyszło, więc upiekę jeszcze(...)krótko zmiksować do połączenia składników. Czekoladę posiekać, masło pokroić w kostkę. Czekoladę, cukier i masło roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Dodać jajka, mąkę i kakao, zmiksować na jednolite ciasto. Formę do pieczenia (15x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać nieco ponad 2/3 ciasta, na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu wyłożyć kleksy pozostałego ciasta. Trzonkiem łyżki zrobić na cieście kilka
Obiad gotowy