ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:182/278)

15 przepisów z truskawkami 122

świetnie sprawdzają się koktajle i wody smakowe, a także sorbety, polecam! Ciasto z truskawkami Crumble z truskawkami Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Semifreddo jagodowo-truskawkowe Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet truskawkowy Surówka

Moja smaczna kuchnia
Crumble z owocami leśnymi 96

deser, którzy kojarzy się z latem. Maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki, jagody to smak najcieplejszych dni, za którymi tak tęsknimy, zwłaszcza zimą. Na szczęście dostępne są mrożone owoce, które z powodzeniem zastępują świeże poza sezonem.  Deser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie sprawdzą się także

Moja smaczna kuchnia
"Parowe" z czekoladą i jogurtem 150

lubiane, podawane na wiele sposobów. Z czasów dzieciństwa najbardziej pamiętam te z jagodami, oraz te z czekoladą i gęstym koktajlem własnej roboty, z domowej tłustej śmietany i poziomek zgniecionych z cukrem.. Z powodu braku tych ostatnich składników proponuję zastępczą wersję z jogurtem owocowym. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 2 - 3 czubate łyżki cukru szczypta soli

Praktyczna pl
Racuchy drożdżowe 131

Racuchy drożdżowe. Z jabłkami. Albo konfiturami – z malin, porzeczek, jagód. Racuchy z samym cukrem pudrem. Albo takie, które zawsze kojarzą mi się z najlepszymi wakacjami dzieciństwa – z jagodami i bitą śmietaną, kupowane w Kołobrzegu pod latarnią morską. Udało mi się ten smak i wspomnienie odtworzyć. Lekkie, puszyste racuchy. I od razu mam przed oczami wakacje(...)przykryć ściereczką – do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30-40 minut (przykryć wilgotną ściereczką, postawić w ciepłym miejscu). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli robicie racuchy z jabłkami, w czasie gdy ciasto rośnie, obrać jabłka i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Gdy ciasto wyrośnie dodać

Pociąg Do Kuchni
Tort z jagodami i galaretką 199

razem z jagodami :) Do ubitej śmietany dodałam galaretkę, dzięki temu masa nie 'rozlewała się' i torcik ładnie się kroi, nawet w takie upały :) Składniki: biszkopt:  3 jajka, 60 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 90 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo: 500 ml śmietanki 30%, 2 garście jagód, 1 galaretka fioletowa, posypka(...)pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy jeszcze

Aga w kuchni
Banany w towarzystwie 145

Banany w towarzystwie są świetnym deserem do kawy, czy drugim śniadaniem. Możesz je przygotować z różnymi owocami czy bakaliami i naprawdę będą smakowały świetnie

Niezły Młynek
Jagodzianki polane lukrem 138

smaku.   Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 250 ml mleka 50 g ksylitolu Kłos Pol 40 g świeżych drożdży 75 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko sok z cytryny tak z połowy Dodatkowo: mleko 50 ml do posmarowania bułeczek przed pieczeniem jagody 10 łyżeczek  cukier puder(...)minut by wyrosło. Krok 4 Po 40 minutach odgazowujemy ciacho i dzielimy ja na 10 części a jak wolicie troszkę większe to na 8 .Robimy placuszek i nakładamy jagody.Sklejamy ciasto pod spód i robimy wałeczek.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Pieczemy koło 20-25 minut w 170 stopniach. Krok 5 Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem

Różowa kuchnia
Borówkowe ciasto bez pieczenia (paleo, bez glutenu, bez cukru) 406

ciasto jest mega łatwe. Wystarczy składniki zblendować na dwie masy, które później ze sobą łączymy. Nasi goście zostaną zaskoczeni formą i smakiem podanego deseru Zatem, zapraszam do blendowania! Spód ciasta: ¼ szklanki migdałów ½ szklanki orzechów laskowych(albo innych orzechów) ¼ szklanki wiórków koksowych 1 szklanka namoczonych daktyli szczypta soli Przygotowanie: do blendera wrzucamy wszystkie składniki na nasz spód. Blendujemy, aż otrzymamy jednolitą(...)czym przekładamy ją do okrągłej tortownicy (19 cm) i odstawiamy do zamrażarki. Nadzienie borówkowe: 2 szklanki namoczonych przez noc orzechów nerkowca 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka borówek lub jagód (świeżych lub mielonych) 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju koksowego Przygotowanie: orzechy odsączamy i razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera. Blendujemy wszystko razem i uzyskujemy piękne owocowe nadzienie

PaleoLife
Ciasto ucierane dwukolorowe z owocami sezonowymi i kruszonką 73

łagodnie przesypany z kobiałki do woreczka. Ciasto wyrośnie wysokie, miękkie. Słodycz przełamana jest kwaskowatością owoców, ukrytych pod chrupiącą kruszonką, kakaowo - waniliową. Owoce nie zatapiają się głęboko, z uwagi na gęstość ciasta, zatem ryzyko zakalca wykluczone. Wypiek dobrze przechowuje się przez kilka dni, pozostaje miękki, nie wysycha. Z podanych składników upieczecie całkiem sporą blaszkę, ciasta odpowiedniego na każdą okazję. Można(...)cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła skórka starta z 1/2 cytryny + 3 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao około 300 gram mieszanych owoców sezonowych: jagody, rabarbar, agrest, porzeczka, czereśnie Na kruszonkę: 50 gram miękkiego masła 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao Około 2/3 szklanki mąki Wykonanie: Proponuję zacząć od owoców: Wykorzystałam czarną porzeczkę, gałązkę rabarbarową

Kronika Piekarnika
Kasza manna z jagodami 111

była jak deser. Może ktoś z Was pamięta taką kaszę? Składniki: 1 l mleka 200 ml wody 18 łyżek kaszy manny 2 – 3 łyżki cukru ( uzależnione od preferencji ) Szczypta soli Jagody w syropie ( lub inny syrop ) Wykonanie: Kaszę manną rozprowadzamy w szklance mleka i szklance wody, pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli i cukier. Ciągle mieszając dodajemy rozprowadzoną kaszę manną(...)kasza  się nie przypaliła. W trakcie można sprawdzić czy już się ugotowała  ). Całą masę przekładamy do miski i studzimy. Po wystudzeniu odwracamy, przekładamy na talerz, kroimy jak ciasto i polewamy syropem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Crostata z morelami i czereśniami 234

placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje się ją z dżemem lub owocami. Prosty, błyskawiczny, pyszny placek z sezonowymi owocami to idealna propozycja do porannej kawy. Jeśli macie kilka moreli, kilka czereśni (albo np.: malin czy jagód) to wystarczy, aby przygotować ten nieskomplikowany wypiek. Mikser nie jest(...)Dodajemy jajka, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy rózgą do połączenia lub krótko miksujemy. Tortownicę lub formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem. Przekładamy ok. 3/4 ciasta i rozsmarowujemy po całym dnie. Układamy połówki moreli. Pomiędzy morele wtykamy połówki czereśni albo układamy maliny czy borówki. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałe ciasto (nie musi dokładnie przykryć wszystkich owoców). Wstawiamy

Poezja smaku
Maślane ciasto z brzoskwiniami. 232

pełnymi czereśni, malin, jagód, arbuza, moreli i brzoskwiń. Tych ostatnich w szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej lubię  konfiturę brzoskwiniową z galaretką  lub po prostu brzoskwinie w syropie, które idealnie nadają się do deserów, czy wypieków. I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne, maślane ciasto z wykorzystaniem zawekowanych

Rozpustne gotowanie
Mini zapiekanki w kruchym cieście owsianym 115

cieście owsianym!   Mini zapiekanki to doskonały pomysł na wykwintny deser – polecam go podawać z gałką lodów bakaliowych lub waniliowych. Składniki: - 2 szklanki mąki owsianej; - 1/2 szklanki mąki bezglutenowej lub pszennej; - 1 kostka masła; - 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru; - 1 całe jajo; - 4 żółtka; - szczypta soli morskiej; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej bądź proszku do pieczenia. - miseczka borówek lub jagód oraz(...)długo, aż masa będzie jednolita, w razie konieczności podsypujemy mąką bezglutenową lub pszenną; - gotową masę odkładamy do lodówki na ok.1 godzinę; - malutkie naczynka do zapiekania smarujemy masłem; - po wyjęciu ciasta z lodówki, kroimy w pojedyncze kawałki i rozwałkowujemy – gdy ciasto za bardzo się klei, należy podsypać delikatnie mąką – rozwałkowane ciasto nakładamy w miseczki – na spód oraz boki; - do środka wyłożonych

MintTaste
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 67

końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche ciasto, warstwa rabarbarowo-jabłkowa zanurzona w lekko kokosowym budyniu, na to pianka. Czego można chcieć więcej? Wiem, że ciasto nie wygląda oszałamiająco w moim wydaniu, (obiecuje zmienić zdjęcie jak tylko upiekę je jeszcze raz), ale za to ciasto jest genialne w swojej prostocie wykonania, lekko kwaśne, kruchutkie, czyli takie(...)Kruszwicy), a budyń zrobicie na bazie mleka kokosowego, wówczas ciasto będzie odpowiednie dla osób nietolerujących mleka zwierzęcego i produktów pochodnych. [:Listonic] Składniki na dużą blachę 38 cm na 25 cm ale radzę robić w mniejszej, bo wyszło mi bardzo niskie, optymalna wielkość blachy to 33 cm na 23 cm: Ciasto kruche: 320 gr mąki pszennej (1 + 2/3 szklanki) (najlepiej krupczatki

moj przepis na
Tiramisu z jagodami 129

Myślę, że poprzedni post dotyczący historii tiramisu pobudził Waszą kulinarną wyobraźnię, pora więc na obiecany przepis na tiramisu z jagodami. Jest to jedna w

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania