wszystkie składniki i wymieszać rózgą. Polecam przepis Ciasto jogurtowe z bakaliami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego 3 jaja ¾ szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego opakowanie cukru z wanilią 1 łyżka proszku do pieczenia szklanka suszonych owoców, u mnie morwa biała, rodzynki, żurawina i jagody goji 1 łyżeczka wanilii bourbon lub kilka(...)PRZYGOTOWANIE: W głębszej misce mieszam trzepaczką jaja, jogurt, cukier i olej. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pastę z wanilii, mieszam, by nie było grudek. Do ciasta wsypuję suszone owoce. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem
Zasmakuj Kuchniroztopione masełko, cynamon / jagody, serek homogenizowany lub śmietana listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Twaróg bardzo dokładnie rozcieramy widelcem wraz z cukrem i żółtkami (można też zblendować). Dodajemy mąkę. Gdy ją wymieszamy z twarogiem dodajemy pianę z białek i łączymy. Ciasto może się lepić(...)zagniatamy ciasta długo – tylko do połączenia składników. Blat i dłonie podsypujemy mąką. Otwartą dłonią toczymy wałeczek, a następnie spłaszczamy. Nożem odcinamy kawałki pod ukosem. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujmy ok. 1 minutę od wypłynięcia. Tradycyjnie podaje je się polane stopionym masłem – posypane cukrem i cynamonem z dodatkiem truskawek lub z serkiem homogenizowanym/śmietaną i jagodami
Poezja smakuwystarczy zamieszać składniki łyżką , zostawić miskę z ciastem chlebowym na noc w lodówce , a potem rano dać pieczywku chwilę podrosnąć i sruuuu do piekarnika. Coraz śmielej eksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i tworzę oryginalne połączenia chlebowych smaków. Jak dotąd popuściłam wodze fantazji w następujący sposób: Chleb z garnka z jagodami goji Chleb z garnka z ziarnami Aktualnie zamarzyło(...)owalne naczynie żaroodporne - wymiary denka LxW ; wymiary góry LxW ; wysokość naczynia bez pokrywki H; 350g mąki pszennej - typ 650; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki mąki przy wyrabianiu ciasta dnia następnego 200g mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki
Grunt to przepis!włoskie, które zastąpią nam mąkę i suszone owoce - nadadzą ciastu słodyczy. Ciasto jest sycące, ale nie jest zbite. Polecam kawałek po treningu lub do pracy na drugie śniadanie. Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 2 szklanki orzechów włoskich 1,5 szklanki suszonych owoców (u mnie mix - jagody goji, maliny, truskawki, trochę rodzynków, kilka szt. pokrojonych daktyli i moreli(...)koniec dodać jajka, całość wymieszać i przełożyć do przygotowanej tortownicy. 5. Piec przez ok. 30-40 min. - do suchego patyczka (u mnie 40 min.). Po wystudzeniu ciasto można udekorować orzechami wymieszanymi z łyżką miodu
Domowa Cookierenka Agipiekarniku pozwoliła się ciastu dopiec... ale wierzcie mi nie lichym zaskoczeniem było obserwowanie teoretycznie już upieczonych strucli, które w czasie stygnięcia pękały z wierzchu i rosły, i rosły... :P Zawijaki wygnanowskie 30 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 500 g mąki pszennej łyżeczka soli 3 jajka 300 g umytych owoców (wiśni, jagód, jeżyn, mogą być również mrożone
Dzieje kuchennej WiewióryZdecydowanie polecam go osobom, które lubią bardzo słodkie ciasta, bo to właśnie takie jest. Nawet dla mnie kogoś kto zawsze mawia, że nie ma czegoś takiego jak zbyt słodkie ciasto to było jednak bardzo słodkie. Chociaż zauważyłam, że najlepsze było następnego dnia, kiedy stało się bardziej wilgotne i chyba już odrobinę mniej słodkie. Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki(...)zgęstnieje. Poncz: Likier kawowy + ok 1/2 szklanki wody Dodatkowo: Jedną szklankę mrożonych wiśni oraz jagód wymieszanych z kakao. Do dekoracji: pół tabliczki gorzkiej czekolady dość drobno rozkruszonej (najlepiej blenderem) 1 szklanka drobno posiekanych podpieczonych (na suchej patelni przez kilka minut) orzechów włoskich. Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem, wykładamy ok 1/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy wykładamy
Słodka Kraina Wypiekówzobaczyłam ten sernik tutaj - klik to musiałam go zrobić. Miałam ogromną ochotę na sernik a jeszcze z jagodami, to już w ogóle. Mój mąż za tradycyjnymi sernikami nie przepada, przy tym powiedział, że chętnie spróbuje. Sernik wyszedł rewelacyjny, jest lekki (dużo lżejszy niż z twarogiem), pyszny, zniknął w dwa dni. Na pewno będę go jeszcze robić(...)niższych obrotach. Dodajemy również ricottę, miksujemy, żeby składniki się nam połączyły. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy. 3 Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy. 4. W trakcie jak sernik się piekł ja przygotowałam na szybko konfiturę z borówek: do rondelka dałam dwie garście borówek i cukier. Borówki trochę pogniotłam widelcem, żeby
kruche babeczkikogoś bliskiego! Wilgotne ciasto z serem i owocami: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 ekologiczne jajka 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g; u mnie maślany smak) 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 1 szklanka kefiru 200-250 g zmielonego, gęstego twarogu (np.: wiaderkowego) ulubione owoce np. jagody, maliny, jeżyny, truskawki, rabarbar(...)mąki, 1/3 szklanki cukru oraz dodajemy 50 g pokrojonej kostki do pieczenia Kasia. Rozcieramy kruszonkę palcami do czasu, aż powstaną okruchy. Wstawiamy do lodówki. Teraz można wziąć się za ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem). W tym czasie w misce mieszamy ze sobą: 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru oraz 3 płaskie łyżeczki proszku
Poezja smakujest całoroczny, bo jeśli nie ma sezonu na świeże jagody, możemy użyć mrożonych. Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 250g jagód (mogą być mrożone) 250g twarogu 1 żółtko 3 łyżki cukru(...)Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem. 4. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę twarogu, posypujemy garstką jagód. Posypujemy kruszonką. 5. Pieczemy
Szefowa kuchniWspaniały sernik na zimno z dodatkiem borówek i malin. Mile widziane są tu jagody, uzyskamy wtedy mocno fioletowy kolor a o smaku to już nie
Pani na deserdodać też inne owoce… jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, morele, jagody, borówki, maliny, truskawki, kiwi, porzeczki , mandarynki, arbuza, brzoskwinie, ananasa. Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarny S.O.S.dodać też inne owoce… jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, morele, jagody, borówki, maliny, truskawki, kiwi, porzeczki , mandarynki, arbuza, brzoskwinie, ananasa. Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.smakowite bułeczki śniadaniowe Agaty, która zaznacza, że te smakołyki można zrobić także w wersji z jagodami, serem, czekoladą czy kruszonką. Śniadaniowe bułeczki mleczno-maślane na słodko Składniki na 10-15 bułek: 3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (530 g) jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodajemy nieco więcej mąki 1 szklanka ciepłego mleka (250 g) 50 g drożdży
KulinarneImpresje.plwszelkiego rodzaju dżemy, powidła, konfitury domowego wyrobu. Niby najbardziej lubi taki z owoców leśnych – malin, jagód, truskawek, ale nie gardzi również innymi smakami, miło się nimi zaskakując. Prawdę mówiąc, często zapominamy zjadać nasze dżemy, bo używamy ich zwykle do omletów, naleśników czy ciast, raczej omijamy kanapki z dżemem. Jednak jak zabraknie innego nadzienia i mąż zmuszony jest do zjedzenia
Mieszam w GarnkuAksamitny sernik z białą czekoladą. Spód wykonany z ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej
Bullio