Składniki: 250 g twarogu 1 szkl. bułki tartej 2 jajka 1/3 szkl. cukru mąka Przygotowanie: Podane składniki połączyć razem - dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut
kolorowotorcikowosezon na kolejne letnie owoce, jeszcze dużo przed nami - maliny, jagody, porzeczki etc. Dzisiaj pierwszy przepis z porzeczkami. Szczerze mówiąc rzadko używam je w swojej kuchni. Chyba nie uwielbiam ich aż tak ;) Ale gdy mama kupiła 0,5kg tych owoców od razu pomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie
chili & sugarDodatkowo: owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek
BullioDodatkowo: owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek
BullioDodatkowo: owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek
Bulliociasta nie było czasu, ani ochoty, tzn zjeść by się zjadło, ale weny brak. I na taki opór trzeba znaleźć sposób, a więc otworzyłam lodówkę, popatrzyłam i już wiedziałam co mnie uratuje, co będzie naszym dzisiejszym deserem do popołudniowej kawy. 3 tortille 250 g twarogu półtłustego jajko 2 łyżki manny ksylitol do smaku 2 łyżki soku z cytryny szklanka jagód(...)miski wrzucamy twaróg, jajko, sok i rozgniatamy widelcem. Jeśli ser jest mocno odciśnięty i twardy można dodać 2 łyżki śmietany. Słodzimy według własnego smaku, na koniec dodajemy kaszkę. Jagody mieszamy z cukrem i mąką, delikatnie mieszamy, aby każda jagoda była obtoczona w mące i cukrze. Na środek tortilli kładziemy 1/3 twarogu, lekko rozklepujemy. Na twaróg nakładamy 1/3 jagód
Dieta moja pasjaświeżymi lub mrożonymi owocami, najlepiej jagodowymi np. malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, czy też truskawkami, ślicznie i apetycznie tarta będzie wyglądać jak wymieszamy owoce, będzie bardzo kolorowa. Ta tarta kukurydziana z owocami zaspokoi apetyt na słodycze, będzie ozdobą przyjęcia, czy domowej tzw. popołudniowej rodzinnej herbatki z ciastkiem. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 4 łyżki kakao Krem z owocami: 250ml śmietanki kremówki 250ml serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru ok 300g owoców (u mnie są to: maliny, jagody, porzeczki, brzoskwinie) *** Białka jaj ubijamy na sztywno(...)masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Do foliowego woreczka przekładamy 6 łyżek ciasta, woreczek zawiązujemy, odcinamy jeden róg i nakładamy kontury na papier. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 4 minuty . Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przez chwilę
Blog z ApetytemSzykują się duże zmiany w naszych nawykach żywieniowych. Codzienność musimy dopasować do takich przypadłości, jak SIBO czy niedoczynność tarczycy. To wiąże się również z nowymi
W kuchni Karmel-itkimiło w końcu wrócić do pichcenia! Kiedy zabierałam się za przygotowywanie ciasta wydawało mi się, że już o wszystkim zapomniałam. Na szczęście ten lekki stres szybko minął, a po zobaczeniu efektu końcowego odzyskałam całą radość i satysfakcję z tej pracy. Muszę przyznać, że jestem z siebie dumna. Kakaowy spód pięknie wyrósł i świetnie dopasował się do delikatnej masy sernika. Jagodowy(...)składniki, a na koniec banana oraz masło orzechowe. Do całości dolewamy mleko. Powinno postać gęste ciasto. Przelewamy je do okrągłej tortownicy (wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką/płatkami jaglanymi). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. W razie gdyby ciasto wyrosło nierówno (bo tak mi się zdarzyło) - wystarczy przeciąć nożem wystające nierówności. masa sernikowa
Kuchnia ElliePyszne, wilgotne, mięciutkie ciasto z soczystymi borówkami, które przygotujecie w kilka chwil :). Wykonanie jest bowiem tak samo szybkie i proste jak w przypadku muffinek - to raptem wymieszanie składników suchych z mokrymi, mikser więc będzie zbędny ;). Jeszcze chętniej widziałabym tutaj leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku niż borówki amerykańskie, jednak życie dało mi te ostatnie(...)pół szklanki ) oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 szklanki borówek amerykańskich lub jagód Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać
Opowieści z piekarnikaPogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, dlatego proponuję do kawy sernik na spodzie kakaowym z wiśniami, jagodami i bezą :) Spód: - 300 g mąki pszennej - 4 żółtka (białka zostawić do bezy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g masła - 2 łyżki śmietany - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję cukier puder, kakao oraz(...)konsystencji. Blaszkę o wymiarach 29*35 cm smaruję masłem i wykładam ciastem. Masa serowa: - 700 g twarogu - 7 jajek - 70 g masła - 3/4 szklanki cukru - 20 g budyniu śmietankowego - pół łyżeczki mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z połowy cytryny - wiśnie mrożone - jagody mrożone Na początku mielę ser dwa razy wraz z masłem (dodaję
Receptura smakumoja babcia gotując pierogi ruskie lubiła na koniec ugotować trochę pierogów z owocami – z truskawkami, z jagodami, a zimą najczęściej właśnie z jabłkami. Wybierała niewielkie karłowate jabłka, których nikt latem nie chciał jeść, a które dobrze przechowywały się w piwniczce. Ciasto na pierogi było typowe, takie samo jak na pierogi ruskie. Babcia zwykle przygotowywała je na mleku
Trzeci talerzdrożdżowe na zbyciu? Przeróbcie je na tosty francuskie, są jeszcze lepsze niż świeże ciasto. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego na osobę jajko małe opakowanie śmietany łyżka ekstraktu z wanilii dżem z rokitnikiem lub inny kwaśny odrobina owoców – u mnie garstka mrożonych jagód i ananasa Pełny przepis tutaj. Kanapki z pastą jajeczną z sardynkami Jestem psychofanem past do chleba. Zwłascza
Ugotowane pozamiatanenawet do 60 minut, do odpoczynku. Po tym czasie brać kawałek ciasta ,rozwałkować i wykrawać krążki. Każdy krążek wypełnić nadzieniem. Po skończeniu lepienia ,gotować we wrzącej wodzie pod przykryciem do wypłynięcia pierożków.:)) Składniki 800 gram jagód,lub innych owoców cukier do smaku Wykonanie Umyte ,osuszone jagody wymieszać z cukrem
mojej kuchni