Pyszna i prosta w wykonaniu strucla drożdżowa z prażonymi jabłkami. Uwielbiam ciasto z jabłkami a podczas wypiekania strucli zapach cynamonu unosił się w całym domu. Takie ciacho z powodzeniem można zrobić z innymi dowolnymi owocami, np. z jagodami czy truskawkami, a na Boże Narodzenie taka strucla z makiem to niebo w gębie :) Do wykonania strucli(...)zasypać mąką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. W drugiej misce wsypać mąkę, cukier wanilinowy, wlać letnie mleko, wbić jajko i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1 cm i kształt prostokąta. Wyłożyć równomiernie jabłka
Zrób to smaczniebiałka (jajka rozmiaru S) szczypta soli 2 łyżki ksylitolu Masa jaglana: 120 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki ksylitolu 1 laska wanilii 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo: jagody goji Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukaj pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę, dodaj ksylitol, ziarenka z laski wanilii i gotuj do miękkości/do momentu wchłonięcia mleka(...)malaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno
Zdrowie na języku :PDomowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań. Ciasto na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo proste, szybie i smaczne ciasto z owocami :) Składniki: 500 g mąki 6 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki mleka 1 litr owoców (np. jagód, malin, truskawek) u mnie truskawki z malinami Wykonanie: Oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym
Kulinarna (nie)codziennośćszpinaku wykiełkowała na grządkach przeznaczonych na cebulę siewkę. Trzeba więc go było usunąć, by cebula mogła normalnie się rozwijać. A że naszła mnie ochota na słodkość, postanowiłam zrobić tureckie ciasto szpinakowe, łamiąc je smakiem polskich czerwonych porzeczek. Składniki : ok. 400 g przemrożonego przez noc rozdrobnionego szpinaku 4 jajka 350 ml cukru 350 ml oleju 3 szklanki (600 ml) mąki krupczatki(...)śmietan fix owoce; u mnie teraz czerwone porzeczki, mogą być też cząstki truskawek, jagody, borówki, a najsmaczniejsze są maliny :), choć to oczywiście kwestia gustu ;) Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać szpinak i olej. Zmiksować. Dosypać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. zmiksować. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180-200 stopni
Weekendy w domu i ogrodziemleko 1.1/2 szklanki ksylitol 1 łyżka Kłos Pol Dodatkowo : galaretka czerwona ( połowę z niej wsypujemy do szklanki) galaretka żółta ( połowę z niej wsypujemy do szklanki) jagody i truskawki do dekoracji groch łuskany lub w całości papier do pieczenia Krok 1 Mąkę wsypuje na stolnice silikonową ( wcześniej przesiałam), robię w niej dołek i dodaje żółtka oraz pokrojone miękkie(...)spożywcza i do lodówki na 40 minut Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia Krok 2 Schłodzone ciasto wałkuję i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.Wycinam małe kwadraty z papieru do pieczenia i zakrywam foremki wsypując do środka groch
Różowa kuchniaopakowanie cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 100 g posiekanej mlecznej czekolady łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na 1-1,5 godziny
Atlas Smakówpszennych łyżeczka łuskanego słonecznika szczypta soli garść owoców leśnych (jeżyny, maliny, jagody, poziomki) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać płatki, otręby i słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać je w ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Co jakiś
Banana Smilespatyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło. Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół. Warstwy: 1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker 600 ml mleka 400g borówek lub jagód 3 galaretki w kolorze fioletowym 1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy(...)połowę opakowania sernika i ubijamy ok 5 min na najwyższych obrotach. Blachę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi w połowie zalecane ilości wody. Wstawiamy do lodówki aby galaretkę nam się ścięła. Drugą połowę
Malinowe Pocałunkijeszcze mikser planetarny i jestem zadowolona, a blender zapunktował u mnie, mimo, że to było dopiero pierwsze użycie jednej końcówki. Postawiłam poprzeczkę wyżej, bo do kubka wrzuciłam mrożone jagody i maliny, zielsko, orzechy i nasiona i poradził sobie świetnie, co mnie ucieszyło. Punkty ma u mnie za: dobrą moc, bo 600W cicha praca silnika, świetnie leży(...)może mi posłuży długo. Jedyna uwaga była, żeby trzepaczką do ubijania piany nie próbować robić ciast typu brownie, bo można spalić silnik, a tak poza tym wszystko pisali na plus. Wracamy do śniadania, znaczy się koktajlu. Składniki na 2 szklanki: duża garść jagód leśnych mniejsza garść malin 200 ml mleka kokosowego duża szklanka jarmużu, ale bez grubych łodyg
Blondynka GotujeŁatwy przepis na pyszne kruche ciasto dla całej rodziny. Słodka kruszonka to składnik, któremu bardzo trudno się oprzeć ;) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru drobnego łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła 1 jajko 400 g borówek amerykańskich lub jagód na kruszonkę: 10 łyżek mąki(...)masło i całość posiekać. Wbić jajko i dokładnie zagnieść. Owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Formę (u mnie 22cm x 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki na parę minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wstawić do niego spód ciasta na około
wyzwania kuchenneascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Ciasto ( tortownica 20-21cm): 3 duże jajka 150 ml mleka 130 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego 1 ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g mąki pszennej 60g kakao 1 łyżeczka(...)cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii Frużelina: 250g owoców lata ( truskawki,maliny,jagody,czereśnie itp.) 1 ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody Dodatkowo: dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Ciasto: składniki powinny mieć temperaturę pokojową w misce lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko
Słodkie zapomnieniesoli 2 łyżki oleju Wykonanie Do miski dodaję mąką , mleko ,jajka ,oraz sól ,wszystko bardzo dokładnie mieszam , kiedy ciasto mam już przygotowane odstawiam na pół godzinki . Po naszym czasie smażę naleśniki do wykorzystania całego ciasta . Składniki ( na farsz ) 2 kubeczki serka ricotta 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 laska wanilii Wykonanie(...)mieszam . Kiedy mamy gotowy farsz , następnie wykładam farsz na naleśnika rozsmarowuję , zawijam w trójkąt . Jak już mam wszystkie naleśniki przełożone serem , to możemy odsmażyć na masełku i polać rozgniecionymi jagodami , i gotowe do podania . Smacznego
Mój Smakjapońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół. Ciasto : 4 jajka jabłka 300 g mak mielony 150 g cukier puder 200 g margaryna 125 g grysik, semolina 5 łyżek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie 25-30 g jagody goji 20 g Lustrzana polewa : margaryna 125 g cukier 110 g kakao(...)cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku. Następnie wkładamy jabłka, mieszamy. Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy. Polewa. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować. Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać
Smaczne moje