Lato kojarzymy mi z ciastem pełnym owoców, a ciasto jogurtowe wręcz jest do tego stworzone :) Zawsze Wam wyjdzie, jeśli będziecie się trzymać dwóch wskazówek: składniki muszą mieć temperaturę pokojową a mąkę zawsze mieszamy łyżką a nie mikserem. To jest puszyste i wilgotne. Rozpływa się w buzi :) Możecie użyć ulubionego owocu. Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 3 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 260 g jogurtu greckiego 200 g agrestu 100 g jagód Jaja ubić na białą pusztą masę z cukrem. Następnie do masy dodać olej wymieszany z jogurtem oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 32x22 wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wyłożyć owoce. Wstawić
Delicious Titbitszbyt wilgotna, a w smaku zaiste mleczna. W przygotowaniu nieskomplikowana, jednak jak to w ciastach ucieranych bywa - najważniejszą kwestią i gwarancją braku zakalca jest długie ubijanie piany z jajek i cukru. Zamiast rabarbaru oczywiście można wykorzystać inne owoce, truskawki, jagody - również wpasują się w smakowo mleczną oprawę. Składniki: proporcje na keksówkę o długości(...)około 50 gram (opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowujemy rabarbar - obieramy z włókien, kroimy na dość drobne plasterki, wkładamy do miski, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy. Przed wyłożeniem na ciasto odciskamy z soku. Płynne mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się połączą, zestawiamy rondelek z palnika, wsypujemy mleko w proszku i mieszamy
Kronika Piekarnikazerwać papier do pieczenia i ciasto przykryć drugą wilgotną ścierką. Tak pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nadzienie: 200 ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru śmietan-fix Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dżem jagodowy: 350 g jagód świeżych lub mrożonych 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżki dżem fixu Umyte jagody wrzucić do garnka, wlać(...)rozpadną. Dodać cukier i dżem-fix. Dobrze zamieszać, pogotować 5 minut i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny dżem wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy i rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietankę równomiernie nałożyć na dżem. Zwinąć ciasto w roladę i odstawić do lodówki, bezpośrednio przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Rolada najlepiej smakuje jak wszystko się przegryzie ;) czyli na następny
Anielskie wypiekiPyszne, kształtne, delikatne w smaku, gorące, posypane cukrem pudrem lub nie. Idealne o każdej porze dnia! Do ciasta-bazy wrzucam czasem suszone owoce, np. rodzynki, żurawinę, posiekane morele lub daktyle, albo owoce świeże: banany, kawałki jabłka, melona, gruszki, sezonowo borówki, jeżyny, jagody, truskawki, maliny. Myślę, że wersja wytrawna (bez cynamonu i cukru) z kawałkami warzyw też się sprawdzi(...)PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą twaróg, dodaję szczyptę soli, cynamonu, cukier z wanilią i jajko, mieszam. Dodaję mleko i proszek do pieczenia, po wymieszaniu wsypuję mąkę. Mieszam na gładkie ciasto. Kukurydzę odsączam z zalewy, dodaję do ciasta. Rozgrzewam olej i smażę nieduże placki z obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące obsypane cukrem pudrem
Zasmakuj KuchniWitajcie, Dzisiaj polecam Wam szybkie i przepyszne Muffinki. Wystarczy wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i utrzeć. Nie zajmie nam to więcej jak 5 minut i w niecałe 45 minut mamy pyszne ciacha Składniki: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 3,2% 1 jajko 1 łyżka(...)olejku pomarańczowego Ok. 100 g marmolady, np. malinowej Mrożone owoce (np. czereśnie, wiśnie, jeżyny, jagody) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady i owoców dokładnie zmiksować. Z tego względu, że miałam duże foremki do Muffinek otrzymałam ich 11 sztuk, ponieważ nakładałam więcej ciasta do jednej foremki. Na spód foremki wykładałam po ok. 1 ½ łyżki ciasta, na to kładłam
Przepisy BabciWitajcie, Dzisiaj polecam Wam szybkie i przepyszne Muffinki. Wystarczy wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i utrzeć. Nie zajmie nam to więcej jak 5 minut i w niecałe 45 minut mamy pyszne ciacha Składniki: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 3,2% 1 jajko 1 łyżka(...)olejku pomarańczowego Ok. 100 g marmolady, np. malinowej Mrożone owoce (np. czereśnie, wiśnie, jeżyny, jagody) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady i owoców dokładnie zmiksować. Z tego względu, że miałam duże foremki do Muffinek otrzymałam ich 11 sztuk, ponieważ nakładałam więcej ciasta do jednej foremki. Na spód foremki wykładałam po ok. 1 ½ łyżki ciasta, na to kładłam
Przepisy Babciczas i pieniądze ;) Znalazłam szybciutko. Jak tylko przeczytałam wiedziałam, że to ciasto dla mnie. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru + łyżkę cukru trzcinowego) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki Szymanowskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (np truskawki, jagody, wiśnie, jabłka) ulubiony aromat (ja zamiast aromatu dodałam 2 łyżeczki cukru(...)jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz kilka kropli ulubionego aromatu i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę (ja dodatkowo posypałam bułką tartą), układamy owoce (ilość dowolna). Ja użyłam za mało śliwek. Jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto bałam się
Kuchnia po mojemuOstatnio na moim stole króluje to ciasto, które stanowi doskonała bazę do wypieków ze wszystkimi chyba owocami. Ja robiłam już z wiśniami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie(...)cukrem i cukrem wanilinowym, dolać olej a następnie ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, Wyłożyć owoce. Piec przy włączonym termoobiegu ok 35min w temp. 160 st.C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Maślane ciasteczkopieczenia łyżeczka kakao 1/2 tabliczki czekolady mrożone lub świeże owoce: truskawki, maliny, jagody Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu wlać masło i zmiksować na jednolitą konsystencję. Połowę ciasta wyłożyć do foremki, napełniając otworki do 3/4 wysokości. Resztę ciasta zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapowstały pierogi z serem i jagodami. Już były pierogi z jagodami, czas na odmianę, te są znacznie bardziej sycące, kilka pierogów i można się najeść. Pycha! Kończą się jagody, więc zapraszam do wypróbowania! Składniki: Farsz: – 30 dag jagód; – 30 dag twarogu; – 3 łyżki cukru; – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 żółtko(...)szklanki gorącej wody (może być trochę mniej, należy kontrolować ciasto); Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde
dom-agi.plSkładniki: ( na 2 serduszka) białka z 3 jajek 200 g cukru pudru niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej niecała łyżeczka octu winnego łyżeczka czerwonego barwinka w żelu 2 duże garście jagód 2 plastry pomarańczy odrobina whisky 100 g serka mascarpone szczypta cukru pudru- opcjonalnie 100 g bitej śmietany 30% listki świeżej mięty Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce(...)bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić bezę na całą noc by odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno! Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Grillujemy 2 plastry pomarańczą po czym kroimy je na małe trójkąty. Jagody podlewamy whisky i dusimy aż nabiorą
KreatywnePinyjagodami :) Odwieczny spór na temat słownictwa polskiego dotyczącego słów borówka czy tez jagoda, nie będę rozciągać. Temat w swoim czasie został omówiony i zakończony, nazywajmy jak chcemy, smakuja zawsze wybornie...prawda? Otóż zrobienie pierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem... otóż: Składniki na ciasto(...)zagnieść w misce. Dobrze zawiązaną masę ciasta, dognieść na stolnicy. Lekko podsupujac maka, rozwałkować ( ok 3 mm, nie za cienko bo ciasto może pękać). Wykroić szklaneczką kółeczka, łyżeczkę borówek zamykamy w środku i gotowe. Gotujemy na lekko osolonej wrzącej wodzie. Czekamy
Lajtkraft food intoleranceskładniki: 265 g mąki orkiszowej 160 cukru 2 jajka 200 ml mleka 120 ml masła (roztopionego) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniaciasta jogurtowego śmiało możecie dodać inne owoce, jednak to połączenie jest już sprawdzone i zdecydowanie dobrze komponuje się ze świeżymi jagodami
Z Hrabiną w kuchniprzepisy? Siedziałam dziś w kawiarni z przyjaciółką i ona opowiadała jak jej facet wrócił do domu z 2 kilogramami jagód i powiedział, żeby mu zrobiła pierogi takie jak u jego babci. Pierogi są super, zwłaszcza jak ktoś nam zagniecie ciasto i posprząta potem kuchnię, ale co jeść, jeśli właśnie wróciliśmy z pracy i umieramy z głodu? Letnie dania często powstają
Ugotowane pozamiatane