ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:155/278)

Ciasto kakaowe na bazie majonezu 298

ciasto do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ciasto kakaowe podajemy posypane cukrem pudrem. Dobrze komponuje się ze świeżymi owocami lub sosem z mrożonych truskawek, jagód czy wiśni. Smacznego

W kuchni Katie
Leniwe pierogi z kaszą manną 162

kaszy manny 1 łyżka mąki z lekką górką + do podsypywania  ziarenka wanilii z 1/4 laski do podania: ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki) syrop klonowy śmietana Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić na skośne kawałki. Pierogi wrzucać do gotującej

Obiad gotowy
Zdrowe ciastka Najeżone 118

łyżka mielonych nasion lnu • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: • Kaszę ugotowaną zmiksować z gęstym mlekiem kokosowym. • Dodać rodzynki, jagody, wiórki, płatki migdałowe i siemię lniane. Dokładnie wymieszać. • Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z resztą. Odstawić ciasto na 1-2 godziny. • Uformować kulki, które należy kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki

To co kocham
Placki z jagodami i malinami 175

ILOŚĆ: 7-8     Placki z jagodami i malinami 1 jajko 1/4 l mleka 1 łyżka cukru 2 kopiate łyżki mąki kopiata łyżka malin kopiata łyżka jagód Do dużego garnka lub miski wbić jajko, dodać mleko, cukier oraz mąkę. Mikserem wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Następnie dodać jagody oraz maliny i delikatnie łyżką wymieszać owoce(...)delikatnie pocukrzyć. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po odrobinie ciasta i piec na złoty kolor z obu stron. Najlepiej smakują ciepłe

Gotuję Testuję
Łatwe owsiane ciasteczka bez jajek 174

jagodami goji. Do tego nie zawierają w sobie jajek, więc dla alergików idealne. Polecam! 'łatwe owsiane ciasteczka bez jajek' Składniki (na ok.9szt): - 2 dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych - 2 łyżki kakao - dowolne dodatki (posiekane orzechy, rodzynki, czekolada, jagody goji itp) Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Następnie, łyżką nakładać porcje ciasta. Formować okrągłe placki.  Piekarnik nagrzać do 150C (z termoobiegiem). Piec ok 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego

CookYourself
Jagodowe babeczki 154

blenderze lub mikserze miksujemy umyte jagody z wodą. Jeśli nasz mikser jest duży i potrzebuje więcej składników, wtedy podwajamy lub potrajamy porcję, pamiętając, by po zmiksowaniu wydzielić odpowiednio 1/2 lub 1/3 powstałej mieszaniny. Do zmiksowanych jagód dodajemy 7 łyżek syropu z agawy. Całość wlewamy do dołka wyrobionego w suchych składnikach. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dolać troszkę

Weganizm infantylny
Wiekanocne zajączki 173

ciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Wałkujemy ciasto na duży placek, odcinamy kawałki I formujemy "rurki"- zawijamy. Formujemy uszy z małego kawałka. Dodajemy kawałek jagody lub pieprzu jako oko. Formyjemy kuleczkę na ogonek. Zajączki smarujemy rozbełtanym jajkiem  Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smaki Edyty
Clafoutis z czereśniami 212

Clafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Na pewno napotkaliście się już na wersję z innymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Ja jednak pozostaję przy klasycznej wersji tego deseru :) Deser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę jak gruby(...)trochę zakalcowaty. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania. Najlepszy na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam!     Składniki: (na formę o średnicy ok. 23 cm)   Ciasto: 2 duże jajka 1/3 szkl cukru szczypta soli 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki wiśniówki 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo: masło i kasza

Nastoletnie Wypiekanie
Kuchnia Lidla: Puszysty placek borówkowy 1044

postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła  4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao szczypta soli   Pianka: 6 białek(...)cukru waniliowego sok z 1/2 limonki (wcześniej ją sparzyć) Dodatkowo:   borówki - ja dałam jeszcze poziomki i jagody cukier puder do posypania Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i kakao mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto dodając po 1 żółtku. Wyrobione, jednolite ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/4 do 3/4, każdą

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pierogi w wersji letniej 165

owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji 100g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować  Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać(...)środka owoce i sklejać Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzch  Podawać z jogurtem i owocami oddzielnie lub zmiksowanymi Pierogi z jagodami, jogurtem naturalnym i cynamonem

peanutbuttermonster
Chlebek bananowy. 159

rodzaj babki, która swą soczystość, miękkość i smak zawdzięcza dodatkowi bananów. Lubię banany, a w takim pysznym cieście to już w ogóle, więc zawsze, gdy zostanie ich kilka to piekę ten właśnie chlebek bananowy lub bananową babkę z jagodami . Pycha! Składniki na chlebek bananowy: 120 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 2 jajka 1/4 szklanki maślanki(...)proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Do ubitego masła dodajemy jogurt i suche składniki. Gdy masa się ubije dokładamy rozgniecione widelcem banany, a na końcu orzechy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy w 175 stopniach C do suchego patyczka, czyli około 45 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, gotowe

Rozpustne gotowanie
Pampuchy z truskawkami 166

Smak mojego dzieciństwa to pampuchy z jagodami, oczywiście robię je  w każdym sezonie jagodowym. Dziś przedstawiam wersję z truskawkami i zapewniam Was,że smakują również wybornie. Ciasto:  500 g mąki  250 ml ciepłego mleka  40 g drożdży  3 łyżki cukru  2 jajka  3 łyżki stopionego masła  szczypta soli(...)masło,wyrabiamy ciasto do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy  na około 40 minut do wyrośnięcia.   Nadzienie:  2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek  2- 3 łyżki cukru  1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą.     Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto pełnoziarniste z owocami. 211

ciasto; 150 g miękkiego masła szczypta soli morskiej  Skworcu 120 g cukru trzcinowego  Skworcu 4 jajka 4 łyżki mleka 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Skworcu   Dodatkowo; 3 morele 20 dag jagód 10 dag truskawek płatki migdałów do posypania po wierzchu  Skworcu cukier puder do posypania   Przygotowanie; Jagody(...)osączyć. Morele wypestkować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Do masy wbijać po 1 jajku. Do ciasta dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem i mleko. Tortownicę o średnicy 26cm. wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i na wierzchu poukładać oczyszczone owoce

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową 229

jagodowa: 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny Wykonanie:  Białka ubijam na sztywną pianę, na przemian dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam(...)biszkoptowy i schładzam w lodówce, aż całkowicie stężeje.  Jagody zasypuję cukrem i odstawiam na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Podgrzewam na gazie i do wrzących dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z woda. Chwilę gotuję i zestawiam z ognia. Następnie wsypuję łyżkę żelatyny i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.  Gotowe ciasto wyjmuję  z lodówki, układam po kawałku na talerzykach

Ciasteczkowy Potwór
Kruche babeczki z masą budyniową, bitą śmietaną i jagodami! 171

bitą śmietaną, podane z owocami sezonowymi, u mnie jagodami, truskawkami i plasterkiem limonki, oprószone płatkami migdałów. Babeczki wypełniłam nie takim zwykłym budyniem bo bardziej był to krem budyniowy z dodatkiem masła i żółtek, dzięki czemu masa budyniowa jest bardzo subtelna i kremowa. Słodycz babeczek przełamałam kwaskowatym smakiem świeżych jagód i truskawek z ogrodu mamy. Dzieciaki babeczki pochłonęły(...)zważy Schłodzoną śmietanę ubijamy robotem na jak najwyższych obrotach i staramy się ją maksymalnie napowietrzyć. Ubita śmietana po odwróceniu miski "do góry nogami" będzie sztywna. Dodajemy cukier puder i roztarte jagody, miksujemy chwilkę i śmietana jest gotowa.  Pamiętaj, że śmietanę nakładamy na całkowicie zimną masę budyniową- nie może być ciepła ani letnia, bo może rozpuścić śmietanę ;-) Podpowiem też

SMYKWKUCHNI
Lawendowo- melisowe gnocchi z sosem jagodowym! 185

miękkie i elastyczne ciasto.  Z ciasta odrywaj kawałeczki i w dłoniach formuj niewielkie kuleczki. Kluseczki wrzucaj na wrzątek, i gotuj  2 - 3 minuty, w osolonej wodzie. sos jagodowy: - 200 g jagód - 2 łyżeczki płaskie cukru brązowego - 150 ml wody - ziarenka z laski wanilii - 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej W rondelku zagotuj jagody, z wodą, wanilią i cukrem. Gotuj

SMYKWKUCHNI
KOSTKA JAGODOWA BEZ PIECZENIA 132

pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 1 bita śmietana Śnieżka PRZYGOTOWANIE: 1.Blaszkę o wymiarach 26x21 wykładamy folią aluminiową, a na dnie układamy podłużne biszkopty. 2. Rozmrożone jagody miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. 3. Żelatynę wsypujemy do ½ szkl. wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do musu jagodowego. Dokładnie mieszamy. 4. Serki(...)krótko miksujemy, a następnie partiami dodajemy mus jagodowy. Dokładnie miksujemy. 5. Połowę masy wylewamy na ułożone biszkopty. Wyrównujemy wierzch . Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i ponownie zalewamy musem. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. 6. Śnieżkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dekorujemy nią ciasto przed podaniem SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Gofry jogurtowe 279

gofry delikatnie cukrem pudrem, nie mogłam już znaleźć w szafce frużeliny jagodowej , więc posypałam gofry jagodami, które jeszcze są w zamrażalniku. Gofry jogurtowe z cukrem pudrem i jagodami   1 szklanka jogurtu greckiego 1/3 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju 1 jajk0 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mąki pszennej szczypta(...)uzyskania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy je z masą mieszając za pomocą łyżki. Odstawiamy ciasto jogurtowe na 30 minut. Formę od gofrownicy nagrzewamy, następnie delikatnie smarujemy je olejem. następnie wlewamy do każdej porcję ciasta. Pieczemy gofry jogurtowe ok 10 minut. Po wyjęciu z formy wykładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię