SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego na sernik 700 g jagód 6 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 pastylek słodziku PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować. Ja
ClauditteMissCookingciasto z mąki kokosowej i gryczanej nadziane naturalną pastą słonecznikową , podane z pastą z czarnej jagody ~ Znów połączenie pasty słonecznikowej z jagodową...ale jest na prawdę dobre! Polecam Wam ♥ Kilka dni temu na YouTube >>KLIK<< dodałam nowy filmik z serii What I Eat in a Day więc jeśli jeszcze nie widzieliście, zapraszam do obejrzenia! (oglądajcie
breakfast of dreamsBeza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko
Kuchcik gotujeSzczególnie dużym powodzeniem cieszą się u nas naleśniki z owocami. Te zrobiłam na zakończenie wyjątkowo długiego w tym roku sezonu jagodowego. Migdałowe ciasto wypełnione jest jogurtowym nadzieniem z dodatkiem likieru migdałowego (wersja tylko dla dorosłych) i świeżych jagód. Jeżeli będziemy je przyrządzać dla dzieci można likier zastąpić kilkoma kroplami aromatu migdałowego.” Przepis dodaję do akcji " Kuchnia 24/7 " Czytaj
Wiem co jemzasadzie można wymieszać łyżką i tak jest najlepiej. Mimo wszystko trzeba zarezerwować sobie więcej czasu: na pieczenie i chłodzenie ciasta. Moja forma ma średnicę 16 cm, jeśli robicie ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki i wydłużyć nieco czas pieczenia, nie wolno jednak zwiększać temperatury. Składniki: 0,5 kg sera (może być z wiaderka) 3 jajka 0,5 szklanki cukru(...)sernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Przekładamy na paterę i dekorujemy świeżymi owocami. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyCiasto ucierane ze śliwkami to szybki i prosty w wykonaniu wypiek idealny w okresie, gdy w ogrodach dojrzewają owoce, a w sklepach ciągle w sprzedaży są maliny, śliwki, porzeczki, jagody czy inne sezonowe specjały. Każde z tych owoców będą pasować do poniższego przepisu i można je wykorzystać zamiast śliwek, pamiętając jedynie, że bardziej kwaśne owoce mogą potrzebować większej ilości(...)cukru w cieście i odwrotnie - te słodsze pozwolą na "odchudzenie" wypieku ze zbędnej jego ilości. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm. Ciasto ucierane ze śliwkami Składniki: 350g mąki pszennej 100g cukru 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 450g śliwek Wykonanie: - masło lub margarynę stopić, ostudzić - jajka utrzeć
Smakołyki Berenikimąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka owoce ( u mnie jagody i maliny) wiórki kokosowe Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ciasto Wyłożyć na formę i udekorować owocami. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok 20 minut w rozgrzanym
The Sweet Damselprzygotować, barwiące na fioletowo języki, lody. Plan był doskonały! Niestety, czy to pogoda, czy sprzedawcy postanowili zrobić mi na złość, i gdy przed wyjazdem wybraliśmy się C. na targ, jagód nie było. Nigdzie. Choćby słoiczka. Cóż za rozpacz! Bo w domu rodzinnym nie zdążyłam lodom przecież zdjęć zrobić, tak szybko zniknęły (w części jeszcze nawet nie zmrożone, z lekko zawiedzionym(...)poszukiwaniu smakołyków. I tak daleką podróż przebyło ze mną kilka śliwek, które zjedliśmy ze smakiem na surowo, reklamówka dorodnych mirabelek, która tuż po powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto, dynia czarna jak noc (nie martwcie się - tylko z wierzchu!) i gruszki, sztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna skórka, pani zachwala, więc wzięłam. Okazało się, że są niemiłosiernie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoryginalnym przepisie nie było mowy o jabłkach, a ja włożyłam dosłownie kilka kawałków. Na pewno upiekę jeszcze to ciasto. Szczególnie gdy będą zbywać mi białka i starczy winianu potasu przywiezionego z UK :) Wypróbuję w sezonie z jagodami, ciekawi mnie też smak z wiórkami kokosowymi... Ale wtedy upiekę z 10 białek, będzie wyższe i niekoniecznie w formie babki(...)kwasu winowego. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów
Proste PotrawyDobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie(...)rozpuszczamy drożdże i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Resztę składników łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto około 10 minut aż zrobi się elastyczne. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i wcieramy
UgotujmyTo.plcukrem 3 białka szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 300 g żurawiny 200 g jagód 200 g jeżyn 100 g białej czekolady WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, kakao, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto
Passions hobbies lifeSkładniki (na 12 sztuk) na ciasto: - pół kostki masła (ok. 100 g), - 1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 160 g), - żółtko jaja (ok. 18 g), - ¼ szklanki cukru pudru (ok. 50 g), - łyżeczka jogurtu (ok. 10 g), na nadzienie: - opakowanie budyniu bez cukru (ok. 40 g), - 2 łyżki cukru(...)szklanki mleka (ok. 500 ml), - 1/2 szklanki malin (ok. 60 g), - 1/2 szklanki jagód (ok. 78 g). Sposób przygotowania 1. Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem. 2. Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu połączenia się składników. 3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. 4. Ciasto dzielimy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachuwielbiałam nadbałtyckie jagodzianki sprzedawane na plaży :) Puszyste, słodkie, posypane cukrem pudrem i wypełnione soczystymi jagodami brudzącymi zęby... dlaczego nie spróbować odtworzyć tego smaku w domu, na niedzielne śniadanie? :) Oto i one. Placuszki z pieczonymi owocami w środku. U mnie są to malinki i jagody, które cudownie smakują w towarzystwie owsianych placuszków. Do podania wykorzystałam kremowy jogurt(...)płatków zmielonych na mąkę) po 2 łyżki jagód i malin 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : jogurt naturalny, fistaszki, jagody Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Delikatnie wmieszać owoce. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia
Chocolate Muffin BlogSKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 20-22cm BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao KREM JAGODOWY -350g jagód (ja użyłam mrożonych) -3/4 szklanki cukru -2,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ(...)pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty. KREM Jagody wkładamy do malaksera i ucieramy na gładki krem-żeby nie było skórek. Można też
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzybki przepis na proste ciasto z owocami, jakie mamy pod ręką lub w ogrodzie lub na straganie Mogą to być truskawki, porzeczki, maliny, jagody... Szukałam w pięknych, nowych książkach zwykłego przepisu na zwykły placek... i nie znalazłam Znalazłam za to stary p rzepisy z mojego zeszytu. I cóż, zeszyt to zeszyt - tam skarby(...)Owoce sezonowe Przygotowanie: 1. Margarynę utrzeć z cukrem. 2. Dodać mąkę z proszkiem i cale jajka, wymieszać. 3. Wyłożyć na blachę łyżką. 4. Owoce umyć, ułożyć na wierzchu ciasta. Cięższe się zanurzą w nim, lżejsze pozostaną. Można posypać przed pieczeniem cukrem. 5. Piec około 35 minut w 180 stopniach - do złotego koloru i suchego patyczka. Po wyjęciu
dobra gospodyni dom wesołym czyniblogu [ klik] . 3/4 litra śmietany 3 różne galaretki 1/2 szkl.cukru 2 łyżki żelatyny owoce [maliny, porzeczki, jagody] biszkopt pokrojony na kawałki 3 galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie [ każda z osobna] i zostawić do zastygnięcia.Zastygnięta pokroić w kostkę.Ciasto pokroić w kawałki.Śmietanę osłodzić i ubić, dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatynę i wymieszać.Dodać pokrojone galaretki
Moje domowe kucharzenieGdy planowałam urodzinowe przyjęcie dla Karolinki od razu pomyślałam o małych tartaletkach. Niestety miałam problem ze świeżymi owocami, dlatego wpadłam na pomysł, aby zrobić frużelinę z
Słodki Pomysł