ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:145/278)

Tarta Niebo 317

czekolady Dodatkowo: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej) kilka dużych pokruszonych bez Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść kruche ciasto. Następnie owinąć je w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce, przez co najmniej 2 godziny(...)Posmarować ją masłem i oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem (fot.1) . Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola). Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć

Świat Ciasta
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną 271

cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 śmietan fix (18 g) owoce do ozdoby jagody, truskawki ... foremki do babeczek opcjonalnie rękaw cukierniczy Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z bitą śmietaną https://www.youtube.com/watch?v=RgTXiNs8oCM Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto : Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder i zimne masło. Składniki łączę ze sobą pocierając dłońmi tak żeby powstały grudki

Uwaga Babcia Gotuje
Ciastka z owocami 149

nasączenia : 100 ml mocnej herbaty, sok z cytryny, cukier 400 ml śmietany 30%, owoce – maliny, jeżyny, borówki, jagody.... Masło utrzeć, dalej ucierając dodawać jajka i cukier. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sól i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Napełniając foremki, pamiętajmy, że ciasto podczas pieczenia urośnie – zwiększy swoją

królestwo garów
Czekoladowe babeczki z kremem jagodowym 223

stopni. Wypełniamy foremki gotowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy 20-25 minut. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dokładamy jagody(...)miksujemy. Ostrym nożem wycinamy otwory w przestudzonych babeczkach. Do każdego wkładamy po łyżce Nutelli i sypiemy świeże jagody. Krem przekładamy do szprycy z dużym otworem i wyciskamy na babeczki, tak, żeby przykryć czekoladę i jagody. Gotowe babeczki dekorujemy jagodami i listkami mięty. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Czekoladowe ravioli z serkiem, malinami, borówkami i sosem z białej czekolady 214

białej czekolady 150 ml śmietany kremówki Farsz: serek Almette z malinami i jagodami maliny borówki Dodatkowo: uprażone płatki migdałów listki mięty Przygotowanie: Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki. Na stolnicy wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik czekoladowy 554

równe). Następnie za pomocą np.metalowej obręczy o średnicy 7cm wycinamy 4 koła (resztki ciasta wykorzystać na przykład na cake popsy  klik ) . Każde ciastko przekroić na 2 małe blaty. Dodatkowo: 60 g ciemnej czekolady* 1/2 łyżeczki oleju * świeże maliny do dekoracji (truskawki, jagody) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać oliwę. Na talerzyku ułożyć mały blat czekoladowy(...)nałożyć przygotowany krem z serka mascarpone i białej czekolady, przykryć drugim blatem i posmarować roztopioną ciemną czekoladą, ozdobić świeżymi malinami. * jeżeli ciasto robimy w całości (nie wycinając kółek, należy powiększyć ilość kemu z mascarpone(250 g serka mascarpone, 170 g białej czekolady i 1 łyżeczka oleju ) oraz polewy czekoladowej (około 120 g) Smacznego i słodkiego Dnia

Zabawa smakiem
Placuszki bananowo-orzechowe na bazie maślanki 128

domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki – możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich jak: suszona żurawina, daktyle, morele. Jest w nich naturalna słodycz owoców(...)pieczenia szczypta cynamonu i soli cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Banany rozgniatamy widelcem w miseczce. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, nie możemy mieć grudek, dodajemy banany. Smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem i zjadamy! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kasza Jaglana z Cukinią, Ziarnami i Bakaliami Zapiekana w Piekarniku 179

Kurcze, mam mały dylemat.. W książce autorka ten przepis określiła mianem "ciasto", a ja nazwałabym go raczej "zapiekaną kaszą jaglaną z cukinią". Ciasto kojarzy mi się z czymś bardziej podatnym na krojenie i bardziej sprężyste, albo sztywne. A to mi przypomina pyszną kaszę jaglaną zapieczoną z ziarnami. Powiem, że smaczne bardzo, a z dodatkiem domowych powideł rewelacja!  Składniki(...)wszystko razem zmiksowałam. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej masę. Wierzch posypałam orzechami, pestkami dyni, jagodami Goji i miechunką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekłam około 40 minut. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto i pozostawiłam w formie do całkowitego wystudzenia! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Jakiś czas temu trafiła w moje ręce książka Anny

Blondynka Gotuje
Ciastka z bitą śmietaną i owocami 137

śmietany. Ja dodatkowo wykorzystałam do ozdoby jeżyny, jeśli macie ochotę, dodajcie inne sezonowe owoce: truskawki, maliny, czy jagody. Francuskie ciastka z bitą śmietaną i owocami , które robię w 20 minut. Składniki na ciastka francuskie z bitą śmietaną i owocami: opakowanie ciasta francuskiego, 400 ml śmietanki 30%, 2-3 łyżki cukru pudru do posypania, owoce, np. jeżyny Przygotowanie francuskich ciastek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagodowe eklery 151

soli krem: 3/4 szklanki jagód zamrożonych 1 łyżka cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki czubate galaretki jagodowej puder do posypania Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, masło i zagotowuję. Wsypuję mąkę i mieszam energicznie. Na wolnym ogniu chwilę gotuję aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ciasto odstawiam do przestygnięcia. Do zimnego ciasta wbijam jajko i łączę mikserem(...)Następne jajko dodaję po chwili, i kolejne jak ciasto będzie połączone.Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam za pomocą szprycy na papier do pieczenia słupki o długości ok 7 cm i szerokości 3 cm. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni góra dół i piekę 25 minut. Odstawiam do ostygnięcia. Krem: Jagody przekładam do rondelka i chwilę gotuję

wesoła kuchnia
Kruche babeczki z czekoladą i jagodowym twarożkiem 155

Dziś mam dla Was przepis na najlepsze babeczki jakie zrobiłam! Mało tego, że są super smaczne to rzekłabym, że do tego zdrowe. Ciasto nie zawiera glutenu, cukru i ciężkiego tłuszczu a nadzienie z twarożku i owoców jest tak lekkie, że nawet osoby na diecie mogą się skusić na taki deser. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego(...)łyżki posiekanych migdałów   5 kopiastych łyżek naturalnego chudego twarożku (zmielonego jak na sernik) 3 łyżki jagód (użyłam rozmrożonych, w sezonie użyjcie świeżych) jadalne kwiaty np. bratki i stokrotki (pamiętajcie o zrywaniu ich ze sprawdzonych miejsc, z dala od ulicy) Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy 10 […] Artykuł Kruche babeczki z czekoladą i jagodowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta

Mienta blog
Kruchy placek morelowo budyniowy 177

powodzeniem, nie tylko latem, kiedy jest sezon na truskawki, wiśnie, jagody… Morele uchodzą za gorszą wersję brzoskwiń, ale jest to ocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła

mojewypiekiinietylko
Proteinowy, jagodowy tort serowy (bez glutenu, cukru białego) 234

Wiemy, że lubicie serniki tak samo jak my 💕 Dlatego postanowiłyśmy wykonać jeden spontanicznie gdy robiąc zapasy musów dyniowych, w zamrażarce znalazłyśmy mrożone jagody. Brakowało nam w tym czasie wszelkich mąk, więc biszkopt powstał na odżywce białkowej. Dlatego cały zyskał już miano proteinowego ciacha 💪  Nie był planowanym dziełem na bloga, ale jednak efekt końcowy jest nawet uroczy(...)odżywkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy o 15 cm średnicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika

Candy Pandas
tort czekoladowo jagodowy 130

stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia oraz olej i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki/ tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony odstawiamy do wystudzenia i najlepiej następnego(...)dzielę składniki na trzy równe porcje i piekę trzy osobne blaty, następnego dnia ściągam z każdego „skórkę” i przekładam kremem). składniki na żelkę jagodową: 250 g jagód (250 ml musu) 8 g żelatyny 2 łyżki gorącej wody 30 g cukru wykonanie: Żelatynę namaczamy w wodzie. Jagody przekładamy do rondelka, wstawiamy na ogień i mieszamy ugniatając. Zestawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z rabarbarem i jagodami pod bezą 395

letnie ciasto z rabarbarem. Przepis zaczerpnięty z internetu z niewielką własną interpretacją.  Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 200 g zimnego masła 40 g cukru  1 cukier waniliowy ok. 16 g 4 żółtka Rabarbar z jagodami 700 g - 800 g rabarbaru 200 g powideł jagodowych (użyłam domowych) 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej(...)płaska łyżeczka cynamonu Beza 4 białka  200 g cukru 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Wyrabiamy. Kiedy ciasto zacznie się łączyć dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Tak gotowe i podziurawione widelcem  ciasto wykładamy

W Moim Magicznym Domu