Szybki torcik agrestowy na zimno , bez pieczenia. Do zrobienia gdy mamy dojrzały piękny agrest. Oczywiście zamiast agrestu mogą być inne owoce: porzeczki, jagody, maliny, ale wówczas użyjmy inna galaretkę. I warstwa : 100 g herbatników maślanych, 1 opakowanie galaretki agrestowej, 500 g agrestu, II warstwa : 1 opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 2 – 3 łyżki cukru, 12 g żelatyny(...)galaretkę agrestową używając 350 ml zamiast pół litra. Odstawić do ostygnięcia. Agrest ogolić (obciąć końcówki łodyżki i pozostałości kwiatu), umyć, osuszyć. Kilka najładniejszych owoców zostawić do dekoracji. Formę do ciasta (u mnie tortownica o średnicy 19 cm) wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, przykryć herbatniki cienką warstwą galaretki. Odstawić do zastygnięcia
królestwo garówprzepis banalnie prosty. Kilka składników, po wymieszaniu daje nam przepyszne ciasto, takie codziennie, niezobowiązujące, idealne. Ciasto na oleju ma to do siebie, że idealnie komponuje się z owocami. Aktualnie trwa sezon na rabarbar, niedługo rozpocznie się sezon na truskawki, później maliny, morele czy jagody. Ze wszystkimi owocami smakuje świetnie. Nie bójcie się eksperymentować;) Składniki: na blaszkę(...)pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką stróżką olej. Miksujemy jeszcze chwile, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy rabarbar. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 min lub do momentu, aż ciasto pięknie się przyrumieni. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone
Rusty Forkpostanowiłam upiec drożdżówkę z owocami - wyszła przepyszna Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami pod słodką kruszonką Składniki: 200 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 150 g cukru 500 g mąki pszennej 90 g miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka ok 1 kg truskawek szklanka czarnej borówki (czernicy, czarnej jagody) - lub innych letnich owoców łyżeczka cynamonu Kruszonka(...)rozpuszczamy cukier i drożdże - odstawiamy na ok 5-10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, masło, jajko i żółtka z zaczynem na mleku (mlekiem z drożdżami). Zagniatamy gładkie, lśniące ciasto i odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok 35 minut). Do wysmarowanej masłem formy przekładamy wyrośnięte ciasto i układamy na nim umyte i pozbawione szypułek owoce - lekko je wciskamy
sierotka maRysia w kuchniporzeczek i 30 g jagód) 50 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 100 g marcepanu (pokrojonego w 1/2 cm kostkę) wierzch: białko 3 łyżki płatków migdałowych Mrożone owoce rozmrażamy. Mleko zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Przelewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy. Studzimy do letniej temperatury
Dzieje kuchennej Wiewióryjest mojego autorstwa, znalazłam go na blogu Anyżkowo . Gorąco polecam, ciasto jest cudowne!:) Składniki spód: 3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 1 łyżeczka cynamonu, mus owocowy: 450 g owoców mrożonych (u mnie mieszanka jagód, malin, wiśni, truskawek i porzeczek) 1/3 szklanki miodu lub słodzik w odpowiedniej(...)Foremkę do pieczenia wykładamy papierem. Na dnie układamy warstwę płatków, następnie wylewamy mus i przykrywamy pozostałymi płatkami. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. 1 porcja (przy założeniu, że całe ciasto to 10 kawałków) zawiera: 212 kcal, 4,44 g białka, 2,6 g tłuszcze, 45,9 g węglowodany, 3,9 g błonnik Normal 0 21 false false false
Powiedz dietom nieSkładniki: 250 g twarogu 1 szkl. bułki tartej 2 jajka 1/3 szkl. cukru mąka Przygotowanie: Podane składniki połączyć razem - dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut
kolorowotorcikowosezon na kolejne letnie owoce, jeszcze dużo przed nami - maliny, jagody, porzeczki etc. Dzisiaj pierwszy przepis z porzeczkami. Szczerze mówiąc rzadko używam je w swojej kuchni. Chyba nie uwielbiam ich aż tak ;) Ale gdy mama kupiła 0,5kg tych owoców od razu pomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie
chili & sugarDodatkowo: owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek
BullioDodatkowo: owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek
BullioDodatkowo: owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek
Bulliociasta nie było czasu, ani ochoty, tzn zjeść by się zjadło, ale weny brak. I na taki opór trzeba znaleźć sposób, a więc otworzyłam lodówkę, popatrzyłam i już wiedziałam co mnie uratuje, co będzie naszym dzisiejszym deserem do popołudniowej kawy. 3 tortille 250 g twarogu półtłustego jajko 2 łyżki manny ksylitol do smaku 2 łyżki soku z cytryny szklanka jagód(...)miski wrzucamy twaróg, jajko, sok i rozgniatamy widelcem. Jeśli ser jest mocno odciśnięty i twardy można dodać 2 łyżki śmietany. Słodzimy według własnego smaku, na koniec dodajemy kaszkę. Jagody mieszamy z cukrem i mąką, delikatnie mieszamy, aby każda jagoda była obtoczona w mące i cukrze. Na środek tortilli kładziemy 1/3 twarogu, lekko rozklepujemy. Na twaróg nakładamy 1/3 jagód
Dieta moja pasjaświeżymi lub mrożonymi owocami, najlepiej jagodowymi np. malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, czy też truskawkami, ślicznie i apetycznie tarta będzie wyglądać jak wymieszamy owoce, będzie bardzo kolorowa. Ta tarta kukurydziana z owocami zaspokoi apetyt na słodycze, będzie ozdobą przyjęcia, czy domowej tzw. popołudniowej rodzinnej herbatki z ciastkiem. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 4 łyżki kakao Krem z owocami: 250ml śmietanki kremówki 250ml serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru ok 300g owoców (u mnie są to: maliny, jagody, porzeczki, brzoskwinie) *** Białka jaj ubijamy na sztywno(...)masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Do foliowego woreczka przekładamy 6 łyżek ciasta, woreczek zawiązujemy, odcinamy jeden róg i nakładamy kontury na papier. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 4 minuty . Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przez chwilę
Blog z ApetytemSzykują się duże zmiany w naszych nawykach żywieniowych. Codzienność musimy dopasować do takich przypadłości, jak SIBO czy niedoczynność tarczycy. To wiąże się również z nowymi
W kuchni Karmel-itkimiło w końcu wrócić do pichcenia! Kiedy zabierałam się za przygotowywanie ciasta wydawało mi się, że już o wszystkim zapomniałam. Na szczęście ten lekki stres szybko minął, a po zobaczeniu efektu końcowego odzyskałam całą radość i satysfakcję z tej pracy. Muszę przyznać, że jestem z siebie dumna. Kakaowy spód pięknie wyrósł i świetnie dopasował się do delikatnej masy sernika. Jagodowy(...)składniki, a na koniec banana oraz masło orzechowe. Do całości dolewamy mleko. Powinno postać gęste ciasto. Przelewamy je do okrągłej tortownicy (wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką/płatkami jaglanymi). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. W razie gdyby ciasto wyrosło nierówno (bo tak mi się zdarzyło) - wystarczy przeciąć nożem wystające nierówności. masa sernikowa
Kuchnia Ellie