ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:658/956)

Błyskawiczne ciasto z owocami 129

Błyskawiczne ciasto z owocami nie wymaga wiele nakładu pracy, ponadto przygotowujemy je ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Owoce, które wykorzystałam do przygotowania to maliny i jeżyny. Można je przygotować równie dobrze z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. Składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru (160 g) szklanka mąki pszennej (200 g) 2 opakowania(...)jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy suche składniki i całość dokładnie miksujemy. Blachę (moja ma wym. 24×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godziny (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Błyskawiczne

e-PrzepisyKulinarne
Pierniczki katarzynki – do kawy i na Święta 165

Następnie wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Uwaga! Ciasto to należy zagniatać dość długo i wytrwale. Ciasto jest dość suche i nie zagniata się go łatwo. Opcjonalnie można dodać do niego łyżkę kwaśnej śmietany, co ułatwi proces zagniatania. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość około(...)szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka należy często wymieniać, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Pierniczki miękną też w wilgotnych pomieszczeniach. Uwaga! Bez względy na sposób – pierniczki najlepiej lukrować (jeśli się na to zdecydujecie) dopiero, gdy zmiękną. *na podstawie przepisu z książki: „Ciasta domowe” Barbary Bytnerowiczowej

Słodkie okruszki
Tort z różą 32

łyżka (15 ml) octu jabłkowego 1/3 szklanki (80 ml) mleka roślinnego 2 łyżki (30 ml) kakao bez cukru – na ciemny biszkopt, na biały pomijamy Nadzienie z jabłek: 6 średnich jabłek 1 galaretka roślinna (40 g) cytrynowa lub agrestowa Krem z batatów i róży: 600 – 700 g surowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków) 3-4 łyżki stałej(...)prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut. W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy nadzienie. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obieramy, kroimy w niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez kilkanaście minut

Lamarida.pl
Tort z różą 42

łyżka (15 ml) octu jabłkowego 1/3 szklanki (80 ml) mleka roślinnego 2 łyżki (30 ml) kakao bez cukru – na ciemny biszkopt, na biały pomijamy Nadzienie z jabłek: 6 średnich jabłek 1 galaretka roślinna (40 g) cytrynowa lub agrestowa Krem z batatów i róży: 600 – 700 g surowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków) 3-4 łyżki stałej(...)prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut. W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy nadzienie. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obieramy, kroimy w niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez kilkanaście minut

Lamarida.pl
Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe ze śliwkami 126

owoce np. morele, brzoskwini lub jabłka ) Przygotowanie:   Jajka ubijać mikserem około 5 minut dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i do ubitych jajek dodawać po kolei jogurt, olej, przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę (można również składniki delikatnie wymieszać łyżką). Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej masłem

Moja Mama Gotuje
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 204

było cappuccino , które zestawiono z czekoladowym tortem bezowym z wiśniami . Słusznie tort bezowy jest tu popisową specjalnością lokalu! Porcja porządna, żadna tam kropka na talerzu, tylko solidny kawałek ciasta , spokojnie zadowalający nawet dwie osoby. Połączenie czekoladowej bezy z kwaskowatymi wiśniami to istny strzał w 10-tkę! Wprost brak mi słów by oddać w pełni ten stan słodkiego zaspokojenia z jakim(...)serwowano tu Bulletproof coffee z mlekiem (z masłem i olejkiem kokosowym) oraz Lebkuchen z kawałkami jabłek i suszonych owoców pokryte nugatowym toffee . Od razu przyznaję, że wiadro kawy jakie mi podano by ł o świetnego smaku i jakości - zdecydowanie słuszna porcja trunku :) Ciasto domowe jak od mamy :) Nadziane tyloma pysznymi dodatkami orzechów i bakalii - z w łaszcza daktyle wybijały

Grunt to przepis!
Jabłecznik z mascarpone, galaretką i brzoskwiniami + film 33

połączenie smaków i tekstur, które naprawdę zaskoczą wasze podniebienia. Jest to pyszne ciasto bez pieczenia idealne dla osób które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, ale jednocześnie chcą przygotować coś pysznego i efektownego. W tym przepisie użyłam herbatników jako bazy, którą następnie pokryłam prażonymi jabłkami, kremem z mascarpone i na koniec galaretką z brzoskwiniami, która doskonale uzupełni(...)opakowania śmietan – fixu ( po 9 g ) 5 łyżek cukru pudru masa jabłkowa 1 l prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej dodatkowo 60 sztuk herbatników 10 połówek brzoskwiń z puszki 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Przepis: Do garnka przekładamy prażone jabłka, podgrzewamy je często mieszając, doprowadzamy do wrzenia, następnie wsypujemy suchą galaretkę, wszystko bardzo dokładnie razem łączymy

Smakowite Dania
SEROWE KOPERTY Z BRZOSKWINIAMI 99

wykonania jest tutaj wg mnie dodatkową zaletą, bo ciastka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta przed upieczeniem) robi się migusiem. Zawsze się udają, i nie potrzeba do ich wykonania wielkich nakładów finansowych 😉 Nie muszą być upieczone z brzoskwiniami ... równie dobrze sprawdzą się w tym przepisie kawałki jabłka , moreli czy śliwki. Myślę, że powidła też będą ok, ale ich dodatek spowoduje(...)malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i zmielony (lub poduszony widelcem) ser oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je  na 30 minut do lodówki.   Następnie, po wyjęciu rozwałkować ciasto i wycinać kwadraty 6×6 cm. Na każdy nakładać plasterek brzoskwini, i sklejać ze sobą

Walijskie Pichcenie
Propozycje na tłusty czwartek 94

Dzisiaj jest tłusty czwartek i pączki sprzedają się bez najmniejszej reklamy. Pączki bardzo lubię ale skusiłam się również na oponki z jabłkami. Dodatkowo w pracy dwie koleżanki obchodziły urodziny, więc dzisiaj był dla mnie naprawdę tłusty czwartek. Zaraz po pracy wzięłam się za trening. Jakaś równowaga kaloryczna musi być zachowana. Uważam, że domowe pączki są najlepsze. Minęły czasy, kiedy(...)jednak zrobić pączki z czekoladowym nadzieniem . Są pyszne. Lubię przyprawić ciasto cynamonem lub kardamonem. Obie przyprawy świetnie pasują do czekolady. Te pączki najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe. Czekolada jest lekko półpłynna i powoli wypływa po pierwszym kęsie. Oprócz pączków na tłusty czwartek można również upiec przesmaczne oponki z jabłkiem . Bardzo lubię ten przepis na donuty, które są puszyste

codojedzenia
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 183

Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem(...)migdałowe (garść) cukier kandyzowany (do deserów) lub perlisty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rabarbar kroimy

Poezja smaku
JABŁECZNIK POD SEROWĄ KOŁDERKĄ 128

tyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy, odstawiamy do stężenia.  Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy ser, mascarpone i ricottę, mieszamy. Wylewamy na ciasto,posypujemy korą czekoladową

Z Majeczką w kuchni
Zupa dyniowa z curry 91

Zupa dyniowa z curry.  Zupa dyniowa z curry       Zdrowa, rozgrzewająca i super kremowa zupa dyniowa z curry , marchewką, czosnkiem, ziemniakami i jabłkiem. Zupa z dyni doprawiona kurkumą, mielonym kuminem oraz kolendrą. Szczerze mówiąc, nie ma to jak prawdziwa zupa dyniowa :)      Ta zupa z dyni jest pyszna, kremowa, aksamitnie gładka, pikantna i doskonale doprawiona(...)Szybka zupa pomidorowa>>> Zupa koperkowa z lanym ciastem>>> Zupa dyniowa składniki       Proste składniki, których potrzeba, aby zrobić tą zupę dyniową, obejmują: 1kg dyni pokrojonej na mniejsze kawałki (bez skórki i nasion) 1 marchew pokrojona w kostkę 1 jabłko bez skórki, pokrojone w kostkę 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku

Moja Książka Kucharska
SZARLOTKA NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, OTULONA BEZOWĄ KOŁDERKĄ I OBSYPANA KRUSZONKĄ 352

wyłożonej papierem do pieczenia i wygniatamy spód (można go ponakłuwać widelcem), blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na ok.30 minut (może być dłużej, moje było 2h). Drugą część rozkruszonego ciasta wstawiamy w misce do lodówki (będzie potrzebne później do obsypania). Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, po każdym dodaniu chwilę miksujemy. Masa ma być sztywna i błyszcząca. Gdy chcemy(...)twardym spodzie wykładamy jabłka wymieszane z mąką ziemniaczaną, na nie wykładamy masę bezową i całość obsypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180*C i dopiekamy ok.20-25 minut (również termoobieg), gdy zbytnio się rumieni można zmniejszyć pod koniec temp.do 160*C.Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej, wówczas

Smaczne Zdrowe
Sernik z jogurtów 57

head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czym zastąpić ser w serniku? Wiadomo, tradycyjny sernik nie może obyć się bez bogatego i najlepiej tłustego twarogu, który nadaje ciastu wyjątkową konsystencję i smak. Ale co zrobić, gdy nie mamy go pod ręką? W tym wypadku przetestujcie poniższy przepis na sernik z jogurtów. Gwarantuję, że gdybyście próbowali go w ciemno, nigdy nie uwierzylibyście(...)cieście – za każdym razem osiągając inny (ale wciąż pyszny) efekt. Wybierając jogurt, koniecznie zwróć uwagę na jego etykietę, ponieważ jakość tego produktu jest kluczowa dla smaku ciasta. Sięgnij po taki, który zawiera możliwie jak najkrótszą listę składników, pozbawioną konserwantów, substancji słodzących, stabilizatorów i innych zbędnych dodatków. Jakie dodatki wybrać robiąc sernik z jogurtów? Do przygotowania tego ciasta użyłam brzoskwiń

okolicepalnika.pl