każdy może wykorzystać swoje ulubione owoce. Słodkie, pachnące słońcem mandarynki i pomarańcze . Chrupiące, soczyste jabłka i gruszki. Kremowe banany czy mango . Kwaskowe kiwi , grejpfruty . A w sezonie truskawki, borówki , maliny . Ciężko wymienić je wszystkie, puść wodze fantazji i ciesz się smakiem :) Ciasto na naleśniki: Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka
Mój Smak na ŻycieDużego - Ty pewnie nic nie dostałaś, bo niegrzeczna byłaś. Hmm... Cóż... Jednak dostałam - moje ulubione jabłka w karmelu, które sprzedają na straganach pod domem. Mniam! Dziękuję Mikołaju.Ponieważ nie tylko Mikołaj lubi sprawiać słodkie niespodzianki, też postanowiłam coś przygotować. Miałam akurat kawałek ciasta, na które nikt wcześniej nie miał ochoty, w związku z tym wpadłam na pomysł, żeby zrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypieku jest stercie pozostałej zmrożonej części ciasta na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę. Ciasto pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu, placek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! P.S. Możecie modyfikować ten przepis wg. uznania, np. śliwki zastąpić jabłkami
Taste Of My Dayjabłkami, oraz pokrojonej świeżej gruszki. Pierogi są lekkie i nieskromnie powiem, bardzo smaczne. 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 2 gruszki 1 serek almette z gruszką i jabłkiem 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu orzechy włoskie szałwia 1 umytą gruszkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z serkiem almette. Drugą gruszkę kroimy w plastry. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteż dla fantastycznego smaku! :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 2 jabłka 2 brzoskwinie szklanka maślanki 1 jajko łyżka cukru 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę miksujemy z maślanką. Ciągle miksując dodajemy żółtko, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Owoce
Kolizje Smakówmiękkie, aromatyczne ciasto z bakaliami jest idealną propozycją na deser lub podwieczorek, a nawet na śniadanie. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także zdrową, energetyczną przekąską dla sportowców. Suszone owoce to naturalna słodycz, witaminy, minerały i źródło cennego błonnika, a najlepiej, jeśli zaopatrzycie się w nie w sklepie ze zdrową żywnością AGNEX. Na stronie sklepu www.sklepagnex.pl .znajdziecie całą(...)kostkę. Listki rozmarynu i kandyzowany imbir drobno posiekaj. Pokrojone jabłka, daktyle, suszoną żurawinę, drobno posiekany kandyzowany imbir i rozmaryn połącz z przygotowaną uprzednio masą. Dokładnie wymieszaj całość. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij ją przygotowaną masą i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 min. Gdyby wierzch ciasta szybko zaczął ciemnieć, nakryj je folią aluminiową. Sprawdź, czy ciasto
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKeto ciasto dyniowo – kokosowe = deser na czasie A dokładniej jest to keto tarta z musem dyniowym i kremem kokosowym. Jest to propozycja nie tylko zgodna z dietą ketogeniczną , ale także z protokołem autoimmunologicznym , a jeśli do zagęszczenia użyjecie agaru, to także wegańska! 😀 Trzy w jednym… I to jakie pyszne! 🙂 Swoją drogą nadzienie dyniowe można zamienić na inne owocowe. Teraz(...)sezonie mamy jeszcze jabłka , więc z powodzeniem można użyć ich. A w innych porach roku można skusić się na inne owoce sezonowe takie jak maliny , owoce leśne czy śliwki . W miesiącach zimowych dobrym pomysłem będzie także skorzystanie z przetworów owocowych zrobionych latem. Także opcji jest wiele – do wyboru do koloru. 🙂 Keto ciasto dyniowo – kokosowe – składniki Mąka kokosowa
Modern Cave Girldojrzałe banany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki oleju słonecznikowego Obierz aktinidia i jabłka. Jabłka zetrzyj w łezkę i rozparuj z 1 łyżką wody. Dodaj aktinidia i duś około 5 minut do chwili, aż zmienią kolor. Obierz i rozgnieć widelcem banany, dodaj(...)jajka i olej - wymieszaj. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, y po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Posyp ciasto odrobiną wiórków kokosowych. Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z foremki. Podawaj gdy lekko przestygnie
Gotuj Sam!Puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja postanowiłam zamienić jabłka na borówki, dzięki temu w smaku trochę przypominają jagodzianki. Pyszne, mięciutkie i puszyste placuszki drożdżowe świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mimo że są smażone(...)bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy. Racuchy: Do rozczynu dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, żółtka oraz resztę mleka i wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, np. mikserem, aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy borówki. Mieszamy, przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło
Kuchnia MagdaLenyProste do wykonania ciasto z owocami i kruszonką. Można używać różnych owoców sezonowych lub dobrej jakości dżem też się sprawdzi. Super ciacho przyznam że nam najbardziej smakuje z nieco kwaskowymi owocami np. rabarbarem, śliwkami albo kwaskowymi w smaku jabłkami. W tym przepisie użyłam musu z rabarbaru który zawekowałam w zeszłym sezonie Przepis na mus👉 Tutaj Blaszka o wymiarach 25/30(...)Następnie dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia dalej miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec wlewamy olej, miksujemy aż powstanie gładkie ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wykładamy owoce lub dżem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy około 1 godzinę. Smacznego
Andzia PichciSkładniki: marchew 2 sztuki średnie, gruszki 3 sztuki, banan 1 sztuka, jabłka 3 sztuki, limonka 2 plastry, kiwi 2 sztuki, woda filtrowana lub mineralna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy(...)ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek kiwi, banan, marchew obrać i pokroić na kawałki pasujące do wlotu wyciskarki,jabłka i gruszki bez ogonków ze skóką, limonka sparzona ze skórką użyłam filtr ciemny drobniejszy, wszystkie składniki wkładać do wlotu i wyciskać sok, następnie wlać ciut wody do wlotu, wcisnąć
W Mojej Kuchni LubięCzęsto zastanawiam się skąd Siostra Anastazja bierze nazwy dla swoich ciast, ale w tym przypadku nie trudno się domyślić. Ciasto z tak dużą ilością alkoholu może człowieka pocieszyć, a przynajmniej dać odrobinę przyjemności. Jest bardzo smaczne, soczyste, alkohol jest przyjemnie wyczuwalny, ale nie jest go za dużo. To wypiek tylko dla dorosłych, polecam na przyjęcia, na pewno zniknie ze stołu(...)składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie. Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie. Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos. przełożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniateż zrobić z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym opakowaniu przez kilka dni. Składniki: 50 g drożdży, 8 szkl. mąki + do podsypania jak będzie za mokre, 2 szkl. śmietany 18% 2 kost. smalcu ( w całości bez roztapiania), 0,5 szklanki cukru, marmolada. Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy kroimy na kwadraty. Wielkość
Passion of Cookingowocami, które akurat są dostępne. Mogą to być truskawki, wiśnie, jabłka, itp. Drożdżówki z rabarbarem i budyniem to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, sprawdzą się również na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Drożdżówki z rabarbarem i budyniem: Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 100 g cukru
Danka Pichciskondensowanego.. Biszkopt: 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka Ptasie mleczko: 1 galaretka 1 szkl.wody 1 szkl.mleka skondensowanego Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej(...)Podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć
Moje domowe kucharzenie