ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:661/956)

Orkiszowo-pszenne placuszki z jagodami i czekoladą. 234

stopniowo dolewaj wodę gazowaną i olej. 5. Dorzuć starte na tarce o dużych oczkach jabłko i porządnie umyte,ale osuszone z wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda kostka czekolady przekrojona jest na 4 mniejsze cząsteczki) 6. Delikatnie wmieszaj owoce i czekoladę w ciasto na placuszki. 7. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony

Fiolka w kuchni
WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW 220

Umytą i osuszoną roszponkę dopraw sosem winegret z oliwy i cytryny, dodaj plasterki jabłka. Ułóż na środku talerza plastry wędzonego łososia, z jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit!   *Jeśli nie chcesz smażyć naraz większej ilości placuszków, możesz przechowywać przygotowane ciasto w lodówce przez dwa, trzy dni, i usmażyć resztę później

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Piernik z jabłkami na bogato 201

śmietanki 30% Jajka utrzeć z cukrem i miodem, następnie dodać mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać.  Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Daktyle i śliwki pokroić w kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać.  Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć

talerz przyjemności
Racuchy – mięciutkie i puszyste 245

dodatku jabłek, ale jeśli je robię na co dzień to z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Przepis poniżej : Na około 25 racuchów potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej 150 ml. ciepłego mleka 2 nieduże

Niebieski kubek z kawa
Wiśnie w syropie (do ciast i deserów) - kompot wiśniowy na zimę. 184

syropie. Jeden z najlepszych jaki można mieć w spiżarni. Żadne brzoskwinie, mirabelki, śliwki, jabłka, gruszki nie dorównują wiśniowemu kompotowi. Jest intensywny w smaku, wręcz szlachetny, pachnie latem i ma piękny kolor.  Wiśnie można pozostawić w całości, z pestkami, jeżeli nie będą wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze słoiczka zimą :) Natomiast jeżeli chcesz przemycić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Placek jabłkowy z syropem klonowym 93

Ciasto znikające w mgnieniu oka. Kruchy cieniutki spód idealnie komponuje się z nadzieniem jabłkowo-klonowym. Pomimo braku cukru jest ono odpowiednio słodkie i aromatyczne, a to za sprawą naturalnej słodyczy jabłek polanych syropem z cynamonem

Milion Smaków
Owsiane placuszki z jabłkami 154

łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml kefiru 2 jabłka masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać kefir i starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do ciasta można dodać również rodzynki lub żurawinę, ale ja nie przepadam, więc zrobiłam bez :) Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pierogi z mięsem 141

mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym jabłkiem i cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio   po rosole z kluseczkami  zostało mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam po przepis. Składniki na ciasto: 2  i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła

Gosia gotuje
Chlebek watykański - ciasto szczęścia 180

Jakiś czas temu dostałam od koleżanki zakwas i recepturę do przygotowania tego chlebka. Przygotowanie go trwa cały tydzień, ale nie jest w ogóle pracochłonny. Jest to

Kuchnia domowa Ani
Pierniki (od razu do jedzenia) 1142

upieczeniu. Fakt, mogą być przez kilka dni po upieczeniu lekko chrupiące, ale kawałek jabłka włożony do puszki z piernikami szybko je zmiękczy. Natomiast ja nie stosuję tej metody, bo bardzo lubię lekko chrupiące pierniczki , a one i tak zmiękną same za parę dni :-) Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru czubata łyżka miodu

Anielska Kuchnia Ani
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 199

Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jaglano-migdałowa szarlotka 170

minut. Mus: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy erytrytol i cynamon. Dusimy przez ok. 10 minut. Ostudzić. Kruszonka: Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki na ok. 10 minut. Po upływie czasu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadzamy spód ciasta. Następnie rozsmarowujemy mus i posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym

Truskawkowa Fiesta
Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy 141

owoce określane są zazwyczaj tą samą nazwą - pigwa. Pigwa pospolita to drzewo o wysokości zaledwie kilku metrów i listkach podobnych do liści jabłoni. Owoce pigwy są duże, przypominające kształtem jabłka lub gruszki. Dojrzałe mają piękny żółty kolor i mogą osiągać wagę nawet 1 kg. Surowe owoce pigwy są dość kwaśne i nie należą do najsmaczniejszych, za to po ugotowaniu(...)pokrojeniu w plasterki i ususzeniu można dodawać do herbaty zamiast cytryny. Z owoców pigwy i pigwowca można przygotować kompoty, nalewki, dżemy, konfitury, syropy i galaretki oraz dodawać do ciast i delikatnych mięs. Nie nadają się natomiast do jedzenia na surowo. Na zdjęciu powyżej pigwowiec, przepis na nalewkę z owoców pigwowca znajdziecie na blogu Ani   Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ciasto kruche z masą jabłkową oraz grysikowo kokosową 202

ciasto. Dzielimy na trzy części. Każde ciasto z osobna rozwałkowujemy, przekładamy do jednakowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C, przez ok. 20 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeden najcieńszy placek kruszymy i dodajemy do masy jabłkowej. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 1 łyżka cukru(...)galaretki wiśniowej, w proszku 3 łyżki wody wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich wodę i chwilkę dusimy na małym ogniu. Dodajemy cukier oraz galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do jeszcze letniej masy dodajemy pokruszony placek i mieszamy. składniki na masę z kaszy manny: 500 ml mleka 4 łyżki

Domowy Smak Jedzenia