tarce o drobnych oczkach, a następnie dokładnie połączyć z jajkiem. Całość przykryć folią spożywczą (wtedy jabłko nie ściemnieje) i odstawić na co najmniej 30 minut, aby masa zgęstniała. Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód
Di gotujesmakuje. Beza jest pyszna zrobiona w nietypowy sposób z dodatkiem budyni. Szczerze polecam:)Składniki Ciasto 6 żółtek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 125 g smalcu 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 1500 g jabłek 3/4 szklanki cukru 6 łyżek kaszy manny cynamon … Czytaj dalej Szarlotka z bezą budyniową
gotuj ze mnąSposób przygotowania: Ser oraz ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko oraz odrobinę soli. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i rozdrabniamy (możemy użyć tarki lub rozdrabniacza). Dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy gładką masę. Jeśli zbyt się klei do rąk- dosypujemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 7mm i foremką wycinamy ozdobne kształty. Gotujemy w osolonej
Kuchnia w czekoladziejesiennych wypieków. Co prawda z gruszkami robiłam je pierwszy raz, bo zawsze próbowałam z jabłkami, ale poniższa wersja smakuje jeszcze lepiej. Unikatowy efekt otrzymujemy dzięki posypce z migdałowej praliny. Należy jednak pamiętać, że po pewnym czasie zwyczajnie się ona rozpuszcza, więc polecam posypać ciasto i od razu je podać. Idealne z lodami waniliowymi. Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki
Słodkie inspiracjebiszkopt przekrawamy na pół. Prażone jabłka podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę wylewamy na spód biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Rozpuszczamy czekoladę- polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Smaki NataliiJeśli chcecie pierniczki przygotować już dziś lub jutro nie zapomnijcie włożyć do pojemnika kawałka jabłka, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy
Mango Papajamięsa, smażonego sera jak i dodajemy ją do herbaty. Można ją również używać do ciast i ciasteczek. Ma po prostu całą masę zastosowań. Jeszcze cieplutką zjadamy łyżeczką bez niczego. Składniki: 0,5 kg świeżej żurawiny 1 cytryna (sok) 1 pomarańczo (sok) 1 starte jabłko 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Żurawinę myjemy i odstawiamy żeby lekko wyschła
Lili w kuchniczasie pojawiać się zaczynają najlepsze jabłkowe odmiany i pomysły na ich wykorzystanie. Ah! Antonówki... Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków (jak na placki ziemniaczane). Odciskamy z nich dokładnie sok i mieszamy z przesianą mąką pszenną oraz cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, warto podsypać je większą ilością mąki, by kotleciki nie rozleciały się przy
Kuchenna Kontrrewolucyapołączenia składników. Składniki mokre wlać do składników suchych i szybko wymieszać łopatką. Dodać jabłka i połowę migdałów. Szybko wymieszać. W miseczce wymieszać 2 łyżki cukru trzcinowego i pozostałe migdały. 2 foremki każda na 12 muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Papilotki napełnić do połowy ciastem i posypać cukrem z migdałami. Lekko oprószyć cynamonem i skropić sokiem z cytryny. Piec
Trzeci talerzsłonecznika zostawiam w całości. Wszystkie składniki dodaję do płatków owsianych. Jabłko i banana obieram, ścieram na tarce i mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam. Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Zdrowo i kolorowomleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo szczypta soli dowolne nadzienie -np. jabłka W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło
Moje domowe kucharzeniemoich ulubionych smaków z dzieciństwa) W naszym domu przeważnie gościł ryż zapiekany z jabłkami, ale często też jedliśmy pyszny i szybki ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu, leguminy, ciasta czy w owocach. Mile widziane również jego egzotczne wersje. Jest jedyny warunek, w przepisie powinny występowac
Mia Cucina Sofietaszybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany
Blondynka Gotujeprzepis na ulubione placuszki większości dzieci Oczywiście lekko zmodyfikowane, aby były jeszcze zdrowsze i bardziej wartościowe dla naszych maluchów. Oto pyszne placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji. Do ciasta dodałam płatki owsiane i otręby, aby wzbogacić placuszki w błonnik. Jego obecność w zdrowej diecie jest bardzo ważna. Błonnik pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii aby nie były zbyt długo obecne(...)jelitach. To z kolei zapobiega chorobie uchyłkowej jelit, która jest niestety często spotykana u osób stosujących dietę ubogobłonnikową. Placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji – składniki (20 sztuk): 1 średnie jabłko, 2 jajka, 200ml kefiru, pół szklanki płatków owsianych górskich, pół szklanki ulubionych otrębów (dodałam owsiane), 1/3 szklanki mąki orkiszowej, szczypta cynamonu, około 1 łyżka masła klarowanego do smażenia placuszków. Sposób
Natka Pietruszkistopni, bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast wyjąć z formy i przewrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Ja upiekłam biszkopt dzień wcześniej. Wyszedł na tyle duży, że spokojnie przekroiłam go na trzy części. Galaretka jabłkowa: 0,5 litra smażonych jabłek 1 galaretka pomarańczowa lub agrestowa 1 łyżka żelatyny Żelatynę wymieszać(...)sypką galaretką. Jabłka podgrzać tak, aby zaczęły wrzeć. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać całość tak, aby galaretka się rozpuściła. Nie gotować. Zostawić do wystygnięcia. Należy ją nakładać w momencie kiedy już zacznie tężeć. Masa z mascarpone: 1 kg serka mascarpone - użyłam Piątnicy 330 ml śmietany 30% - mocno schłodzonej 10 łyżek cukru pudru W wysokim naczyniu ubić
Ze smakiem bez glutenu