dwie skrzynki jabłek, które zamieniły się w pyszny mus jabłkowy bez cukru... ...więc już wiadomo z jakimi jabłkami będą nasze naleśniki :) mus-jabkowy-bez-cukru Potrzebujemy jeszcze trochę mleka, jajko, szczyptę soli, mąkę i mikser...robimy ciasto i smażymy. Od razu nakładamy mus i zawijamy :) Gotowe ! :) Smacznego
chleba naszegokonsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól, jabłka obrane i starte na tarce o oczkach drobnych, płatki owsiane, wodę letnią i wyrabiam mikserem około 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Na końcu dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dwie foremki keksówki
wesoła kuchniaJest bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu, ale nie bez smaku. Misiek, byłe pewien, że to jego ulubione czekoladowe ciasto ( ten przepis ), tyle że bez wiśni. Użyłam do niego puree z dyni, ale śmiało można zastąpić puree z batatów, jabłek, fasoli a nawet zwykłych ziemniaków, tyle, że do tych dwóch ostatnich radzę dodać pół szklanki mleka. Aha, co ważne
greenscarfdodać cukier, sodę. Całość miksować na małych obrotach, następnie stopniowo dodawać mąkę. Kiedy masa jest spójna należy dodać jabłka i delikatnie połączyć je z masą za pomocą miksera lub łyżki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać dużą łyżką porcję ciasta na patelnię i rumienić na mocno złoty kolor po obu stronach. Wyłożyć na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem
Poezja Smaków - blog kulinarnycynamon wsypać do miski. Kawę rozpuścić w wodzie, dolać całość do suchych składników i dobrze wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć
Niebieski kubek z kawaskładniki i odstawiłam w ciepłe miejsce. Po około 20 minutach dodałam obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Najlepsza jest antonówka. Wiem nie ma jej za długo...ale póki jest to trzeba ją wykorzystać. Wymieszałam je z ciastem. Pozostało już tylko rozgrzać olej na patelni i smażyć racuszki. Można je jeść prosto z patelni ... ale rewelacyjnie smakują
potrawyregionalneGruszki to jeden z owoców za który uwielbiam jesień. Troszkę niedoceniany, pomijany i ustępujący miejsca jabłku. Chociaż moim zdaniem niesłusznie i należy się gruszce równouprawnienie. Te bardzo kobiece owoce, pasują nie tylko jako dodatek do ciast, czy deserów, ale również do mięs i dań wytrawnych. Są bardzo wdzięczne ale równie wymagające ... Ale żeby nie zasypiać gruszek w popiele, podam
Farmażonymiski dodajemy suche skłądniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę. Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi składnikami i gotowe! Smacznego! Napisz
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoWlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajko, całość miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 10 minut. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony
Wanilia i Kardamongorzkiej czekolady. Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem i olejem. Dodać mąkę, płatki owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane migdały oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść ciasto. Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Piec około
Z miłości do słodkościjajka łyżeczka ekstraktu z wanilii Ser: kostka sera białego półtłustego 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru Jabłka: 4 duże jabłka 32g cukru waniliowego łyżeczka cynamonu Zalewa: 200ml śmietanki 30% 2 jajka łyżka cukru Przygotowanie: Jajka wbijamy(...)końcu dolewamy olej oraz ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstania pęcherzyki powietrza. O dstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. Smażymy (najlepiej na suchej patelni) z obu stron. Sery wykła damy do miseczki i mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy naleśniki i rolujemy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła
ChilliJemysolicukier waniliowy200 ml mleka 1 jajko1/3 szklanki oleju1 szklanka musu z jabłek brzoskwinie z puszkicukier puder do oprószeniaWykonanie: Mieszamy w jednej misce produkty sypkie, w drugiej płynne a następnie łączymy je ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami papierowymi. Do każdej foremki wlewamy łyżkę ciasta. Na środek ciasta wykładamy kopiastą łyżeczkę musu jabłkowego i kawałeczki brzoskwini
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajedząc je... jemy zupełnie inne ciasto. Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i pyszne! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag rodzynek 10 dag orzechów włoskich 5-7 sztuk. śliwek suszonych 2 jabłka 2 gruszki Na wolnym ogniu(...)wody ręcznikiem papierowym. Następnie dodałam bakalie do masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii. Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszałam. Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekłam
potrawyregionalneminerałów. Przepis na puder owocowy. Puder owocowy Dowolne owoce, w moim przypadku tym razem są to Jabłka Grójeckie. Ilość owoców jest uzależniona o pojemności suszarki, z której korzystasz. Jak zrobić puder z owoców przepis 1. Owoce umyj. Jabłka pokrój na cienkie plasterki, możesz to zrobić nożem lub szatkownicą do warzyw. 2. Wysusz owoce za pomocą(...)Najbardziej uniwersalny jest moim zdaniem puder jabłkowy. Często dodaję go m.in. do ciasta marchewkowego, jako zagęszczacz do masy na szarlotkę i jabłecznik i do pszennych bułek, którym nadaje cudowny smak. Pudrem jabłkowym nacieram też kaczkę przed pieczeniem. Na puder staram się wybierać jabłka o wyraźnym, intensywnym aromacie. Doskonale nadają się do tego Jabłka Grójeckie ponieważ oprócz walorów
Cztery Fajeryskładniki na ciasto: 450 g mąki 150-170 g cukru pudru 70 g miodu, płynnego 4 jajka, białka oddzielone od żółtek 250 g margaryny 125 g śmietany 18% 115 g oleju, słonecznikowego 1 przyprawa do piernika 1i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jabłka wykonanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem(...)Dodajemy stopniowo żółtka, mód, olej, śmietanę oraz mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm lub trochę większej). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-40 min. do tzw. suchego patyczka
Domowy Smak Jedzenia