ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:615/956)

Tarta z kurkami 211

jesieni, lepiej czerpać z jej obfitości pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła

Smakowity Blog Kulinarny
Placuszki jabłkowo-otrębowe 120

misce. W większej misce roztrzepujemy jajko, mieszamy z kefirem i jogurtem, wsypujemy mieszankę suchych składników i łączymy. Jabłka myjemy, obieramy (ale można i ze skórką) i ścieramy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do ciasta wraz z olejem i przyprawami. Ciasto dobrze mieszamy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni lekko tylko posmarowanej olejem

Kolorowy Przepisownik
Rogaliki drożdżowe z jabłkami 146

godzinę. Ciasto ma odchodzić samo od rąk, ale nie ma być lejące. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 kule (porcje), wałkujemy z nich koło i dzielimy na ok 6 częsci (trójkąty). Na każdą część rójkąta nakładamy jabłka, może być marmolada lub dżem. Zwijamy, smarujemy białkiem i odstawiamy do napuszenia.  Pieczemy ok 15-20 min do zarumienie się

Moje Słodkie Piekiełko
Prażone jabłka do słoików na zimę 206

mojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu

moj przepis na
ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia 148

czekał w zeszycie mojej mamy aż wreszcie przyszła na niego kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia.  *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty  4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru 200 g masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kisiel z jabłek i mięty 233

Składniki ( na dwie średnie lub jedną większą porcję): 2 średnie jabłka, 2 gałązki świeżej mięty (można dać więcej by uzyskać mocniejszy jej aromat), 1 i

W kuchni u Moniki
Śniadania na cały tydzień! 176

łyżka miodu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  2-3 łyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka z owocami Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu

Cakes By Kejt
Jabłka zapiekane na szybko 158

Szybki deser w kilka chwil :) Składniki: 1 opakowanie mini sucharków, 5 jabłek, 2 łyżki skórek kandyzowanych, sok z cytryny, 1 szklanka cukru, 2 łyżki masła

Tradycyjna Kuchnia
Rolada biszkoptowa z galaretką 219

Taką roladę możemy zrobić z jabłkami, jak również z kremem Roladę podałam na pięknym zestawie od   Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Rolada biszkoptowa z galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka

Kuchnia Danusi
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 197

kłos złocisty, Żyto ubrane w srebra malarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz

Bon Appetit Małgorzaty
Choinka z dżemem jabłkowym 270

proszku do pieczenia 1/2 laski wanilii 1-2 łyżki śmietany 18% 1 jajo 3 łyżki dżemu z rajskich jabłek 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię. Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim.  Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron

Kulinarny karnet Christophera
Racuchy drożdżowe z jabłkami 187

Obrać jabłka i pokroić je w cienkie plasterki. Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko, pokrojone jabłka i wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju

Świat Domowej Kuchni
Muffinki z jabłkami i cynamonem 182

misce. W drugiej misce łączymy jabłka, przyprawy i miód. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i masłem, dodajemy do jabłek, następnie łączymy za pomocą łyżki (nie miksujemy) z suchymi składnikami. Formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem, na wierzchu posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Śniadanie na słodko 191

cukru Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, na którym smażymy ciasto na wolnym ogniu na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz i jemy z ulubionym dodatkiem - ja proponuję dżem, miód, duszone jabłka, ale wspaniale smakuje również posypane cukrem :), zaś w sezonie, jako dodatek polecam świeże owoce

Taste Of My Day