opakowania przełożyć do miseczki, dodać 5 dag białej czekolady, 2 łyżki śmietany 18% i w kąpieli wodnej roztopić mieszając ciasto wystudzone wyjąć z formy i polać polewą, posypać kolorową posypką taką babkę lubimy np. z dżemem domowym z jabłek i śliwek...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnamyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny i po chwili już mieszałam ciasto :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPudding chlebowy jest kolejnym przepisem „recyklingowym” w którym możemy wykorzystać niezbyt świeżą chałkę lub ciasto drożdżowe. Do tego przepisu możecie również użyć chleb tostowy. Angielski przysmak można przygotować w różnych wariantach z dodatkiem rodzynek, żurawiny smażonych jabłek lub duszonych pomarańczy. Tutaj możecie zaszaleć i dobrać takie dodatki, na jakie macie ochotę lub jakie macie pod ręką. Najczęściej(...)fill: #343434; } Prep Time 15 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 55 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 75 g rodzynek 4 łyżki rumu 1 chałka mała lub ciasto drożdżowe, pieczywo tostowe 50 g masła 4 żółtka 2 jajka 400 ml śmietany 30% 180 ml mleka 1 łyżeczka imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 1 słoiczek
SprawdzonaKuchnia.pljedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą. Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane! Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego pysznego ciacha. Składniki: 6 dużych jabłek 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl(...)mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe. Pieczemy w temp 180st ok 40 minut. Po wystudzeniu
Walijskie PichcenieDziś mam dla Was przepis na jedno z najpopularniejszych ciast, czyli sernik. Tym razem jest to sernik bardzo klasyczny, bez udziwnień, na jasnym kruchym cieście. Ten sernik jest bardzo łatwy i powiedziałabym też, że szybki do zrobienia. Nie trzeba oddzielnie ubijać białek i długo ucierać masy serowej. Ciasta też nie trzeba chłodzić czy mrozić, a jedynie zagnieść na coś(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link
Waniliowe Improwizacjemożemy piec różne cuda ale ciągle kawałek dobrego ciasta z owocami zawsze każdemu smakuje Proste ciasto z rabarbaremSkładniki:250 g margaryny1 szklanka cukru3 łyżki wody2 jaja2 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce (rabarbar – około 300 g , wiśnie, jabłka lub inne)1. Margarynę z cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku nie dopuszczając do wrzenia.2. Po przestudzeniu miksujemy(...)składnikami. Wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierz układamy pokrojone na małe kawałki owoce – u mnie rabarbar- zostawiając odstępy aby ciasto mogło wyrosnąć. Dodatkowo można posypać wierzch cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, czyli około godziny. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.Smacznego Źródło: http://www.wielkiezarcie.com
UgotujmyTo.pljabłka czy marmolada. Ja użyłam marmolady wieloowocowej i własnych prażonych jabłek ze skórką z pomarańczy. Te z jabłkowym nadzieniem, oprócz cukru pudru, posypałam jeszcze cynamonem. Składniki: -250 g margaryny -50 g drożdży -350 g mąki pszennej -łyżka (15) wody -łyżeczka (2,5 ml) cukru -cukier puder do posypania -nadzienie: dżem/prażone jabłka(...)wyrośnięcia. Mąkę przesiać do szerokiej miski, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i za pomocą dłoni rozcierać z mąką do uzyskania piaskowej konsystencji. Wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, formując w kulkę. Zalać ciasto zimną wodą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Po wyjęciu dodać do ciasta dwie łyżki mąki, ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość pół centymetra
Kulinarne przemysleniawspółgra z masą jabłkową z galaretkami , puszysta śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis. Składniki na formę 25/30 cm: 35 dag herbatników maślanych Masa jabłkowa: 7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru trzcinowego z cynamonem Dr.Oetker(...)skórek, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny i przemieszać z cukrem wymieszanym z cukrem trzcinowym z cynamonem, wlać wodę , doprowadzić do wrzenia i dusić aż jabłka zaczną się rozpadać. Zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Przygotować masę budyniową: 300 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko
Wanilia i Kardamonciasta, na kanapkę czy dodatek do budyniu. O nadziewaniu naleśników nie wspominam Jeśli macie w domu małego miłośnika popularnego kremu orzechowo-czekoladowego, możecie śmiało częstować go tym masełkiem. Możemy łatwo dowolnie zmienić smak masełka, dodając do niego np cynamon czy wanilię. Ja dodałam do masełka kakao, dzięki czemu otrzymałam tak naprawdę krem o smaku czekoladowym. Moje jabłka były słodkie(...)niewielkie kawałki. Dusimy do miękkości z niewielką ilością wody. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do jabłek wraz z kakao i cynamonem (opcjonalnie) Mieszamy. Przechowujemy w lodówce. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/maselko-krem-jablkowy-bez-cukru/ MieszamWGarnku Artykuł Masełko, krem jabłkowy bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuNarodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój. Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii(...)było suchych miejsc w całości masy. Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką. Gotowa masa jest lśniąca i lepka. wykładam ją równomiernie do blachy i wyrównuję powierzchnię za pomocą wilgotnej łyżki lub silikonowej szpatułki. Piekarnik należy rozgrzać do 180 st. i ciasto włożyć na ok. 40 minut. Powinno być złoto-brązowe, najlepiej zrobić próbę pod koniec pieczenia, wsunięty drewniany
I tu będę miała takie teksiążce nie jest podane w jakiej blaszce piec. masa jabłkowa 1 galaretka agrestowa ,1 kg jabłek ,1 łyżka masła ,2 łyżki kryształu wykonanie Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, cukier i chwilę prażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze ok 5 min. masa jogurtowa(...)procentowej 2 łyżeczki żelatyny 3lub 4 łyżki cukru pudru wykonanie żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody .Smetanę ubić z cukrem pudrem i letnią żelatyną. dodatkowo paczka biszkoptów dużych składanie ciasta Biszkopt-masa jabłkowa -biszkopty -masa jogurtowa -bita śmietana
Moje WyrobyIzydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie. Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych(...)całości. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i mieszamy z jabłkami. Studzimy. Polewa: Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Ciasto: Spód biszkoptowy umieszczamy w blaszce, w której się piekł i wykładamy masę
Kuchnia MagdaLenyIzydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie. Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych(...)całości. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i mieszamy z jabłkami. Studzimy. Polewa: Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Ciasto: Spód biszkoptowy umieszczamy w blaszce, w której się piekł i wykładamy masę
Kuchnia MagdaLenyrazem proponuję Wam oryginalną słodko- słoną przystawkę z jabłek i koziego serka. „Mille-feuille” (w dosłownym tłumaczeniu „tysiąc liści”) odnosi się głównie do francuskiego deseru będącego odpowiednikiem polskiej napoelonki, skomponowanego z kilku warstw ciasta francuskiego przekładanych kremem waniliowym, ale dzisiaj „mille-feuille” znajduje również zastosowanie w odniesieniu do innych deserów oraz dań w wersji wytrawnej np. mille feuille(...)krowiego nabiału, ser kozi jest łatwiej trawiony przez organizm. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, a nawet przeciwgrzybiczne. Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min. Proporcje dla 4 osób : ● 4 czerwone jabłka (type Boskoop) ● 2-3 twarde serki kozie lub serki typu camembert (ilość w zależności od wielkości serków) ● kilka gałązek szczypiorku lub natki pietruszki ● 50 g masła ● sól, pieprz ● papier
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPlacuszki z jabłkami sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek lub deser. To zdecydowanie jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa. Sama robię je chyba drugi albo trzeci raz w życiu, bo jakoś tak na starość nie są już na liście moich ulubionych potraw :) Aż nadeszła ta ostatnia niedziela i nabrałam okropnej ochoty na te placuszki. Szybki przegląd działkowych szafek i... wszystko jest(...)żyć? ;) Ale znalazło się całe opakowanie jogurtu greckiego! Uff... Wszystko pięknie ładnie, już mam robić ciasto i... przypomniało mi się, że rano skończył się gaz! Na szczęście udało się zdobyć "nowy" i placki uratowane ;)Mama robiła je trochę inaczej, bo kroiła jabłka w cienkie plasterki. Jakoś o tym zapomniałam (w końcu parę lat już minęło) i pokroiłam
Kraina Tysiąca Smaków