ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:618/956)

Budyniowiec - kruche ciasto z owocami 125

budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 puszka brzoskwiń / bądź inny owoc : ananas, morele, jabłka  tłuszcz i bułka tarta do obsypania blachy  Wykonanie:   Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę, cukier puder, cukry waniliowe oraz dwa jajka - całość zagnieść na gładkie ciasto podzielić na 1/4 (posypka) i 3/4 ciasta (spód) i włożyć do lodówki (polecam

W Moim Magicznym Domu
Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych 200

litra bulionu warzywnego 6-7 buraczków ćwikłowych 1/2 cebuli 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny ulubione dodatki sól, pieprz Buraczki dokładnie szorujemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach aż będą miękkie - ok 1 h. Można je upiec przy okazji pieczenia np ciasta - zapach warzyw nie przechodzi przez folię aluminiowa więc

sierotka maRysia w kuchni
Surówka z łodygi brokuła i jabłka 26

Bohaterem dzisiejszego przepisu jest łodyga brokuła, która w większości przypadków ląduje w koszu. Jak się jednak okazuje, łodyga brokuła ma smak podobny do kalarepy i zawiera

Alle Dobre!
Wątróbka smażona z cebulką i jabłkiem 73

Wątróbka z cebulą i jabłkiem to pomysł na szybki obiad, lub na kolację. To proste danie jest nie tylko smaczne, ale i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy

Alle Dobre!
Soczysta wątróbka drobiowa 56

Wątróbka drobiowa to świetna propozycja na smaczny, zdrowy i tani obiad. Składniki: wątróbka drobiowa cebula jabłko majeranek 2 listki laurowe ziele angielskie mleko sól, pieprz Sposób

Wasze Przepisy
ZAPIEKANA OWSIANKA SZARLOTKOWA 100

Owsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku... Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem

Kuchnia MagdaLeny
Domowa beza Pavlova 194

Domowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 189

już pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami,  z malinami ,  z jabłkami ,  z gruszkami i pomarańczą ,   z borówkami , a także  z karmelizowanym rabarbarem ,  z dynią  czy  cynamonem(...)puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.) Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy

Kulinarne przygody Gatity
Stary dobry murzynek nieco wzbogacony ^ 193

mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dodać pokrojone morele i orzechy (można użyć dowolnych bakalii lub owoców: jabłka, gruszki, mango lub innych, które nie puszczają dużo soku), wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Całą masę przelać do keksówki (30/11 cm) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub tortownicy może być z wyłożonym

Mix smaku
MAKOWIEC JAPOŃSKI DLA ZABIEGANYCH 130

dodajemy żółtka, kasze mannę, proszek do pieczenia, bakalie oraz starte na grubych oczkach jabłka i olejek migdałowy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i w dwóch turach dodajemy do maku. Delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Pieczemy ok 1 godz w temp. 170-180 st. C ustawienie góra dół

Pani na deser
BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG 149

niespotykanym na naszych stołach ciastem. Polecam! Składniki: Na około 8-10 porcji 100 g kaszy kukurydzianej 200 g mąki pszennej-przesianej 100 g bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka(...)skórki na tarce. Dodałam pokrojone figi i rodzynki. I pokrojone w grubą kostkę jabłka. Łyżką wymieszałam masę i wlałam  do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piekłam około 50 minut. Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem. Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki

potrawyregionalne
ciasto babie lato 186

ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) Pieczemy przez ok. 15-20 min. w 170 st. C. składniki na masę jabłkową: 1500 g jabłek, obranych 1 galaretka pomarańczowa 1 łyżka masła 1 łyżka żelatyny wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych(...)Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do zimnego budyniu dodajemy ubitą kremówkę oraz żelatynę. Mieszamy delikatnie. wykonanie ciasta: Jedno ciasto kruche umieszczamy w foremce, wykładamy 1/2 część masy jabłkowej, wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy 1/2 część kremu, przykrywamy biszkoptem. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część kremu, na niej rozsmarowujemy

Domowy Smak Jedzenia
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 192

zimnego masła Do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera utrzeć żółtka z solą, cukrem, cukrem waniliowym i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka(...)masłem i oliwą i mieszamy do połączenia składników. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek. Na każdy kawałek wykładamy pełną łyżeczkę jabłek wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy dajemy

Smaczne Zdrowe