ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:618/956)

Ciastka z jabłkiem i cynamonem 173

sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać masło pokrojone w kostkę ,połączyć ,dodać jabłka wymieszane z cynamonem. W osobnej misce wymieszać jajka, wanilię i sok jabłkowy .Połączyć suche składniki z mokrymi. Jeśli jest za mokre to podsypać garstkę mąki. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkować na grubość

w mojej kuchni
Greckie rogaliki na winie z serem i jabłkami 184

bardzo smaczne i nie bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka oliwy z oliwek do smażenia/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina" 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli  cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko sok z utartych jabłek(...)łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki pokruszonych biszkoptów lub herbatników kilka zmielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1. Piekarnik nagrzać na 200°C.  Zagnieść elastyczne ciasto z podanych składników - powinno odstawać od ręki, być miękkie i elastyczne. 2. Rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać filiżanką krążki. 3. Połączyć składniki nadzienia i nakładać na krążki

Kuchnia Prezydentowej
Puszyste ciasto z owocami 248

szklanki oleju * owoce (śliwki i jabłka posypane cynamonem) sposób wykonania Jajka wybić do miski, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę, dodać olej i jeszcze chwilę ubijać, aż do połączenia. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach (osobiście mieszam mikserem). Wyłożyć ciasto do tortownicy (26 cm) wyłożonej

Mix smaku
Przepis # 25 Jaglane rogaliki z musem jabłkowym 152

mąki jaglanej z domieszką mąki owsianej oraz nadzieniem jabłkowym - według mnie idealne do herbaty. Składniki Ciasto - 35 gram cukru kokosowego - 300 gram mąki jaglanej - 50 gram mąki owsianej - 125 ml mleka - 15 gram drożdży - 70 gram oleju kokosowego - 2 jajka Mus - 3 jabłka - cynamon Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do rondelka i prużymy. Na koniec(...)wlewamy także mleko połączone z olejem. Tak powstałą masę delikatnie zagniatamy tak by powstała jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut. Rogaliki idealnie pasują

Health-Fit-Life
Tort jabłkowy 174

łyżeczka proszku do pieczenia     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii     30gr proszku budyniowego     szczypta soli     ok 2kg jabłek     1,5 opakowania galaretki truskawkowej     500 ml śmietany kremówki 30%     2 śmietan-fixy     1 łyżka cukru pudru Przygotowanie(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić go z około 60cm na podłogę. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać galaretkę

Amatorka kuchenna
Naleśniki z prażonymi papierówkami i serem 163

przepisie możemy użyć tych prosto z garnka albo ze słoika.   Przygotowujemy ciasto na naleśniki – do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, wodę, olej, sól i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy – ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki, najlepiej na suchej, teflonowej patelni.   W międzyczasie gdy pieczemy naleśniki, możemy zrobić(...)cukierniczego i potem wyszprycować ładnie na naleśniki.   Składamy naleśniki – możemy to zrobić w koperty lub rulon. Na każdego naleśnika wykładamy po łyżce twarogu oraz po łyżce prażonych jabłek. Składamy naleśniki, na wierzch szprycujemy bitą śmietanę i oprószamy cukrem pudrem. Od razu podajemy.   Powrót na górę

Smaczna Strona
TORT MAKOWY Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 187

jabłek, na nim rozsypałam starte orzechy (miały wyczuwalne kawałki)  i rozsmarowałam część (ok.1/3) kremu. Na kremie ułożyłam drugi blat biszkoptowy. Również skropiłam go mieszanką likierów, wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów, wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem przesmarowałam także boki ciasta. Całość obsypałam startymi

Smaczne Zdrowe
SZARLOTKA KRUCHO-DROŻDŻOWA 159

jest bardzo wilgotne, chrupiące pierwszego dnia i rozpływające się w ustach w kolejne To ciasto z typu tych niestarzejących się, każdego dnia jest równie pyszne, może nawet smakuje lepiej, w miarę starzenia- jak dobre wino... ;-) Polecam bardzo gorąco. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: ciasto: - 450g mąki orkiszowej typ700 lub typ450 - 1/2 szklanki cukru (daję po 1/4 cukru trzcinowego(...)120g pudru trzcinowego (lub zwykłego) - 60g kremówki 30% - 8 kropli aromatu migdałowego Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki i umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, wodę oraz cynamon i dusimy na małym palniku, aż jabłka zmiękną i odparuje z nich sok. Moje jabłka miękną dość szybko i nie puszczają zbyt wiele soku. Odstawiamy garnek

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z jabłkami 176

aromat -słoik jabłek na szarlotkę Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy 8 łyżek cukru, dodajemy 4 żółtka  i jedno całe jajko i miksujemy. Dodajemy pozostałe mleko, rozczyn, sól, aromat, 3 szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i ręką wyrabiamy ciasto. Na koniec(...)dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę i dzielimy na części. Rozwałkowujemy. W zależności od kształtu bułeczek, tniemy na prostokąty lub kwadraty. Prostokąty nacinamy na brzegach, na środek układamy jabłka i zaplatamy. Na kwadratach układamy jabłka i zawiązujemy rogi, tworząc

Maminek kulinarny
Szybkie placuszki z jabłkami 413

szklanka 250 ml) odrobina oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3 duże jabłka odrobina soli cukier puder dżem truskawkowy bądź inny Szybkie placuszki z jabłkami – wykonanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw na bok. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Do żółtek dodaj(...)obrotach.Jabłka obierz, utrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Rozgrzej na patelni tłuszcz, wlewaj po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnie i piecz do uzyskania lekko rumianego koloru, Po usmażeniu połóż na papierowym ręczniku, który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podawaj ciepłe z cukrem pudrem oraz dżemem. Smacznego Artykuł Szybkie placuszki z jabłkami pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć

To Musisz Wiedzieć
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 225

cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję ten przepis- oczywiście trochę go zmodyfikowałam - no i zobaczymy! SZCZERZE POLECAM! SKŁADNIKI: 800 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła lub margaryny (ok. 180 g) ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte(...)przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę, Masło rozpuścić w rondelku, a potem schłodzić,  Do masy makowej z jabłkiem dodać  rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek

Kuchnia Beaty
Domowy zakwas na chleb - to proste 223

Drożdże tzw. kwasowe, namnażają się w cieście luźnym, w obecności dużej ilości tlenu w temperaturze 24-26' C Pożądana obecność obydwu kwasów powinna wynosić: 75-80% kwasu mlekowego i 20-25% kwasu octowego. Musisz pamiętać, że zakwas to żywy organizm, dlatego też bywa kapryśny i dość nieprzewidywalny. Raz pachnie jabłkami i rośnie jak szalony, innym razem octem i musisz(...)PRZYGOTOWANIE ZAKWASU  Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista 2000 (drobno mielona) woda wysoki słoik czas Przygotowanie: faza I - wymieszać 50 g mąki z 50 ml wody, aby powstało gęste, gładkie ciasto. Woda powinna być ciepła, około 30' C. Przykryć słoik niezbyt szczelnie (składam poczwórnie folię aluminiową i przykrywam słoik jak nakrętką). Postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny, po 12 godzinach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!