ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:619/956)

Serniko-szarlotka orzechowa (bez glutenu i białego cukru) 34

wjechał znów sernik, ale nie byle jaki!! W połączeniu z jabłkami uzyskałyśmy serniko-szarlotkę! Czyż to nie jest wspaniałe połączenie? Tutaj znajdziecie film z przygotowania 😍     Składniki (śr: 18cm) : Spód -100g ciasteczek (np. bez glutenu i cukru) -pełna łyżka masła orzechowego -łyżka mleka/wody Sernik -1 duże jajko (lub 2 malutkie jak u nas) -2 kostki twarogu(...)ksylitolu -łyżka budyniu waniliowego -łyżeczka esencji waniliowej Jabłecznik na zimno -500g frużeliny jabłkowej (lub „mus” z gotowanych jabłek z ksylitolem/cukrem) -3 łyżeczki żelatyny -100g gorącej wody 1. Ciastka zmiel na drobno. 2. Dodaj do ciastek masło orzechowe i odrobinę mleka aby uzyskać strukturę mokrego piasku. 3. „Wylep” spód oraz boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Składniki

Candy Pandas
Rogaliki trzyskładnikowe. 80

Rogaliki są szybkie i proste do zrobienia,  smakują jak kruche.  Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już rogaliki. Nadziewać można według uznania. Co kto lubi. Tym razem zrobiłam z nutellą, ale pyszne są z marmoladą, z prażonymi jabłkami,  z różnego rodzaju dżemami. Za każdym razem mogą być inne. Składniki: 3 szklanki mąki(...)mała, gęsta śmietana 18% (200 g.) Dodatkowo: dowolne nadzienie (u mnie nutella) cukier puder Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, wysiekać z margaryna, na koniec dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.  Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie, ciasto podzielić

Agusiowe smakołyki
Tort orzechowo-marchewkowy z kremem kokosowym i karmelizowanymi marchewkami (bez laktozy, cukru białego, wegańskie) 178

takie jak mąka arachidowa czy mix ziaren możecie znaleźć pod znakiem Bakal 😍 Składniki (śr: 18cm): Ciasto marchewkowo-orzechowe -160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej -100g mąki arachidowej Bakal -100g mix 4 ziaren Bakal - ½ szkl. ksylitolu - ¾ szkl. gładkiego musu ze słodkich jabłek - ½ szkl. oleju kokosowego -1 ½ szkl. drobno startej marchewki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu(...)śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego -kostka naturalnego tofu -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -sok z limonki -mąka kokosowa Karmelizowane marchewki -duża marchew (z niej wystrugać mniejsze marchewki) -syrop klonowy CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWE Mąki, mix ziaren, proszek, sodę i marchewkę wymieszać razem. Płynny olej kokosowy, mus jabłkowy i ksylitol również wymieszać osobno. Następnie połączyć suche składniki  mokrymi. Ciasto wlać

Candy Pandas
Jabłecznik ze świeżą miętą 247

ułożyć na spodzie foremki Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru pudru(...)się jej nie wyczuwało ) Przygotowanie farszu : Jabłka obrać, pokropić sokiem by jak najmniej ściemniały zetrzeć i przesmażyć z cukrem, często mieszać by nie przypalić Dodać cukier, wymieszać i jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej - wymieszać, w tym momencie dodać też pokrojona miętę Taką masę wyłożyć na ciasto. Moje uwagi : Ciasto można spokojnie upiec

Proste Potrawy
Rabarbar pod pianką na kruchym cieście 51

jeszcze przez chwilkę i zagniatamy szybko dłonią. Dzielimy ciasto na dwie części - 2/3 wykładamy na dno blaszki o rozmiarze 20 cm /20 cm, posmarowanej olejem i oprószonej mąką. Ja tnę ciasto na plastry, układam na dnie i równomiernie wyklejam blaszkę dłonią. Warstwa ciasta powinna mieć około 1 cm grubości. Dziurkujemy ciasto widelcem i posypujemy całą powierzchnie bułką tartą. Wykładamy odciśnięty(...)kruszonką? Takim, w którym w zależności od sezonu pod białą piankę upchane są truskawki, jabłka, śliwki. Ten rabarbarowiec, to właśnie pyszny placek sezonowy, jak z cukierniczej witryny. Jeszcze kilka dni i odzyskamy szansę doceniania zawieszonych form aktywności. Chociażby spotkań nad filiżanką kawy i porcją ciasta, w kawiarni bliskiej sercu. Jakiego ciasta? Bez znaczenia. Położone będzie na talerzyku, nie wkładane

Kronika Piekarnika
Tarta jabłkowa 122

mąkę z solą, dodajemy olej i syrop z agawy i całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie dłońmi. Przekładamy ciasto na foremkę do tarty i rozprowadzamy ciasto równomiernie dociskając, również na brzegach. Można użyć plastikowego kubeczka do wyrównania powierzchni. Widelcem nakłuwamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Nadzienie: W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do większego(...)mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy olej, mleko i łyżką mieszamy masę. Wylewamy ją na podpieczony spód i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzchu układamy usmażone wcześniej jabłka. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut albo aż nadzienie będzie upieczone, co sprawdzamy przy pomocy patyczka do szaszłyków. Podajemy po przestudzeniu i uważamy, żeby nie zjeść całej tarty

Lamarida.pl
Naleśniki – sprawdzony przepis 72

Sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe na wodzie gazowanej, z którego przygotujesz pyszne, cienkie domowe naleśniki na słodko lub na słono. To prosty i szybki przepis krok po kroku na tradycyjne, mięciutkie naleśniki z chrupiącymi brzegami, które zawsze się udają. Jeśli szukasz więc odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki bez miksera i jednocześnie bez grudek? Zapraszamy na nasz(...)brzegiem. Naleśniki na słodko, najczęściej z serem, a latem w sezonie z owocami, z malinami, jabłkami lub truskawkami. Naleśniki na słono z farszem z duszonej cebuli i skrawków wędlin. Natomiast jesienią bardzo często z grzybami. To jest także bardzo dobry przepis na ciasto na naleśniki do krokietów. Jeśli taki jest Ci właśnie potrzebny, wystarczy, że w składnikach pominiesz cukier

Kuchnia Na Wypasie
Swiateczne ciasto bakaliowe czyli Slodki Czwartek odc.121 183

przy pierwszym oglądaniu książki  "Jamie Oliver. Świąteczne  przepisy", podaje go z małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka 100 ml piwa stout 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml mleka(...)Blaszkę, u mnie tortownica, wykładamy papierem do pieczenia. Do malaksera wsypujemy wszystkie suszone owoce i siekamy je na grube kawałki. Przesypujemy bakalie do miski, dodajemy starte na grubych oczkach jabłko (ze skórką), skórkę oraz sok z mandarynki. Dolewamy piwo i mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Do misy miksera wkładamy masło i cukier. Miksujemy na puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik gotowany z jabłkami i 3 urodziny bloga 181

sernikiem z prażonymi jabłkami - delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach. Klasyka :) Łatwe do zrobienia, pięknie prezentuje się na stole. Bardzo polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej(...)galaretka cytrynowa Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Owoce dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż zmiękną, a sok odparuje. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem, lekko docisnąć

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Shrek 71

Ciasto Shrek to pięknie prezentujące się ciasto, którego bazą jest biszkopt przełożony zielonym kremem, kremem śmietanowym, Delicjami oraz galaretką. Zielony krem to krem budyniowy, który ugotować można na każdym dowolnym soku o zielonym kolorze. Użyć można soku z mieszanki zielonych owoców takich jak jabłka, kiwi, winogrona. Polecam sięgać po soki, które konsystencją są nieco zbliżone do smoothie, gdyż mają(...)bardziej intensywny smak. Krem śmietanowy to nic innego jak ubita śmietana kremówka, połączona z tężejącą galaretką, w tym wypadku cytrynową. Pomimo, iż ciasto Shrek wymaga nieco pracy warto jest je przygotować, gdyż jest smaczne, niezbyt słodkie co mi osobiście bardzo odpowiada. Przepis na ciasto Shrek polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie robili tego ciasta. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog

MeCooks
Racuchy nadziane czekoladą 112

Racuchy z ciasta drożdżowego są wspaniale puszyste, lekko słodkie i nadziane! Sama nie wiedziałam jak to wypali, ale wypaliło i to całkiem świetnie. Zwykle racuchy jadamy z jabłkami, ale stwierdziłam, że kostka czekolady dodana podczas smażenia będzie cudna, kiedy się rozpuści i nie myliłam się. Czekoladowo - racuchowy obłęd! Czekolada jakiej użyłam zawiera 35% kakao, jest to czekolada mleczna, cudownie(...)szklanki mąki pszennej czekolada mleczna terravita olej do smażenia  Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem. Dodajemy mąkę i miksujemy na gładkie, dość lejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).  Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy go na całej jej powierzchni. Łyżkę maczamy w tłuszczu i nabieramy delikatnie ciasto. Kładziemy je na patelnię

MamaOskarka
Kostki Jabłecznikowe 30

Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w ustach, otulając podniebienie delikatnymi nutami płatkami migdałowymi. Na tym delikatnym podłożu spoczywa warstwa soczystych jabłek, które odrobiną cynamonu, nadając całości głębi smaku i aromatu. Jabłka te stanowią serce tego deseru, nadając mu nie tylko słodyczy, ale także lekkiej kwaśności, która doskonale balansuje smak. Jabłecznikowe kostki

Kulinarna Chwila
Bułeczki drożdżowe z parówkami. 67

Zacząć wyrabiać ciasto, powoli dodając gotowy rozczyn. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Kiedy składniki zaczną się już łączyć do ciasta, dodać masło i kontynuować wyrabianie. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto ułożyć w misce, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć(...)stolnicę i parę razy zagnieść. Następnie ciasto podzielić na 12 równych części. Można zrobić to w sposób, jaki pokazany jest na filmie. Każdą z części rozwałkować na owalny placek, który następnie posmarować musztardą lub ketchupem i zawinąć w ciasto parówkę, dobrze sklejając końce i brzegi ciasta. Tak owinięte w ciasto parówki podzielić na sześć równych plastrów i ułożyć na blaszce

Pani M - kuchnia smakowita
Bułeczki drożdżowe z parówkami. 48

Zacząć wyrabiać ciasto, powoli dodając gotowy rozczyn. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Kiedy składniki zaczną się już łączyć do ciasta, dodać masło i kontynuować wyrabianie. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto ułożyć w misce, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć(...)stolnicę i parę razy zagnieść. Następnie ciasto podzielić na 12 równych części. Można zrobić to w sposób, jaki pokazany jest na filmie. Każdą z części rozwałkować na owalny placek, który następnie posmarować musztardą lub ketchupem i zawinąć w ciasto parówkę, dobrze sklejając końce i brzegi ciasta. Tak owinięte w ciasto parówki podzielić na sześć równych plastrów i ułożyć na blaszce

Pani M - kuchnia smakowita
Bułeczki drożdżowe z parówkami. 43

Zacząć wyrabiać ciasto, powoli dodając gotowy rozczyn. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Kiedy składniki zaczną się już łączyć do ciasta, dodać masło i kontynuować wyrabianie. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto ułożyć w misce, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć(...)stolnicę i parę razy zagnieść. Następnie ciasto podzielić na 12 równych części. Można zrobić to w sposób, jaki pokazany jest na filmie. Każdą z części rozwałkować na owalny placek, który następnie posmarować musztardą lub ketchupem i zawinąć w ciasto parówkę, dobrze sklejając końce i brzegi ciasta. Tak owinięte w ciasto parówki podzielić na sześć równych plastrów i ułożyć na blaszce

Pani M - kuchnia smakowita
Pieczone gruszki z serem 43

wiele, aby wyczarować z nich coś pysznego. Jednymi z najbardziej popularnych owoców , po które sięgamy jesienią są bez wątpienia jabłka pomimo tego, iż gruszki nie odbiegają od nich smakowo i równie dobrze sprawdzają się w prostych deserach oraz ciastach . I to po gruszki właśnie sięgnęłam w poniższym przepisie , upiekłam je z serem pleśniowym, żurawiną i orzechami pekan. Danie

MeCooks
Biała kiełbasa w piwie  55

podawać na różne sposoby, spośród których najpopularniejszymi są: gotowana biała kiełbasa pieczona biała kiełbasa biała kiełbasa z musztardą pieczona w cieście francuskim zapiekana biała kiełbasa z cebulą i czosnkiem biała kiełbasa zapiekana w sosie żurawinowym biała kiełbasa zapiekana z jabłkiem i cebulą duszona biała kiełbasa z warzywami biała kiełbasa pieczona z jabłkami i miodem   Biała kiełbasa w piwie

Kuchennyviral.pl
Jeżynowe bułeczki scones z białą czekoladą i lawendą 96

błogie momenty ciepłego lata. Tymczasem złote momenty też obfitują w swoje wyjątkowe pyszności. To czas pomidorów, papryki, fasoli, gruszek, jabłek, jeżyn... I właśnie z tymi ostatnimi, czarnymi pięknotkami o winnym posmaku przywitałam Wrzesień! Opakowałam owoce bezładnie w ciężkie ciasto na maślance, dorzuciłam kawałeczki białej czekolady, które przyjemnie rozpływają się na języku i tak powstały przepyszne bułeczki scones na deszczowy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kopytka ze szpinakiem 291

mąkę pszenną (dodajemy stopniowo, może się okazać że wystarczy jej mniej) i dokładnie łączymy składniki. Deskę obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i ponownie wyrabiamy. W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości jabłka i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałeczki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PLACKI Z JABŁKAMI Z MĄKI ORZECHOWEJ 115

jajka * szczypta soli * olej do smażenia Wykonanie: Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startego jabłka dodać całe jajko, płatki owsiane i sól, wymieszać. Wsypać mąkę orzechową, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym

Zrób to smacznie
KUCHENNA APTEKA #14 - ŚLIWKI 98

targach pojawiają się różne odmiany śliwek. Do najbardziej popularnych należą śliwki węgierki, renklody czy mirabelki. W Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość

Kuchnia MagdaLeny
Przepis #170 Tarta ze śliwkami i kruszonką 94

niebie pojawiają się jesienne chmury - takie jakich nie ma w żadnej porze roku. Jesień to także bogactwo owoców: jabłek, gruszek czy śliwek. I to właśnie śliwki wykorzystałam do mojej tarty - gatunek zależy od Was;) Spód to kruche ciasto na bazie mąki owsianej i kokosowej. Składniki - 75 g mąki owsianej - 150 g mąki kokosowej - 3 żółtka - 70 ml oleju kokosowego

Health-Fit-Life
KUCHENNA APTEKA #14 - ŚLIWKI 112

targach pojawiają się różne odmiany śliwek. Do najbardziej popularnych należą śliwki węgierki, renklody czy mirabelki. W Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość

Kuchnia MagdaLeny
DŻEM JABŁKOWY Z CYNAMONEM 172

Pyszny domowy dżem jabłkowy przepisu mojej cioci  Idealny dodatek do naleśników, placków czy ciast ! Często wyjadany łyżeczką ze słoika bez dodatków 😄 PS:Już wkrótce kolejne przepisy na domowe przetwory !  SKŁADNIKI: 1 kg jabłek (waga po pokrojeniu) 1 szklanka cukru (zależy od tego jakich jabłek używamy) 1 łyżeczka cynamonu SPOSÓB WYKONANIA: 1.Jabłka obieramy i kroimy

Marcepanowa kuchnia
Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji) 168

Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji).  To taka nasza mniejsza wersja ciasta jabłkowego. Zdecydowanie Wam je polecam. Pyszne, aromatyczne, bez dodatku mleka. Całego smaku nadaje im naturalnie mętny sok z jabłek Smaki Victorii. Idealne dla dzieci, wspaniałe do filiżanki ulubionego soku czy herbaty. U nas znikają w mgnieniu oka. W przygotowaniu babeczek mogą Wam pomagać

Słodkie okruszki
Potreningowe muffiny jaglane 127

widelcem. Orzechy, siemię lniane i nasiona słonecznika wymieszać z cynamonem. Do miski wrzucić przestudzoną kaszę jaglaną, dodać mleko, marchewkę, jabłka, banany, miód oraz płatki. Wymieszać, najlepiej ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jaglane ciasto przełożyć do foremek na muffiny. Posypać mieszanką z nasion. Piec ok 30 minut. Ostudzić i dzielić się z najbliższymi. Smacznego

Trufelkowo
gdy goscie auto parkuja ,ciasteczka w piekarniku laduja 121

dodać miód i masło. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać proszek z mąką ,cynamon i imbir. Obrane jabłka pokrojone w drobna kostkę dodać do ciasta.Całość dokładnie wymieszać ... Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Łyżka nakładać kawałki ciasta na blaszkę pozostawiając odległości pomiędzy ciasteczkami.   Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. U jednych to może być

w mojej kuchni
Tarta jablkowa ze slonym akcentem 115

paczka daktyli sprawiły, że powstało przepyszne ciasto, którego smak w pierwszym skojarzeniu przywodzi na myśl słony karmel. CIASTO (klik)  :  można dodać dodatkowo jeszcze 1 łyżeczkę cukru pudru WYPEŁNIENIE TARTY: 4 łyżki masła orzechowa 15 daktyli 4 jabłka 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny orzeszki ziemne do posypania Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i w plasterki. Posypujemy

Kuchnia od dwojga
Muffinki cynamonowe z dynią i jabłkiem 121

naczyniu, za pomocą rózgi kuchennej, roztrzepać jajka z olejem i cukrem, następnie dodać   pure z dyni i starte jabłko.  Na koniec przesypać mąkę z drugiego naczynia. Wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Z wierzchu posypać brązowym cukrem.  Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 22 minuty, do tzw. suchego

kulinarnyswiatdomi
Marmolada wieloowocowa miękka 137

taka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się do przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury. Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny bez. W tym roku przepis pewnie się już nie przyda, ale może ktoś skorzysta

Wiem co jem
Racuszki z sosem malinowym 98

dokładnie łączymy składniki , następnie drożdże z odrobiną cukru rozcieram je i także dodaje do masy mącznej , następnie obieram jabłka i ścieram na grubych oczkach i także dodaje do masy i razem wszystko mieszam , kiedy składniki mamy połączone ciasto ma być troszkę gęste ale nie za mocno , jeżeli jest za gęste to można dolać odrobinę mleka , odstawiam masę na około

Mój Smak
Racuszki z jagodami i papierówką. 135

gęsty kogel mogel następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Omlet owsiany z jabłkiem 139

ugotować na gęsto w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Jabłka zetrzeć na tarce, żółtko oddzielić od białka. Żółtko wymieszać z cukrem, cynamonem, szczyptą soli, łyżką mleka i z przesianą mąką, dodać jabłko i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy. Na patelni rozgrzać niepełną łyżką oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć ogień na bardzo mały i przykryć pokrywką. Smażyć

talerz przyjemności
Dietetyczne muffiny jabłkowo-makowe 103

Wyłącz mikser i dodaj żółtka, olej i jogurt. Delikatnie wymieszaj. 4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte jabłka i wymieszaj łyżką. 5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą ciastem (prawie do pełna). Możesz posypać babeczki makiem i/lub ulubionymi bakaliami. 7. Piecz ok. 25 minut. 8. Pozostaw do wystygnięcia. Energia

Powiedz dietom nie
Dżem Jabłkowy z Jabłek Papierówek 170

przygotowaniu i smaczny. Tak przygotowany dżem jabłkowy możemy podać z pieczywem, naleśnikami, wykorzystać do wypieku drożdżówek, kopert z ciasta francuskiego i innych deserów. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu jabłkowego 1,5 kg jabłek papierówek 200 g cukru ale można użyć mniej lub więcej to jest kwestia gustu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki wody Link

Uwaga Babcia Gotuje
Błyskawiczne muffinki jabłkowe z rodzynkami 237

propozycja jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników wszelkiego rodzaju jabłeczników i szarlotek ale nie zawsze chce się im je piec. Ciasto wyrabia się naprawdę szybko, czas pieczenia również jest krótki a zapach cynamonu rozchodzący się po domu czy smak jabłek odkrywany w zwykłej muffince - bezcenne :) Składniki - 3 jabłka - 1 jajko - 1,5 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru

Świat Smaku
Śliwkowe róże 192

paski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin. Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :) Muffiny pieczemy w  piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 15-20 minut może być dłużej dlatego zaglądajcie

Niezły Młynek
Chleb z jabłkami i serkiem 97

zasadzie przypomina nieco ciasto. Nadaje się na podwieczorek lub śniadanie. Doskonale smakuje ze słodkimi kremami typu Nutella, twarożkiem, miodem lub dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci. Ponieważ mają one zwyczaj wydłubywania wszystkiego z pieczywa, zrezygnowałam z dodatku suszonych jabłek. Przepis pochodzi z książki „Domowe przysmaki”wydanej przez oficynę Wydawniczą

Wiem co jem
Migawki z lutego 140

pewnie się domyśla, z jakiej okazji) :) 4. Kobieta buszująca w kuchni też lubi malować paznokcie :D 5. Wiśnie do ciasta :) 6. Jak kawa to (prawie) zawsze we dwoje :) 7. Nasze pierwsze wspólne śniadanie na swoim - owsianka z karmelizowanymi jabłkami :) 8. W końcu dorwałam prymule - te kwiatki to dla mnie początek wiosny :) 9. Róża z okazji Walentynek

My simple kitchen
Lekka szarlotka 138

powstała we Francji, a nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie Pruskiej, późniejszej żonie cesarza Rosji Mikołaja I. Moja szarlotka jest bez ciasta, ale smakuje pysznie. Składniki 100 g płatków owsianych górskich lub mixu różnych płatków 50 g siemienia lnianego 3 jabłka 50 ml cydru lub wody 1 ½ łyżki cynamonu 3 łyżki miodu 2 białka Jabłka obieramy ze skóry i kroimy

My Chcemy Jeść
Racuchy z jabłkiem i brzoskwinią 192

znam osoby, która odmówiłaby zjedzenia racuszków. Ja do nich mam słabość wyjątkową, bo to ciasto drożdżowe, a ono u mnie ciągle na miejscu pierwszym. Choć nie ukrywam, że wolę te z całym plastrem jabłka w środku, są one bardziej puchate od tych ze startymi owocami.Czytaj więcej

bistro mama
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 178

Dzisiaj na blogu relacja fotograficzna z warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem "Kuchnia w parze ze zdrowiem" w Bosch Akademia Smaku w Warszawie.Warsztaty "Kuchnia w

Kulinarne przygody Gatity
Racuchy z jabłkami i rodzynkami 152

międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w niewielką kostkę. 3 szklanki mąki, roztrzepane jajko, cukier waniliowy, rodzynki, jabłka oraz wyrośnięte drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki obtaczać

charlotte gotuje
babka drożdżowa z rodzynkami... 119

opakowania przełożyć do miseczki, dodać 5 dag białej czekolady, 2 łyżki śmietany 18% i w kąpieli wodnej roztopić mieszając ciasto wystudzone wyjąć z formy i polać polewą, posypać kolorową posypką taką babkę lubimy np. z dżemem domowym z jabłek i śliwek...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię