ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:612/956)

Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 208

takiej temperatury jaka jest w przepisie, nie niższej. I ostatnia bonusowa rada dla estetów. Do pieczenia tart dobrze jest używać formy z wyjmowanym dnem , ułatwia to krojenie i wyjmowanie ciasta. Przy użyciu zwykłej formy pierwszy kawałek zazwyczaj się rozpada. Powodzenia Składniki (forma o średnicy 26 cm): Kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki (210 g) mąki pszennej 130 g zimnego masła(...)poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe: 1) Do masy makowej dodać starte na grubych oczkach jabłko, kasze manną oraz białko

Fitsweet.me
Frużelina truskawkowa i jagodowa – SFD 119

żelu Firma: SFD (ALLNUTRITION) Skład: Truskawki – truskawki 80 %, substancja słodząca: erytrytol ; woda, skrobia kukurydziana modyfikowana, sok cytrynowy (z zagęszczonego soku), koncentrat z aronii, koncentrat z czarnego bzu i jabłka, regulator kwasowości: chlorek wapnia; substancja konserwująca: sorbinian potasu; aromat, substancja słodząca: sukraloza. Jagody – Jagoda (80%), substancja słodząca: erytrytol, woda, skrobia kukurydziana modyfikowana, regulator kwasowości: chlorek wapnia, aromat, koncentrat z czarnej(...)bardzo odpowiada. Frużeliny są słodkie ale nieprzesłodzone. Próbowałyśmy już wszystkich smaków i najsłodsze są jabłka z cynamonem a jeśli ktoś lubi kwaskowate smaki to polecamy wiśnie w żelu. Frużeliny przetestowałyśmy już wszędzie, na zimno na kanapkach, naleśnikach, deserach, jak i zapieczone w ciastach czy drożdżówkach i w każdym wydaniu smakują genialnie. Ocena: Jeśli mamy wybrać produkt, który koniecznie warto

Candy Pandas
Piernik długodojrzewający / Long Maturing Polish Gingerbread 104

świątecznym stole. Co prawda w sezonie poświątecznym ten przepis nie jest najbardziej poszukiwany, ale na pewno przyda się na kolejne Boże Narodzenie. Ciasto na piernik długodojrzewający przygotowujemy aż sześć tygodni przed Wigilią. Przez wiele dni ciasto spokojnie czeka w lodówce, możemy kompletnie o nim zapomnieć. Po miesiącu możemy przełożyć je do foremek lub upiec w formie pierniczków. Ja zawsze piekę(...)mleku, dodać do mąki z przyprawa do piernika, jajek i przestudzonej masy miodowej. Zmiksować. Ciasto przykryć folią i odłożyć do lodówki na 4-5 tygodni. Po 4-5 tygodniach: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszek (lub rozwałkować i wykrawać pierniczki) - będzie się wydawać, ze ciasta jest mało, ale urośnie. Piec w 170 C około 45-60 minut. Upieczony i wystudzony

Lekcje w kuchni
Trociniak przekładany 357

Tradycyjne znane ciasto trociniak w nieco innej wersji ze względu na moje upodobanie do ciast warstwowych :) Dzięki drugiej warstwie biszkoptu ciasto nie jest aż tak słodkie. A ciachem tym częstuję Was z okazji 1 rocznicy założenia bloga :) Dziękuję, że jesteście ze mną, testujecie przepisy i piszecie komentarze :) Mam nadzieję, że zostaniecie na dłużej :) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki(...)Galaretka: 3 galaretki agrestowe 2-3 jabłka   Posypka: 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach

Na Ciasteczkowych Papierach
Surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem 150

nich. U siebie w domu z kapusty kiszonej robię bigos, surówki, zupy, pierogi, paszteciki, krokiety, kruche ciasta oraz kotlety, w których łączę kapustę z ziemniakami. Przepis, który znajdziecie poniżej to przepis na surówkę z kapusty kiszonej , którą połączyłam z kiszonym ogórkiem i jabłkiem. Mi osobiście takie połączenie ogórka i kapusty z jabłkiem bardzo odpowiada. Tę surówkę podaję jako dodatek

MeCooks
ciasto piernikowe Gargamel wg s. Anastazji 178

włoskie, rodzynki, żurawina) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz pozostałe składniki oprócz białek. Białka ubijamy na sztywno i dopiero dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez(...)łyżeczka sody 4 jabłka 250 g bakali (orzechy, rodzynki, żurawina) wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki z jabłkowymi pomponami 166

jeszcze kilka słoiczków startych jabłek lekko zasypanych cukrem i zagotowanych w słoikach. Jabłka takie są idealnym dodatkiem do naleśników. Oprócz nadzienia serowo-jabłkowego udekorowałam naleśniki pomponami z jabłek i listkami mięty. Naleśniki z jabłkowymi  pomponami 1 duże jajo 250 ml mleka  250 ml wody  szczypta soli 1  łyżka otrębów pszennych(...)wodę  do miski, dodaj  jajo, otręby i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je   na 30 minut. Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietankę - wymieszaj. Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik  nadziewaj twarozkiem i jabłkami po czym zwijaj je w rulony. Górę udekoruj kleksami z twarożku

Gotuj Sam!
Żytnie placuszki z jabłkami i truskawkami 95

Żytnie placuszki z jabłkami i truskawkami to idealne połączenie smaków. Puszystość i naturalna słodycz sprawia, że każdy się w nich zakocha. Płatki pełnoziarniste wraz z mąką żytnią świetnie się uzupełniają. Jabłka i truskawki to bardzo wdzięczne owoce, gdyż są pyszne i mało kaloryczne. Jest to szczególnie ważne dla osób, które szukają połączenia smacznego ze zdrowym. Te mini naleśniczki(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki miodu olej do smażenia DODATKI 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 jabłka 5 truskawek 1 łyżka jogurtu naturalnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Jabłka razem z truskawkami i 50 g płatków pełnoziarnistych żytnich blendujemy, tak aby powstała nam jednolita masa. Następnie

ProstePesto.pl
Ciasto kokosowe z malinami i kokosową kruszonką 149

się czegoś słodkiego. Możemy dodać różne owoce (np. jagody, wiśnie, jabłko czy nawet banany), super smakuje też z brzoskwiniami (nawet z puszki)! Składniki Kruszonka 100 g cukru 100 g masła 30 g wiórków kokosowych 120 g mąki pszennej Cukier, mąkę i wiórki wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć opuszkami palców. Ciasto 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka cukru

Słodkie inspiracje
Ciastka owsiane z jabłkiem 138

ciasto wieczorem i przechować w lodówce, a rano wstawić do piekarnika i zabrać ze sobą jeszcze ciepłe :) Zapewniam, że są bardzo syte i pożywne. Ja już po 2 byłam najedzona :) Składniki: 1,5 szkl. płatków owsianych górskich 3/4 szkl.mąki krupczatki 50 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jabłko Sposób(...)masło, mieszamy z miodem, dodajemy płatki owsiane, przesmażamy, aby zmiękły, następnie dodajemy starte jabłko wraz z sokiem, który się wytworzył. Jeszcze raz mieszamy aż masa będzie jednolita i gęsta, dodajemy krupczatkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około

Kolorowy Przepisownik
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 237

Masz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe.  Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy. Masę wykładamy na spód ciasta. Masa "serowa": Kaszę moczymy przez kilka godzin. Następnie kilka razy przepłukujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Makowiec Japoński II 159

kiedy trzeba podać coś z dużą ilością bakalii i maku.Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół(...)którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić przez maszynkę około 3 razy. Parzymy migdały, obieramy ze skórki, kroimy najmniejsze części. Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto bananowe z ananasem 101

Ciasto bananowe z ananasem to bardzo szybkie, proste i tanie ciasto. Na blacie leżał mi dwa dojrzałe banany, a w lodówce otwarta puszka z ananasami, więc postanowiłam że coś z tego upiekę Zamiast ananasa można dodać jabłko, gruszki, pomarańcza lub cokolwiek innego co akurat macie w domu i lubicie. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 9 kawałków (forma(...)mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką – przełożyć zmiksowane wcześniej składniki. Dodać pokrojone ananasy (można zostawić kilka kawałków do dekoracji) i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość łyżką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma 9 cm x 28 cm), na wierzch włożyć pozostałe kawałki ananasa. Piec 20 – 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka

KuchniaWeDwoje.pl