ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:48/202)

100% razowa szarlotka 240

Tylko i wyłącznie z mąki razowej, bez cukru - z fruktozą. Zdrowsza od oryginalnej wersji, co nie znaczy oczywiście, że mniej smaczna! Mąka razowa nadaje jej ciekawego charakteru. Ciasto jest słodkie, do nadzienia (jabłek) nie dodawałam już cukru, gdyż chciałam, żeby tworzyło kontrast z tym właśnie słodkim ciastem. Jeśli chcecie dalej utrzymać tę szarlotkę w zdrowszym klimacie, ale dosłodzić nadzienie(...)jajko, dodać posiekane w kostkę masło i fruktozę. Siekać do połączenia składników, następnie wyrobić ciasto ręcznie i podzielić je na 2/3 i 1/3. 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć nim dno formy o wymiarach 20x25cm, nakłuć widelcem i piec ok. 20 minut w 190*C. ~1300g jabłek, najlepiej szarej renety ~1-2 łyżki cynamonu ~jeśli chcecie słodsze nadzienie dodajcie

chili & sugar
Szarlotka "Putinka" - #jedzjabłka 161

mnie przepisów na to ciasto, ten poniżej jest najprostszy i naprawdę niezawodny. Składniki (na dużą, prostokątną blachę): ciasto: Na szarlotkę świetnie nadają się antonówki - 4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 masło roślinne (250 g) - 1 mała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka a do tego: - 2 kg jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego(...)cynamonem. Dno blachy lekko wysmarować masłem roślinnym (zawsze zostaje trochę w kubeczku i tyle wystarczy) lub innym tłuszczem i wykleić połową ciasta z lodówki. Na nim wyłożyć jabłka. Z zamrożonej połowy ciasta zrobić kruszonkę - wystarczy zetrzeć je na dużych oczkach. Piec na złoto. W piekarniku z termoobiegiem wystarczy 1 godzina i 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Szarlotka

W SMAK
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 133

Dziś prezentujemy słodką propozycję na zbliżające się święto zakochanych czyli Walentynki. Deserki te, to połączenie prostego kruchego ciasta z jabłkami, kasztanami, orzechami i odrobiną cynamonu. Deserki te powstały z mojej miłości do męża, słodkości i ... kasztanów.  Pierwszy raz kasztany jadłam kilka, nie chyba to już będzie kilkanaście lat temu, kiedy były w Polsce jeszcze mało spotykane i mało(...)cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoski placek z jabłkami 156

Jaki on włoski? Mam ochotę zapytać.Zwykłe polskie ucierane ciasto z jabłkami :)Może z tą różnicą, że do włoskiego placka kroi się jabłka razem ze skórką.Ale zostańmy przy tej nazwie i kraju pochodzenia.W końcu przepis pochodzi od samej Nigellissimy :)Czytaj więcej

bistro mama
29 czerwca... 177

uznania)cynamon (wg uznania)3 jabłka Wszystkie składniki ciasta połączyłam w misce i zagniotłam. Następnie schłodziłam 30min. w lodówce. Tortownicę natłuściłam odrobiną masła, podsypałam bułką tartą. Dno i brzegi wyłożyłam gotowym ciastem.W czasie kiedy ciasto się chłodziło, przygotowałam masę serową. Twaróg rozdrobniłam, dodałam pozostałe składniki (oprócz jabłek) i zblendowałam na jednolitą masę. Gotową przełożyłam do tortownicy.Jabłka obrałam(...)wydrążyłam z gniazd nasiennych. Ponacinane powtykałam w masę serową. Całość oprószyłam cynamonem. Ciasto umieściłam w rozgrzanym piekarniku (180st.) i piekłam 60min.Przed podaniem wystudziłam.***Zgodnie z zapowiedzią. Nie trzymałam się stricte czasu. Wystraszona zbytnim zarumienieniem ciasta (cynamon mnie zbił z pantałyku), skróciłam go nieco. Mój błąd, bo jabłka nie do końca się upiekły. Następnym razem będę "mądrzejsza". Następnym razem

bastalena
ucieraniec przekładany makiem i jabłkami ze śmietaną galaretkową... 128

dodać mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta - na cieście rozsmarować masę makową / połowę z puszki, resztę schować do lodówki do innego ciasta na masie makowej rozłożyć jabłka a na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i piec

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka wykwintna 380

krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon mielony kawałki grubo startej czekolady WYKONANIE Z  masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na  1/2 godziny do schłodzenia. Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu  ugotować budyń. Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto włożyć do okrągłej  natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka. Piec  w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut.  Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego

W kuchennym oknie Ewy
Róże z ciasta francuskiego 218

Składniki ciasto francuskie, 1 opak jabłka, 2-3 szt woda, 3 szkl cukier, 1/2 szkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone(...)plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu. Jabłka mają być elastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski ok 3-4 cm. Na każdy pasek ciasta kładziemy plasterki chłodnego jabłka, tak aby na siebie nachodziły, zawijamy i wkładamy do foremek na muffiny. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190st

Gotowanie moimi oczami
Jeżynowo - jabłkowe placuszki 204

miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę. Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku

Ewa w kuchni
Jaglana szarlotka ze śmietaną (bez pieczenia) 182

Karnawał w toku, więc nie może zabraknąć ciasta na weekend. A że nareszcie udało mi się posprzątać lodówkę z różnych resztek, zrobiło się miejsce na przechowywanie deserów bez pieczenia. Dziś proponuję odchudzoną i bogatszą w składniki odżywcze wersję szarlotki bez jajek, masła i mąki, bo te zastępuje kasza jaglana. Ale żeby za bardzo chudo nie było, przygotowana jest ze śmietaną(...)Masę jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem, a gdy zaczną się tworzyć wzorki na powierzchni śmietany, dodać śmietan fix lub schłodzoną nieco rozpuszczoną żelatynę (żelatynę

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybka tarta z serem i jabłkiem 193

Przepis na szybkie ciasto do kawy. Wystarczy mieć  w lodówce  gotowe ciasto francuskie, trochę twarogu i jabłka. Inne składniki też na pewno znajdą się w każdej kuchni.  Potrzebujemy:  ok 1/2 zmielonego twarogu ciasto francuskie jeden płat 2 łyżeczki cynamonu(...)pół paczki budyniu śmietankowego dwa jajka dwa jabłka  ok pół szklanki cukru Wykonanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Twaróg ucieramy z jajkiem, cukrem, cynamonem  i  budyniem. Wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy równo,. Na masę układamy drobne kawałki jabłka. pieczemy w 220 st. C ok 40 min. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po upieczeniu.Było bardzo smaczne

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka tatrzańska 155

pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy  żółtka i maślankę i  zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (ok. 40% i 60%). Większym ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm i wkładamy do lodówki. Mniejsze przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych(...)kroimy na cieniutkie (ok.1mm) plasterki. Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego. Pokrojone jabłka delikatnie mieszamy z cynamonem po czym poziomo układamy na schłodzonym cieście. Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na jabłka. Całość posypujemy jeszcze płatkami migdałów. Pieczemy około 70-80 minut w 160 stopniach. Smacznego

Mienta blog
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 203

mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło.  Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko  Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła  400g mąki  szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej(...)Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Gdy z jedną pracujemy, drugą przechowujemy w lodówce. Ciasto razwałkowujemy na lekko oprószonej mąką powierzchni na prostokąt 40x30 cm, o grubości około 3-4 mm. Ostrym nożem kroimy kwadraty (o bokach 10x10 cm). Po środku nakładamy farsz z jabłek, dwa brzegi smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Składamy w trójkąty, widelcem przciskamy brzegi. Trójkąty

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka z kardamonem (jedz jabłka) 196

łyżek cukru 3 łyżeczki kardamonucukier puder do posypaniaSkładniki na ciasto razem siekamy,  zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formie 30x20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzewamy piekarnik do 160℃.  W tym czasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Surowe(...)jabłka układamy warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem i kardamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podnosimy temperaturę do 180℃. Pieczemy około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 279

pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny(...)Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami

Kulinarne przygody Gatity