ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:43/202)

Szarlotka na kruchym spodzie z bezą 230

Szarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą. Składniki: 5 jabłek cynamon cukier waniliowy na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej                          100 g masła zimnego(...)cukrem waniliowym.  Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i łyżkę budyniu.  Na cieście rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, wyrównać je i pokryć przygotowaną pianą.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

wyzwania kuchenne
Rolada biszkoptowa z jabłkami 355

Dużo osób piecze ciasta z jabłkami więc ja też upiekłam i łączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty(...)proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku! 145

miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta.   Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż ją na jabłkach. Na koniec na pianę(...)białek zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 45 minut w 180 °C grzanie “góra- dół”     Jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę   Przełom lata i jesieni to czas jabłek. Można powiedzieć, że wysypują się zewsząd. Pełno ich gałęziach, bazarkach a każdy znajomy próbuje cię nimi obdarować, przynajmniej

kuron.com.pl
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 154

cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić kawałki. Wszystko zależy jaką konsystencję jabłek lubimy. Czy chcemy uzyskać z nich(...)rondlu należy rozpuszczamy masło ,dodajemy cukier i miód. Czekamy aż się rozpuści, cały czas mieszając. Gdy powstanie karmel dodajemy  migdały i całość gotuj jeszcze przez chwilę. Podpieczone ciasto wyjmujemy, nakładamy jabłka, następnie posypujemy kruszonką oraz migdałami. Ciasto piec przez  ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż się zarumieni

Mania Gotowania
ciastka francuskie z jabłkami 562

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 – 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Ciasto dzielimy na 6 lub 12 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta układamy plasterki jabłek, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i przykrywamy drugą połową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzeg przy

Domowy Smak Jedzenia
Szybka szarlotka z jabłkiem i rabarbarem bez jajek i masła 184

znajduje się bardzo delikatna kruszonka.  No to pieczemy :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 12-36 cm) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego + 2-4 łyżki oleju dodanego tylko do połowy ciasta szklanka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka i rabarbar: łyżeczka cynamonu 1- 2 łodygi rabarbaru 1-2 duże jabłka(...)Zmieszać wszystkie składniki ciasta. Będzie ono sypkie jak kruszonka. Podzielić na 2 części 2. Do jednej części dodać oleju do momentu aż wyrobimy z niego ciasto około 2-4 łyżki-nie dodawać wszystkiego na raz, a po łyżeczce tyle ile potrzeba. Gotowym ciastem wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Podpiec spód ciasta przed dodaniem jabłka i rabarbaru

KreatywnePiny
Jabłecznik - szarlotka. 151

większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na pół godziny.  Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem.    Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej wody. Razem gotować do momentu aż jabłka(...)ciasto wyłożyć mus jabłkowy i posypać lekko cynamonem.    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Sztywno ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Następnie ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach, rozsypując delikatnie po pianie. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach ok.50-60min. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Szarlotka 115

- cynamon, cukier Do robota wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Następnie wrzucamy po kolei inne składniki i miksujemy do ich połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy drugą część ciasta. Ciasto

Kuchenne Wariacje
Sernik z jabłkami 396

jabłkiem jest wyborne. Serniczek jest lekko wilgotny o winnym smaku. Przepis z bloga Dorotki . Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki cukru pudru; 125 g margaryny; 2 żółtka; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę i siekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić(...)ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 o C przez około 45 minut. Ciasto ostudzić i udekorować według własnego uznania

In my kitchen
Jabłecznik 132

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem. 5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną lub bułką tartą blachę wylać połowę ciasta. Rozłożyć jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. 6. Piec w temp. 180 st. C ok. 50 min. do zrumienienia ciasta. 7. Odstawić do ostygnięcia a następnie posypać cukrem pudrem

A Ty Smakuj Mnie
Proste ciasto z jabłkami 305

śliwki, gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję wypieku na weekend, nie jest to typowa szarlotka, a proste ciasto z jabłkami, wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki i po 30 minutach cieszyć się ciepłym, pachnącym ciastem. Gorąco polecam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Szarlotka z żurawiną 112

stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Krok 2 Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Jedna cześć ciasta idzie na dno druga na boki a trzecia na sam wierzch na końcu. Krok 3 Jabłka ścieramy na tarce , odciskamy sok dodajemy ksylitol i prażymy(...)jabłka przekładamy do formy z ciastem, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy żurawiną  na całej powierzchni . Krok 4 Białka ubijamy z ksylitolem  na sztywno i wykładamy na jabłka. Trzecią cześć ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy na ubite białka"Pieczemy w 170 stopniach koło godziny( przykrywam górę zawsze by beza nie ściemniała , a na końcu ściągam folie aluminiową

Różowa kuchnia
szarlotka z pianką 242

szarlotki nie trzeba przedstawiać. Ona broni się sama! Delikatny, rozpływający się w ustach spód ciasta, dużo kwaskowych jabłek, niebiańska pianka i chrupiąca kruszonka… Mmmm do tego lody i wszystko się zgadza! SKŁADNIKI 1,5 szkl. mąki 5 jajek 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 100 g margaryny cukru wanilinowego 1,5 szkl. cukru(...)Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części, owinąć folią. Trzy włożyć do lodówki, jedną do zamrażalnika. Chłodzenie powinno trwać ok. 1h (można trochę dłużej). Rozgrzać piekarnik do 180º. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blachę, następnie włożyć do piekarnika na ok. 10-15 min. (ciasto musi być zarumienione). W międzyczasie ubić białka

zabawa smakiem
Chleb na sodzie z rozmarynem , jabłkiem i rodzynkami 124

stopni.Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 135

Szarlotka… proste klasyczne ciasto z jabłkami. Na kruchym spodzie robiłam i jadałam nie raz. Przyszła pora na lekką odmianę. Tym razem postanowiłam zrobić na puszystym a zarazem cienkim cieście drożdżowym. Obowiązkowo z kruszonką i rodzynkami. Nie trwało to długo a szarlotka już gościła na naszym stole. Przyznaję, że w ciepłe dni uwielbiam robić drożdżowe. Ciasto pięknie(...)Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Będzie dość luźne, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ponownie i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy formę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, staramy się jak najmniej podsypywać mąką. Przekładamy do formy. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki

Made By Mom And Son