Zapach jaki roznosi się po mieszkaniu podczas pieczenia ciasta z jabłkami nie ma sobie równych. Pachnie pięknie...Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym.Przepis mam od szefa kuchni z Tyrolu Freddiego N.- 300 g mąki pszennej- 200 g masła- 100 g cukru pudru- cukier wanilinowy op.- jajkoMąkę z cukrem mieszamy.Wysypujemy na stolnicę i robimy dziurkę na jajko.Mas(...)nasze kruche ciasto z lodówki, odpalamy piekarnik na 200 stopni Góra-Dół.Połowę ciasta wraca z powrotem do lodówki, a drugą połowę wałkujemy i wykładamy na blaszce, czy średniejtortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.Nakłuwamy widelcem i wstępnie pieczemy sam spód 10 min/200 st.Po upieczeniu spodu, gdy chwilę przestygnie wykładamy farsz jabłkowy.Wyciągamy z lodówki drugą połowę ciasta, wałkujemy
Pasje Jolkiwiem czy istnieje lepsze połączenie ale dla mnie jest ono idealne, jabłko i cynamon. Świetnie pachnie i smakuje dlatego często gości w mojej kuchni, tym razem również nie oparłam się pokusie wykonania ciasta z cynamonem i jabłkami. Przepis zapożyczyłam(...)bloga, który bardzo często oglądam i sobie cenię: http://pokochajgotowanie.blogspot.no/http://pokochajgotowanie.blogspot.no/2014/01/ciasto-cynamonowe-z-jabkami.html Ciasto jest świetne w smaku, zdecydowanie bardziej lubię mokre ucierane ciasta niż biszkopty. Myślę, że właśnie to przekonało mnie do wykonania tego ciasta. Właśnie pałaszuje sobie je do popołudniowej kawy a was polecam wykonanie ciasta. Oczywiście przepis trochę zmieniałam wiec możecie sobie wybrać, która wersja bardziej wam przypadła
ciastkarnia na kruchym spodziesukcesie szarlotki z kruszonką, która stała się naszym rodowym ciastem, postanowiłam jabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje
To co kochamkruszonką. A ja mam swoje przepisy na ciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : ok. 600 g jabłek - u mnie 300 g jabłek i 300 g gruszek sok z połowy cytryny 160 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczki cukru z wanilią 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą(...)ciasta i bardzo delikatnie mieszamy Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy przekładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka lub gruszki Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez około 45 min. – do suchego patyczka. Po upieczeniu
Proste Potrawyposmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj, a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka... Składniki ciasta kruchego: 2,5 szk. mąki pszennej(...)proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Dodać margarynę i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta można dodać kakao. Schłodzić. Masa jabłkowo-aroniowa: 1 kg jabłek 250 g aronii 100 g masła 1/2 szk. cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cynamonu Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych
Moje domowe kucharzenieupieczona z mąki krupczatki, z bardzo dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki ułożonych warstwowo, przypominających piętra górskie oprószone śniegiem (czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam więcej, myślę, że spokojnie dorzuciłabym jeszcze przynajmniej cztery :) Użyłam jabłek twardych(...)układamy plasterki jabłek. Starajmy się, aby ułożone były płasko, jedne na drugich, wówczas jabłka lepiej i ściślej ułożą się podczas pieczenia. Na jabłka ścieramy na tarce uprzednio włożone do zamrażarki ciasto. Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę. Po całkowitym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
MyCookBook.plpodprażone orzechy, tak w 3 partiach, aż powstanie coś na kształt masła, tyle że o luźniejszej konsystencji. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki, na czas przygotowania jabłek. Na farsz potrzebne będzie: około kilogram jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki oleju roślinnego 50 ml soku z cytryny(...)blachę do pieczenia papierem. Wyjmij ciasto z lodówki, wylep połową dno formy, nie ma być idealnie, byleby nie było dziurek. Pianka (zrób ją tuz przed użyciem, bo woda po ciecierzycy lubi się rozwarstwiać): 100-150 ml wody po gotowaniu ciecierzycy 100 g cukru pudru Ubij wszystko razem na sztywną pianę. Na wylepione ciasto wyłóż jabłka a na to piankę
greenscarfMurzynek z jabłkami i czekoladą... Sezon na jabłuszka uważam za otwarty, więc pewnie przez najbliższy czas będą królować w naszych kuchniach. Tu mam przepis na fajne wilgotne ciasto z jabłkami przełamane słodką czekoladą. Przede wszystkim bardzo szybkie do przygotowania. Z tego co wiem to ciasto jest też pod dość ciekawą nazwą salceson. Zapraszam do spróbowania ;) Składniki: 5 jajek(...)Sypkie składniki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do sypkich składników dodajemy jajka i miksujemy, a następnie dodajemy olej i jabłka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temp. 180°C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu na przemian polewać białą
Pelusiowa KuchniaPyszne, wypchane po brzegi kawałkami jabłek smażone w głębokim oleju ciastka z ciasta francuskiego <3 Ciasteczka, które dzisiaj prezentuję, smakują prawie tak samo, jak słynne na całym świecie(...)Apple Pies z McDonald's. Oczywiście smak jabłek jest mniej przetworzony i 'żelowy' :) Przepis znalazłam na stronie Popsugar . Zapraszam do smażenia! Składniki na 4 ciastka: opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka słodko-kwaśne 1 słodkie jabłko 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artdeser? Wystarczy płat ciasta francuskiego i jabłka, by w 20 minut wyczarować smaczne i niewymagające ciasto :) A jeśli dodasz do tego aromatyczne przyprawy, polewę z czekolady czy cukier puder, Twoi goście będą zachwyceni. Potrzebne nam: - płat ciasta francuskiego - 6-7 soczystych jabłek - 4 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki cynamonu - łyżka masła - szczypta kardamonu - cukier puder lub polewa czekoladowa(...)patelni podgrzewamy miód z masłem i przyprawami, wrzucamy jabłka i dokładnie mieszamy z powstałym sosem. Dusimy około 5 minut. Ciasto francuskie formujemy w dwie podłużne tarty, boki ciasta zaginamy tworząc wyszczy brzeg. Na obie tak przygotowane tarty wykładamy jabłka i polewamy powstałym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 15-20 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem
W poszukiwaniu inspiracjina cieście krucho- drożdżowym. Są bardzo kruche i miękkie w środku a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Dzień wcześniej należy przygotować ciasto i wstawić je na noc do lodówki, dzięki temu ciastka będą wystarczająco kruche. Następnego dnia wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wycinać krążki, zawijać w nie jabłka
Marta Gotujeopakowanie przepis na ciasto jest inspiracją od Ostra Na Słodko "zobacz TUTAJ" w mojej wersji: żółtka utrzeć z cukrem do białości z aromatem waniliowym dodać miękką palmę, śmietanę gęstą 18% i zmiksować wszystko wsypać przesianą mąkę razem z proszkiem i krótko wymieszać blacha 24/28 wyłozona papierem do pieczenia - na dnie rozsmarować ciasto - obrane jabłka utrzeć na tarce(...)grubsze oczka i wymieszać je z cynamonem, cukrem, mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście - piekarnik na 180C, grzanie góra/dół, 2 poziom i piec ciasto z 35 minut białka ubić na sztywno, dodac po trochu cukru pudru i kisiel - po 35 minutach rozłożyć pianę na jabłkach i piec dalej z 15 minut - ciasto zostawić najlepiej na całą
W Mojej Kuchni Lubięorzechową, przykryte ponownie kruchym ciastem a wszystko polane wspaniałą miodowo – orzechową polewą. To ona stanowi kropkę nad i, jak również nadaje ciastu iście miodowego smaku. Ciasto jest wilgotne dzięki smażonym jabłkom, jest pyszne i rozpływające się w ustach. Bardzo Wam polecam.Składniki na ciasto kruche:300 g mąki pszennej 150 g cukru kryształu 150 g masła 4 łyżki(...)pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.Wykonanie:Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi lub rozwałkowując nakładamy jedną cześć ciasta kruchego. Na to wykładamy ostudzone smażone jabłka. Na jabłka wylewamy kokos. Na kokos wylewamy orzechy. Wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około
Made By Mom And Sonwięc słodycz musiała być prosta i szybka w przygotowaniu. Okazuje się, że tak szybko jak się zrobiła tak szybko zniknęła. Dobrze, że choć zdjęcia zostały ;-) Strudel z jabłkami składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 40 g rodzynek 60 g migdałów w płatkach 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu(...)dodatkiem rumu. Po 30 minutach odsączamy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto zwijamy w roladę. Układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem
Przysmaki Karolki