ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:32/202)

Ciasto makowo jabłkowe 190

mamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam do niego trochę sentyment, bo to jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana Męża :) Ciasto: 20 dag maku (suchego, zmielonego) 40 dag jabłek (potartych na grubych oczkach tarki) 125g margaryny (pół kostki) 30 dag cukru pudru 6 łyżek kaszy manny 6 jajek 2 łyżeczki proszek do pieczenia Polewa(...)dodajemy żółtka i chwilę ucieramy, następnie dodajemy  mak, po chwili jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek, którą dodajemy po trochu do masy makowej, delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą  blaszkę wyłożoną pergaminem (około 20 x 32cm). Ciasto pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu

Smakowy Raj
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 147

którego powstania przyczyniła się Stéphania Tatin, prowadząca wraz z siostrą Caroline restaurację i hotel. Kiedyś, jednego wieczoru przygotowując standardową tartę z jabłkami zapomniała formę wyłożyć ciastem dając od razu jabłka. Włożyła do piekarnika i w tym momencie kapnęła się, że popełniła błąd. Aby nie tracić tego co już zostało zrobione wyciągnęła szybko formę i już zaczynające się piec(...)jabłka przykryła kawałkiem wcześniej przygotowanego ciasta, które po upieczeniu wyjęła i odwróciła Jak się okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry

Kuchenne Wariacje
Szarlotka z płatkami śniadaniowymi 111

Często na różnych forach internetowych spotykałam się z problemem mokrego ciasta w szarlotkach. Podczas pieczenia woda z jabłek przedostaje się do ciasta, a gotowy wypiek nie jest kruchy, a wręcz często powstaje zakalec.  Niektórzy stosują gotowe musy jabłkowe lub zagęszczają starte jabłka np. mączką ziemniaczaną. Sposobów radzenia sobie z tym problemem jest wiele :) Moim ulubionym patentem(...)łyżkach wody. Następnie wsypać, cukier waniliowy i wymieszać . Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka i przykryć sztywną pianą. Piec na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Pyszna tarta z budyniem i jabłkami 313

już wkrótce ulegnie to zmianie! :) Wykorzystując chwilowy dostęp do sieci, postaram się troszkę nadrobić moje zaległości. Tymczasem łapcie przepis na pyszną tartę z budyniem i jabłkami :) Miłej niedzieli :) Składniki na ciasto:  260 g mąki   szczypta soli  3 łyżki cukru  150 g masła  1 jajko  Dodatkowo:  1 budyń waniliowy(...). Formę nasmarować masłem  i wyłożyć  na niej ok 2/3 ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i przykryć papierem śniadaniowym, żeby się  za bardzo nie przypiekło. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 15 minut Po wyjęciu, nakładamy na podpieczone ciasto wystudzony budyń, jabłka (możemy je posypać cynamonem) oraz pozostałą część ciasta pokrojoną w paski

The Sweet Damsel
Naleśniki na maślance, z jabłkami 159

soli- 6-8 jabłek- płaska łyżeczka sody- olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia      Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto. Obrane jabłka ścieramy do ciasta, szybko mieszamy, aby nie ściemniały. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu

mojewypiekiinietylko
Rustykalna tarta z jabłkami 169

znów na moim stole gościło ciasto z jabłkami. Jak przystało na miłośnika szarlotki, nie brak u mnie różnych wersji wypieków z tymi owocami. Nie martwcie się, pomysłów mam jeszcze wiele, szkoda że mniej czasu na ich realizowanie. Tym razem ciasto powstało po namowach mamy, która miała ochotę na szarlotkę, a ja w końcu się niechętnie zgodziłam, ale pod warunkiem(...)powstanie karmel. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry. Dodać do karmelu. Mieszać, aby nie powstały grudy. Gdy jabłka będą się rozpadać zestawić je z palnika. Dodać cynamon i wymieszać. Nadzienie wyłożyć na środek ciasta tak, aby zostały wolne brzegi, które następnie zgiąć do środka. Rada: spód ciasta przed wyłożeniem można posypać łyżką bułki tartej, wtedy

Fabryka pomysłów
Jesienne finansjerki z jabłkami 138

Każdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać.Można finansjerki przygotować w zwykłej(...)ogniu, aż zbrązowieje i nabierze lekko orzechowego zapachu. Gorące wlać do mąki, dokładnie wymieszać.Białka lekko ubić, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć.Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka pod kokosową skorupką 261

Szarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa. Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi budyniu w proszku, tworzą zwartą masę. Całość idealnie ze sobą współgra i choć szarlotka jest dość słodka, z chęcią sięga się po kolejny jej kawałek. Moja szarlotka powstała(...)200g wiórków kokosowych 2 jajka Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier i szczyptę soli - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz jajko, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1h w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto rozwałkować na placek wielkości formy

Smakołyki Bereniki
Pachnące cynamonem jabłka zapiekane w cieście francuskim 111

zawinięte w pâte feuilletée rodem z Francji to świetna propozycja chrupiącego, pachnącego cynamonem, błyskawicznego w przygotowaniu deseru. Idealnie komponuje się z aromatyczną kawą w gronie najbliższych. Składniki: 2 ciasta francuskie 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Cukier cynamonowy:  cukier wymieszać(...)cynamonem. 2. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry grubości 1 cm oprószyć cukrem cynamonowym. 3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta francuskiego owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować

Szalona Kuchnia Eweliny
Przekładaniec orzechowo - jabłkowy 195

Wyśmienite puszyste ciasto z dużą ilością orzechów i rodzynek z Owocowego Raju, a do tego jabłka i biszkopt. Masa dla odmiany z jogurtów owocowych. Upiec 2 cienkie jasne biszkopty , składniki na 1 biszkopt: Biszkopt jasny : 5 jaj 3/4 szk cukru 3/4 szk mąki   łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę(...)Najlepiej każdy biszkopt piec osobno. Ciasto orzechowo - jabłkowe : 2 szklanki mąki pszennej4 jaja 3 łyżki cukru kryształu 10 dag rodzynek 1 szklanka krojonych orzechów 1/2 szklanki kryształu 1/2 szklanka oleju 3 łyżki oleju 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 duże jabłka Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1/2 szklanki cukru, dodać olej, rodzynki, orzechy. Wymieszać

Apetyczna babeczka
Pleśniak inaczej 205

żółtka oraz zimną margarynę i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Następnie dzielimy je na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy, aż uzyskamy jednolity brązowy kolor. Brązową i jedną białą cześć chłodzimy przez godzinę w lodówce. Druga białą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Białka(...)ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na lśniącą pianę. Białe ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek) wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto. Całość pieczemy ok 45 minut w 180 st C. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Salceson gruszkowo-jabłkowy 193

zasiedziałam się tak, że aż strach! Czas na jakieś prawie wiosenne rozruchy w kuchni;) Ale zanim to nastąpi, wrzucę kilka staroci;) Na dobry początek ciasto z jabłkami i gruszkami. I to jakie;) Na samo wspomnienie ślinka mi cieknie.. Salceson gruszkowo-jabłkowy Składniki: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody(...)Dodać wymieszaną i przesianą mąkę z sodą - cały czas powoli miksować. Ucierając ciasto na małych obrotach powoli wlewamy olej, dodać kakao i cynamon.  Do utartego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i gruszki i wymieszać całość łyżką.  Ciasto wylać na blachę (36x24), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut - do suchego patyczka w 180 stopniach

Lawendowe Niebo
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 183

Jeśli chodzi o jabłecznik, to najlepszym i najsmaczniejszym jabłecznikiem, jest jabłecznik mojej babci. Więcej jabłek niż ciasta. Rozpływający się w ustach. Przepyszny. Cały czas dążę do tego, aby upiec taki jabłecznik jaki piekła moja Babcia. Do ideału mi jeszcze daleko. Dlatego też eksperymentuję w kuchni. Jednym z takich eksperymentów jest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje - nawet bardzo(...)wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód. Masa budyniowa:  Budynie ugotować w mleku. Wyłożyć na jabłka. Drugą część czekoladowego ciasta, wyjąć z zamrażalki i równomiernie zetrzeć na grubych oczkach na budyń. Ciasto piec przez 45-50 minut w 180C. Smacznego

CookYourself
Jabłecznik z pianą 167

cukru torebka jasnego budyniu nadzienie: 75 dag jabłek 10 dag malin  cynamon Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy na placek, którym wyklejamy blachę i podpiekamy na złoty kolor w 180 stopniach. Jabłka kroimy w cienkie plasterki, układamy na ciescie, posypujemy malinami i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną(...)pianę, dodajemy cukier oraz budyń nie przerywając ubijania, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pianę wykładamy na jabłka. Pozostałą część ciasta "skubiemy" i układamy na pianie. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza

Zapiski Młodej Żony
Szarlotka na kruchym cieście 431

ciasto.  Na koniec dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto.  Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.  Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy.  Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.  Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta.   Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut.  Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem

Sto kolorów kuchni