jabłkami i delikatnemu kremowi budyniowemu nie można się oprzeć. A Wy znacie, lubicie to ciasto? Ciasto: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 4-5 jabłek Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę(...)białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać wzór szachownicy. Obrane jabłka kroimy w plastry i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C Krem
Cynamonowe szczęścieKolejny ze smaków dzieciństwa na blogu. Jabłka w cieście robiła moja babcia, a potem moja mama wiele lat temu - niekoniecznie w sezonie na jabłka. Prosty przepis a jednak wyjątkowo smaczny. Ciasto prawie takie samo jak na racuchy z jabłkami. Podstawowa różnica jest taka, że tutaj jabłka tnie się w dość grube plasterki i smaży obtoczone ciastem
Milion Smakówpieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe ciasto nakłuć widelcem.Podpiec 10-12 minut w 180 st.C .Na podpieczony spód wyłożyć jabłka . Posypać je cynamonem . Z 6 białek(...)łyżek cukru ubić pianę .Wyłożyć ją na ciasto z jabłkami Na tak przygotowane ciasto wyłożyc pozostałe rozwałkowane ciasto na wierzch. Piec w temperaturze 180°C, przez około 40-50mnut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.ps.dzięki mące ryżowej jest bardziej kruche,ale za to jakie smaczne..Pycha. Smacznego
w mojej kuchnitakie maniaki muffinkowo – tartowe jesteśmy więc dzisiaj kolejny wypiek z tego „gatunku” czyli tarta z jabłkami i cynamonem Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1/2 kostki masła - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Nadzienie: - 1,5 kg jabłek - 5 łyżeczek cukru - 2 łyżeczki cynamonu Robienie tarty rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie(...)kilka minut aż jabłka troszkę zmiękną. Ciasto na tarte wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy a następnie wyklejamy nim formę do tary. Następnie wrzucamy tarte do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i podpiekamy ok. 20 minut. Z pozostałego ciasta przygotowujemy sobie paski aby przyozdobić wierzch tarty. Na podpieczoną tarte dajemy przygotowane jabłka a następnie przyozdabiamy paskami przeplatając
Kuchenne Wariacjepieczenia. Dobrze jest rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii albo zwyczajnie wykleić blachę. Wstawić blachę z ciastem na godzinę do lodówki. Pozostałą część ciasta włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. 2. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie poszatkować na cieniutkie plasterki za pomocą melaksera lub zwykłej(...)tarki. Dodałam do nich trochę soku z cytryny ale i tak ściemniały. Do posiekanych jabłek dodać cukier puder, cynamon i goździki. Bardzo delikatnie wymieszać.3. Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka i delikatnie wyrównać. (Ja najpierw podpiekłam spód około 20 min a potem dodatkowo wysypałam na wierzch kilka łyżek mielonych migdałów, żeby w razie konieczności wchłonęły sok z jabłek
UgotujmyTo.plciasto francuskie (300 g) jabłko (1 szt.) cynamon Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: dla 2 łasuchów Przygotowanie: Jabłko pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Ciasto rozkładamy na płaskiej powierzchni. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy 1 kawałek jabłka. Zlepiamy rogi. Ciasteczka układamy rogami na dół na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Weganka gotujeJabłka w cieście to bardzo szybki i prosty sposób na deser. Przepis ten zaczerpnęłam z gazetki Przepisy czytelników nr 12/2015. Polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: 50 g mąki pszennej 1 jajko 2 duże jabłka 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 20 g śmietany szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Mąkę przesiać. Żółtko oddzielić(...)sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne ze środka. Pokroić w plasterki i posypać cukrem. Jabłka maczać w przygotowanym cieście i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Ewusiowe Smakispróbujcie na pewno się rozsmakujecie. SKŁADNIKI Ciasto margaryna 1 szk. cukru 5 jajek 2 szk. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do ciasta 1 kg jabłek krem 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła 2 łyżki cukru pudru żółtko Polewa: odrobina mleka gorzka czekolada WYKONANIE Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Margarynę(...)cały czas mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Mieszamy za pomocą miksera. Wykładamy na blachę połowę ciasta, a do pozostałej części dodajemy kakao i wylewamy na górę. Na ciasto wciskamy jabłka układając w jodełkę, Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 1 godz. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem. Gotujemy
W kuchennym oknie Ewyskładników ciasta kruchego zagnieć jednolitą masę. Ciasto podziel na 3 równe części. Jeżeli nie wiesz jak podzielić ciasto, może pomóc Ci w tym ten film . Każdą z części ciasta należy rozwałkować na kwadrat o powierzchni takiej samej jak blacha do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, do zarumienienia na złoto. Jabłka należy obrać, zetrzeć na tarce i dusić kilka minut w dużym garnku. Do gorących jabłek należy dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wystudzoną masą należy przekładać upieczone kruche blaty ciasta kruchego. Ciasto należy schłodzić w lodówce. W rondelku należy podgrzać miód, cukier, mleko i masło do połączenia. Następnie należy wsypać orzechy, dokładnie wymieszać. Gotową masą należy udekorować
Mango PapajaRóżyczki zrobione z plasterków jabłek i zawinięte w ciasto francuskie. Hit tegorocznej jesieni, przynajmniej na blogach kulinarnych ;) Szybkie, łatwe i bardzo efektowne. Zasmakują i Wam. Polecam :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka sok z 1/2 cytryny 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego z cynamonem cukier puder Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek i pokroić je w cienkie(...)podgrzać, przestudzić. Paski posmarować wystudzonym dżemem i posypać cynamonem. Na połowie paska ułożyć zimne plasterki jabłka, zakładając je na siebie, mogą one delikatnie wystawać poza ciasto. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka. Paski zwinąć. Gotowe róże przełożyć do formy na muffinki, posmarowanej masłem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut, w połowie pieczenia, róże przykryć folią
Domowa cukiernia Ewyfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Proste ciasto z jabłkami, puszyste i wilgotne. Pyszne :) Składniki: 5 sztuk średniej wielkości jabłek ( najlepiej lekko kwaskowe) 1 kostka miękkiego masła (250 g) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek(...)mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i oprószoną mąką. U mnie forma podłużna ale można wykorzystać tortownicę 26cm lub kwadratową . Pokrojone jabłka wyłożyć na cieście lekko je dociskając. Opcjonalnie można posypać cynamonem. Piec około 40 minut w 180 stopniach
W garach u Gosiokazało się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie(...)wydrążyć środki i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty (aby plasterki delikatnie zmiękły). Następnie plasterki jabłek wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i rozwałkować, aby było jeszcze cieńsze. Pokroić nożem w paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek posmarować dżemem. Na pasku posmarowanym dżemem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKatie Ate. Niestety książki jeszcze nie mam, ale widziałam kilka przepisów. Wiem już, że książka prędzej czy później pojawi się w moim zbiorze. Na razie powstało pierwsze ciasto, najzwyklejszy ucieraniec z jabłkami. Dodatek cynamonu do ciasta i do posypki jest rewelacyjny. Ciasta powstało na kolejną edycję Lubelskiego Kociołka, tym razem jabłkową. Ciekawe co ciekawego wymyśliły dzisiaj dziewczyny(...)dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (w oryginale 160). Ciasto utrzeć z cukrem i cynamonem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku nie przerywają ucierania. Do utartej masy przesiać mąkę z proszkiem i wlać mleko. Wymieszać ciasto. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy. Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ostrożnie ponacinać połówki
Sto kolorów kuchnicukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. - 1,5 kg jabłek - 50 g cukru brązowego(...)cukru białego - cukier waniliowy - cynamon, kardamon, odrobina skórki z cytryny Jabłka kroimy na plasterki, mieszamy z w/w składnikami. Ciasto rozwałkuj na duży blat, na środku ułóż jabłka. Boki ciasta zawiń energicznym ruchem. Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C. Czas pieczenia: 45-55 minut. Ciasto było po prostu obłędne, nie mogliśmy od niego
SMYKWKUCHNICiasto bije rekordy popularności :) Szukałam "właściciela" przepisu, na każdym niemal blogu ciasto z lekkimi modyfikacjami - ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć autora/ki . Po przepis sięgnęłam z grup kulinarnych na FB. Podobnie do wszystkich zmodyfikowałam go :)Co mogę powiedzieć- przepyszne ciacho- które mogę każdemu polecić. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu, i znika jeszcze szybciej niż je się robi(...)jajko i serek homogenizowany dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka.Podsypujemy lekko mąką blat i drugą połówkę ciasta wałkujemy na prostokąt. Nakładamy na jabłka. Wkładamy
Smaki Edyty