ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:38/202)

Tarta jabłkowa z migdałami 188

łyżek miodu 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nią formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut.  Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy(...)patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut aż jabłka staną się mięciutkie. Wykładamy jabłka na ciasto i z pozostałego ciasta, rozwałkowujemy placek i tniemy na cienkie paski tak aby przyozdobić tartę. Pieczemy wszystko w piekarniki rozgrzanym na 170 C przez 30-40 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto z jabłkami 184

pewno. Od siebie jedynie dołożyłam ekstrakt, aby ciasto nabrało waniliowego aromatu. Jak dla mnie strzał w 10! Aż trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek! Zapraszam na Proste Ciasto z jabłkami.Składniki:5 jajszklanka mąkiszklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu waniliowego2 jabłkaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka i je lekko roztrzepujemy - można również ubić je za pomocą(...)długo. Następnie do jaj dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy - chwilę mieszamy.Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do jaj i chwilę łączymy aby składniki się połączyły. Ciasto przelewamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne - kroimy w plasterki, które układamy na wierzchu masy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Keks gorzowski 133

wiadomo dlaczego właśnie landsberski ? no właśnie, dlatego że użyto do wypieku tego keksa naszych regionalnych, wyjątkowych jabłek - renety landsberskiej, wspaniała odmiana jabłek, wspaniałe ciasto, nietypowy keks, bo z jabłkami właśnie, ale dzięki temu wilgotny, a jabłka oprócz smaku dodają mu jeszcze  uroku... Składniki: 7 jabłek landsberskich 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki żurawiny(...)sparzamy.  W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą keksówki, pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu wyciągamy z formy oraz

kgwjanczewo
Szarlotka na kruchym cieście 216

500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby) 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: CIASTO: Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, sól i żółtka - całość przesiekać nożem. Następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na dwie części i każdą(...)dodać cukier i cynamon, dusić aż będą miękkie i prawie jednolite. Następnie dosypać bułkę tartą, wymieszać i gorące przełożyć do blaszki, w której jest już pierwszy placek surowego ciasta. Przykryć jabłka drugim, nakłuć w kilku miejscach. Piec w 180'C około 50 minut

Cakes By Kejt
Muffinki jabłkowo-cynamonowe 127

cynamonu oraz 2 łyżkami cukru. Mąkę mieszamy z 1/2 szklanki cukru, sola, sodą oczyszczoną i cukrem wanilinowym. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajko, maślankę i miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonymi papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach

Na Ciasteczkowych Papierach
Francuskie mini szarlotki 230

jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia.  Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie: 1.       Rozwinąć ciasto francuskie. Wyciąć z niego prostokąty mniej więcej 6x10cm(...)Jabłka obrać, przekroić na połówki, pozbyć się pestek i zetrzeć na tarce, posłodzić, dodać przyprawę do szarlotki 3.       Starte jabłka kłaść na środek ciasta i sklejać na pół. 4.       Posypać na górze cukrem pudrem (można uprzednio posmarować ciastka białkiem i dopiero posypać cukrem

Fabryka pomysłów
Jabłecznik z budyniem 235

masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru 1,5 kg jabłek 200 g orzechów włoskich  Wykonanie: na stolnicy przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy cukier, jajka masło i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto(...)będzie gotowe wkładamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i kropimy na plasterki. Ciasto dzielimy na dwie nie równe części. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę. Następnie układamy na nim okrojone jabłka. W garnku na piecu gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy go na pokrojone jabłka. Pozostałą część ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kakaowiec z jabłkami 163

Doskonałe połączenie jabłek, orzechów i czekoladowego ciasta :)Składniki:- 1 kg jabłek- 1 szklanka cukru- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 szklanki mąki- 3 łyżki kakao- 4 jajka- 4 łyżki roztopionej margaryny - 1 łyżka oleju- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody- garść orzechów włoskichPrzygotowanie:Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy(...)minut. Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wsypujemy do jabłek. Następnie dokładamy roztrzepane żółtka, roztopioną margarynę, łyżkę oleju oraz garść pokrojonych orzechów. Starannie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przekładamy do formy, pieczemy godzinę w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Muffinki szarlotkowe 153

nagrzać do 180 st.C. • 2/3 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, resztę zawinąć w papier i włożyć do zamrażarki, aby lepiej się ścierało na tarce. • Przygotować blaszkę na muffinki wyłożoną papierowymi papilotkami. • Ciasto pokroić na cienkie plastry i wyłożyć nimi dno i boki muffinek. • Jabłka  wyłożyć na kruche(...)spody, a pianę z białek położyć na jabłkach. • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. • Wstawić blaszkę z muffinkami do piekarnika  na 25-30 minut. • Po upieczeniu i przestygnięciu wyjąć babeczki z papilotek i posypać cukrem pudrem

To co kocham
Szarlotka z lemon curd! 335

proszku do pieczenia + mąka do podsypywania Ciasto szybko zagnieść, włożyć w folię i schłodzić przez 20 minut w zamrażarce. Ciastem schłodzonym wylep formę, pozostawiając 1/5 część na wierzch ciasta. - 6 jabłek o kwaśnym smaku - 3 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki lemon curd Jabłka obierz i pokrój na równe plasterki. Na schłodzone i wyłożone w formie ciasto, wyłóż krem(...)lemon curd, posmaruj nim całą powierzchnię równo. Ułóż plasterki jabłek wymieszane z cukrem. Na wierzch poukładaj po kawałeczku ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piecu  przez 55 minut w temp. 200 stopni C. Na ostanie 10 minut włączyłam termoobieg. Smacznego! Zapraszam na mojego Fanpage na Facebooku! SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Afrykańczyk 171

Afrykańczyk jest pyszny, zdecydowanie ścisła czołówka moich ulubionych ciast! Mak znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl.Ciasto makowe: 15 dag margaryny  8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie mąki pszennej 1 łyżeczka sody Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony(...)przez ok. 20 minut.Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia. Krem: 6 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Apetyczna babeczka
Wiosenna tęcza 207

Kolorowo i bardzo letnio....tęcza kolorów i smaków. Wspaniałe ciasto, można by rzec ...delicje... :)  Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części.Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2-3 łyżki cukru kryształu 1 galaretka zielona Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z cukrem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć bez przykrycia.  Masa biała: 1 szklanka cukru kryształu

Apetyczna babeczka
Dietetyczny jabłecznik z ryżem i musem bananowym! 217

Kolejne dietetyczne ciasto, tym razem jabłecznik z kokosowym ryżem basmati, prażonymi jabłkami z żurawiną, i musem bananowym! Pyszne, lekkie i niesamowicie delikatne ciasto! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu basmati - puszka mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 4 słodziki - 4 jabłka  - 3 łyżki suszonej żurawiny - 2 banany  - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj(...)obierz i upraż z dodatkiem słodzika lub miodu. Dodaj suszoną żurawinę. Wyłóż na ryż. 4. Banany zmiksuj z białkami, jogurtem i żółtkiem za pomocą blenderem. Masę wyłóż na jabłka. 5. Ciasto pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu. Pyszne! Buziaki

SMYKWKUCHNI
Kruche babeczki z jabłkami 194

cukrem i cynamonem i z mąką ziemniaczaną, odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy je na pół, z jednej części ciasta odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy małe foremki, nie musimy ich natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą, czy mąką. Do ciasta w foremkach wkładamy jabłkowe nadzienie (ok. 1,5 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i wykrywamy kółka wielkości foremki(...)każdym kółku robimy krzyżyk, którym podczas pieczenia będzie się unosić para z jabłek, przeszkodzi to też pękaniu ciasta. Kółko z ciasta układamy na foremce i dociskamy po bokach. Kruche babeczki z jabłkami pieczemy w temp. 180 C przez około 25 minut aż będą złociste. Mini kruche babeczki z jabłkami / mini jabłeczniki posypujemy cukrem pudrem. The post Kruche

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Strucla z rabarbarem i amarantusem 137

łyżek amarantusa ekspandowanego Wymieszać suche składniki ciasta. Dodać jajko. Wymieszać. Powoli dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto ręką w dużym garnku lub misce. Pod koniec wyrabiania (składniki powinny się połączyć, ciasto powinno być sprężyste i odchodzi od rąk) dolać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć garnek z ciastem mokrą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 40 - 60 min.). Rabarbar(...)amarantusem ekspandowanym (poppingiem). Ciasto rozwałkować na prostokąt (długość nieco większa niż długość keksówki). Wyłożyć masę rabarbarowo-amaranusową i rozsmarować, zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając

Weekendy w domu i ogrodzie