Ciasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa
Proste PotrawyKlasyka wśród ciast! Będąc w temacie jabłek prażonych (przepis na ślimaczki drożdżowe z jabłkami TU) i z zamysłem dalszego czyszczenia spiżarni przed kolejnym sezonem na jabłka (przepis na jabłka prażone z wanilią TU), postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą(...)jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia. U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc jest dość płaska. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania
Grunt to przepis!Przepis jest w mojej rodzinie od lat a to ciasto było pierwszym jakie zrobiłam sama jako nastolatka. Nie może się nie udać! Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 6 jajek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1,5 kg jabłek cynamon Sposób wykonania: 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały(...)jabłek odcisnąć sok w miarę dokładnie (ale również nie za mocno gdyż ciasto będzie za suche) i rozłożyć luźno na blaszkę z ciastem. 3. Pozostałą 1/3 ciasta wyłożyć na jabłka, najlepiej za pomocą małej łyżeczki tworząc małe kupki ciasta, które następnie delikatnie nożem rozprowadzić po jabłkach uważając, aby nie wyszły one na wierzch. 4. Piec w piekarniku
Na Ciasteczkowych Papierachwyszedł naprawdę super i są to opinie również osób, które robiły go z mojego przepisu :) Niektórzy twierdzą, że do pieczonego sernika już nie wrócą :) Pomysł na zrobienie ciasta z jabłkami podsunęła mi starsza siostra :) Nie jestem, albo raczej nie byłem specjalistą od ciast :) Pomału się to zmienia. Choć ostatnio wyczytałem gdzieś, że albo ktoś jest dobrym cukiernikiem, albo kucharzem(...)się wydzielił, a do jabłek dodajemy jajko, len mielony, mąkę amarantusową, bakalie i żurawinę. Przyprawiamy cynamonem i kardamonem i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż wyrobi się jednolita masa. Podobnie jak przy serniku pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Spód folii posypujemy otrębami owsianymi i wkładamy na nie naszą masę.Ciasto w pojemniku wkładamy
Parowar FacetaDodane jabłko do makowca sprawia, iż ciasto jest bardzo wilgotne. Kruche ciasto na spodzie jest bardzo cienkie i nie przypali nam się, podczas długiego pobytu w piekarniku, gdyż ma mało cukru. Cisto zawsze się udaje! Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka(...)masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą
Jadło i czytadłozakończenie tegorocznej akcji jabłkowej proponuję sernik z jabłkami. Pomiędzy kruchym ciastem na spodzie a kruszonką na wierzchu znajduje się delikatna masa serowa przykrywająca cząstki jabłek. Tą delikatność uzyskuje dzięki temu(...)dodałam do niej śmietankę, a zrezygnowałam z masła. Stała się dzięki temu bardziej puszysta i lekka. Zarówno ciasto jak i masa serowa nie są zbyt słodkie, jeśli więc ktoś woli słodsze można dodać więcej cukru do ciasta i ewentualnie posypać jabłka przed zapieczeniem cukrem pudrem. Masę serowa zostawiłabym bez zmian gdyż mogłaby stracić swoje delikatne właściwości." Czytaj więcej
Wiem co jemMąkę przesiać do dużego naczynia---ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę(...)mnie plastry ze sloika. Odstawić na 15-20 min. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. dodajmy troszkę masła do rozgrzanego oleju ,a racuchy będą miały lepszy smak Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem..SMACZNEGO
w mojej kuchnikilku miejscach i również włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C. Ciasto włożyłam do piekarnika i piekłam ok. 10 min. W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na duże kawałki. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam ok 50 ml wody, agawę, miód i dusiłam pod przykryciem(...)Rodzynki i jagody goji zalałam wrzątkiem, przepłukałam zimną wodą i dodałam do jabłek. Po 10-ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika, na spód wyłożyłam uduszone jabłka. Na wierzchu zrobiłam kruszonkę. Ciasto ponownie włożyłam do piekarnika i całość piekłam
nietadietamleka 2-3 duże jabłka 1 łyżeczka roztopionego masła cynamon PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukry, olejek i sól. Następnie po jednym jajku - za każdym razem ucierając po pół minuty. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy(...)tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, nacinamy kilkukrotnie każdą ćwiartkę wzdłuż i układamy na cieście. Pędzelkiem smarujemy jabłka roztopionym masłem i oprószamy cynamonem. Pieczemy około 45 minut - w p iekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjejabłkami, szpinakiem, łososiem a dziś wzięło mnie na kaszankę z sosem tzatziki. Zagorzali przeciwnicy kaszanki mogą ją zastąpić np. z łososiem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego żółtko do posmarowania 300 gr kaszanki (trzy pętka) cebula jabłko 2 łyżki oleju do smazenia 250 g serka kremowego (ja daję President z rzodkiewką) ogórek zielony 3 spore ząbki czosnku szczypta soli Wykonanie(...)jabłko i całość podsmażamy 5-10 min. 2. Obieramy kaszankę z flaka, kroimy na kawałki i dorzucamy na patelnie podlewając nieco wodą. Kilka minut dusimy i rozdrabniamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy. 3. W misce mieszamy serek, starty na małych oczkach ogórek i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Odstawiamy. 4. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Z ciasta
Mama z miastaroztacza się cudowny zapach świeżo smażonych, delikatnych racuszków. Postanowiłam trochę "podkręcić" stary, sprawdzony przepis i w rezultacie powstało to niesamowicie smakowite danie. Ciasto z tego przepisu jest gęste, przez co racuszki wychodzą grubiutkie, puchate, dzięki dodatkowi jabłek wilgotne, soczyste, a dodatek karmelizowanych bananów nadaje całości wysublimowanego, niezapomnianego smaku!!! A jeśli dodatkowo polejemy je przygotowanym sosem z karmelizowanych(...)rozpuszczamy na niej miód. Dokładamy 3/4 bananów i smażymy je nie dłużej niż 2 minutki, jak już się smaki połączą-studzimy. Połowę przestudzonej masy dodajemy do wyrośniętego ciasta. Obieramy jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nabieramy łyżką porcje ciasta (ja dawałam 2 łyżki ciasta na jeden placuszek
Rozpustne gotowanieDodać drożdże i jajko i wyrabiać ciasto . Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy posiekać na drobno, a następnie uprażyć na suchej patelni. Orzechy przełożyć do miseczki i dodać do nich miód. Całość wymieszać. Jabłka obrać, przekroić(...)połówki i usunąć gniazdo nasienne za pomocą łyżeczki do melona, aby powstały okrągłe wgłębienia. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować. Na rozwałkowanym kawałku ciasta ułożyć połówkę jabłka, zagłębieniem do góry i w to miejsce wypełnić orzechami. Zlepić brzegi ciasta i ułożyć łączeniem do dołu. Odstawić na pół godziny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki130g mąki 1 jajko Szczypta soli 2 jabłka Masło Cukier Naleśniki z jabłkami i karmelem Przygotowanie: Z mleka, mąki, jednego jajka i szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą z ćwiartek kroimy na cztery części, tak, żeby powstały jednocentymetrowej grubości półksiężyce. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, następnie zmniejszamy ogień(...)patelnią do minimum Na roztopione masło równomiernie wysypujemy płaską łyżkę cukru, następnie układamy przygotowane plastry jabłek w kształcie okręgu i całość równomiernie zalewamy jedną chochlą ciasta naleśnikowego. Smażymy już na średnim ogniu do momentu, aż spód naleśnika skarmelizuje się na złoty kolor – u mnie około 6 min (trzeba uważać żeby karmel się nie przypalił), po czym obracamy na drugą
Księga-SmakuMąkę z margaryną siekamy nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepujemy ze śmietaną. Do mąki z margaryną dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy jabłka: obieramy je i ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. Dodajemy do jabłek odrobinę cynamonu, Następnie wyjmujemy z lodówki ciasto i dzielimy na 2 części. Połowę ciasta wykładamy cienko do blaszki i układamy jabłka, przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20-30 min w 175 stopniach. Upieczone ciasto po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem
psgotujemyjabłka 2 łyżki cukru trzcinowego mielony cynamon i kardamon Mąkę, płatki, cukry, cynamon i kardamon mieszamy razem. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, jajko i zagniatamy ciasto (będzie się trochę kruszyło). Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki(...)następnie każdą w cienkie plasterki; mieszamy z cukrem i przyprawami. Tortownicę lub formę do tarty (21 - 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy dno 2/3 ciasta. Na ciasto wykładamy równomierną warstwą jabłka, a na nie rozkruszamy pozostałą część ciasta. Wierzch możecie dodatkowo posypać cukrem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 40 minut
Czary - gary w kuchni