Miałam wielka ochote na sernik badz na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a wiec powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki(...)Maslo siekamy z maka i migdałami. Dodajemy 2 lyzki cukru i zotlko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy
Słodkości i nie tylkowymienionych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na blachę, nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w 180 st. góra/dół z wiatrakiem. Drugą część ciasta schładzamy w zamrażalniku.Gdy spód szarlotki się piecze, przygotowujemy jabłka i pigwę.NADZIENIE:/Mus jabłkowo-pigwowy...- 2 kg jabłek - najlepiej reneta lub koksa- 3 duże pigwy- 2 łyżki cukru trzcinowego- 2-4 łyżki(...)łyżki cukru- łyżka masłaGotujemy budyń, pod koniec dodajemy masło.Ugotowany budyń wykładamy na jabłka.Na wierzch układamy na krzyż rozwałkowane w wąskie paski ciasto,Pieczemy:w 180 stopniach15 minut podpiekamy ciasto,następnie wylewamy jabłka i na czas przygotowywania budyniu odparowujemy je w piekarniku,po wylaniu budyniu - pieczemy pół godziny.Delikatny mus, lekko twardawy ale wciąż kremowy budyń i kruchutkie
Wypisz Wymalujserników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak. Cukru wanilinowego 3 – 4 jabłka Wykonanie: Zagniatamy ciasto, schłodzonym ciastem wlepiamy formę ( okrągłą do tarty ). Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami wykładamy podpieczony spód ciasta. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym
Smaki Ewyciasto. Ja pod koniec dodaję 2 łyżki zimnej wody. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto powinno się ładnie rozkruszyć. Część ciasta przekładamy do mniejszej miski i odstawiamy do lodówki (u mnie 300g), na kruszonkę. Większą częścią ciasta wyklejamy dokładnie spód (wyłożony papierem do pieczenia) i częściowo boki tortownicy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Tortownicę z ciastem schładzamy w lodówce. Karmelizowane jabłka(...)zmiękną i odparują. Na końcu dodajemy cynamon. Ja dałam 3 łyżeczki, ale ilość jest dowolna, można również cynamon pominąć, gdy nie lubimy. Odstawiamy do przestudzenia. Na schłodzone ciasto wykładamy zimny farsz z jabłek, wyrównujemy. Na wierzchu rozkruszamy kruszonkę. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.50 minut na termoobiegu. Następnie tortownicę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy
Smaczne Zdroweodstawiamy do lodówki najlepiej na noc kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą
Luźna KuchniaBardzo lubię ciasto drożdżowe, dlatego często je przyrządzam. Dziś z jabłkami. Składniki: ½ kg mąki 4 dag drożdży 1/4 litra mleka 15 dag cukru 10 dag masła 1 aromat pomarańczowy 70 dag jabłek sól do smaku tłuszcz do formy mąka do formy Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru i 10 dag mąki. Dodać tyle mleka aby rozczyn miał(...)wyrobić ponownie do pulchności. Przenieść w ciepłe miejsce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Formę posmarować tłuszczem , posypać mąką i gdy ciasto podwoi objętość, wymieszać z jabłkami. Przenieść do formy, wyrównać powierzchnię ciasta i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut
Tradycyjna Kuchniabędzie typowe ciasto z jabłkami chociaż na takie wygląda. Tym razem połączenie jabłek i marchewki w pysznej domowej marmoladzie. Jak ją zrobić? Przeczytacie poniżej, to nic trudnego. BISZKOPT z MARMOLADĄ JABŁKOWO-MARCHEWKOWĄ Składniki: (forma25x30) biszkop t: 5 jajek 1 szk lan ka mąki ryżowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru(...)sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. ma rmolada: Jabłka i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy całość sokiem z cytryny, mieszamy razem i gotujemy do momentu
Bon appetit mon amieDzisiaj coś dla wielbicieli serników!, kolejna ciekawa wersja z makiem :). Mak niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć(...)białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać.3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem. źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaczas, kiedy mamy dostępne tylko rodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako
To co kochamKróli. Z tej okazji zagościł u nas deser specjalnie na tą okazję. W poprzednich latach proponowałam Wam przepis na ciasto dla całej rodziny klik oraz wersje jednoosobowe klik . Tym razem są to małe tarty z masą migdałową i jabłkami. Mini tarty na Trzech Króli(...)składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 130 g mielonych migdałów 130 g miękkiego masła 130 g cukru 2 jajka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka Amaretto 1 jabłko wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy spody do 4 tart, wykładamy nimi foremki do tart nasmarowane wcześniej masłem. Za pomocą miksera ubijamy do białości miękkie masło i cukier. Dodajemy jajka, mąkę oraz
Przysmaki Karolkipowinniśmy otrzymać 16 kawałków. Mi wyszło 36 ciasteczek, więc zużyłam 2 i 1/4 jabłka, ale to ile zostanie zależy od wielkości jabłek, bo im większe jabłka tym więcej ciasta wejdzie na jedno ciastko i automatycznie wyjdzie ich mniej. Kawałki jabłek włożyć do miski, wsypać cukier i cynamon i równomiernie obtoczyć każdy kawałek. Drożdże rozetrzeć(...)cukrem, dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić do podrośnięcia na kilka minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5mm. Wykrawać koła o średnicy równej długości kawałków jabłek. Na jedną połówkę koła kłaść kawałek jabłka i przykryć drugą połową, nie sklejać boków tylko lekko docisnąć z góry
Maślane ciasteczkomoich starych zapisków. Ciasto jest niezwykle prooooste, więc pewnie stąd ta nazwa. (Znane jest też jako "salceson".) Nie trzema go monotonnie wyrabiać, mieszać, czy precyzyjnie odmierzać składników. A w smaku? Rewelacja! Oprócz pięknego zapachu podczas pieczenia - później kusi swą wilgotnością i posmakiem orzechów. Koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach 24 x 28 cm) 7 jabłek 1 szklanka cukru(...)szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich, brazylijskich i makademia) W dużej misce warstwami ułożyć: pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka, olej. Całość odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać łyżką i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 stopniach
Di gotujepieczenia jajko łyżka zmielonych suszonych płatków róży 2 kg jabłek szara reneta (tak zmieściłam aż tyle ;) możecie dodać trochę mniej) 3 łyżki suszonych płatków róży Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i zmielonym cukrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i płatki roży. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (około 70 % i 30%). Wkładamy(...)minut do zamrażarki. Obrane jabłka ścieramy na plasterki. Wysmarowaną tłuszczem formę (użyłam ok 26 cm) wykładamy większym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posypujemy je płatkami róży i nakładamy jabłka. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Szarlotka różana pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogLeciutkie, zdrowe i puszyste placuszku sprawdzą się na niemalże każdą porę, czy to śniadanie, czy podwieczorek :) Jabłko niebiańsko rozpływa się w ustach, a ciasto jest delikatne i mięciutkie :) Mniam :P Co nam potrzeba: - 2 jabłuszka - 1 szklanka mąki (z braku pełnoziarnistej użyłam zwykłej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - słodzidło(...)grubości (takie nie za chude i nie za grube:D). Środek wydrążamy kieliszkiem. Składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzewamy patelnie. Jabłka zamaczamy w cieście i kładziemy na patelnie. Po chwili przewracamy na drugą stronę, aż ciasto się zrumieni. Można podać na przykład polane miodkiem
Zdrowie na języku :PDodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę. Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę i wymieszać z cytryną i cynamonem. Wlewać do foremek po łyżeczce ciasta, łyżeczce jabłek aż do wypełnienia foremek do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku. Zajadać z bitą śmietaną lub cukrem pudrem
Humanistka w kuchni