Musy jabłkowe na zimę, w sam raz na ciasta z jabłkami. Składniki: 5 kg dowolnych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 100 g rodzynek 3 łyżki masła cukier jeśli jabłka są kwaśne, ilość wedle uznania Wykonanie: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda. Kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy w wysokim garnku i wrzucamy nasze jabłka i smażymy(...)kawałkami owoców. Jeżeli jabłka są suche możemy dodać nieco wody. Dodajemy cynamon i rodzynki. Wszystko razem jeszcze mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Gotowy mus wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe słoiki wyciągamy i odwracamy denkami do dołu aby chwyciły. Tak przygotowane musy są gotowe do ciast
W Moim Magicznym Domupieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10-15 min. z 50 g KASI, 50 g cukru, przyprawą(...)lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie) (fot.2). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka wyłożyć na ciasto. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wlać roztopione i gorące masło. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto (fot.3). Piec 35-40 min. w temperaturze
Świat Ciastasody 5 jabłek Cukier, masło, powidła, mleko zagotować i wyłączyć palnik. Wystudzić. Wsypać resztę składników oprócz jabłek i dobrze wymieszać mikserem. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka. Wlać ciasto na blachę, wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 190 st. ok 1 godz
harrisaDobra, to nie właściwe pytanie :) Ale czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :)Składniki:400 g mąki pszennej120 g cukru brązowego4 żółtka Jajko120 g masłaŁyżka ekstraktu(...)żółtka, miękkie masło, ekstrakt cynamonowy i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na blacie obsypanym mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą dużej szklanki, lub dużej okrągłej foremki kółka
Słodkie PrzyjemnościSkładniki (na 10 porcji) na ciasto: - 4 jabłka (ok. 800 g) - 3 szklanki mąki Graham (ok. 390 g) - 3 jajka (ok. 180 g) - 6 łyżek miodu (ok. 144 g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g), - ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 25 g), - 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao (ok. 20 g), - 2 łyżeczki cynamonu, - opakowanie przyprawy piernikowej(...)Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 2. Mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową, pokrojoną czekoladą i sodą. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem miodu. Do piany stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dodajemy olej. 4. Łączymy składniki mokre ze składnikami suchymi. 5. Ciasto przelewamy do formy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat -4 średnie, twarde jabłka oraz jedno duże do dekoracji Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce.Można posypać je cynamonem. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy(...)żółtka i miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wyrównujemy. W ciasto wkładamy jabłka do połowy wysokości nadając im dowolny wzór. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiemna 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika.Po
Maminek kulinarnyMięciutkie i delikatne, wprost rozpływające się w ustach ciasto biszkoptowe z owocami, tu z jabłkami, ale można równie dobrze użyć innych sezonowych owoców. Poza tym robi się je naprawdę szybko. Jak widać same plusy, więc zostaje tylko zakasać rękawy i raz dwa przygotować ciasto do popołudniowej kawy, spróbujcie :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (przepis pochodzi z bloga(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie kawałki jabłek delikatnie wciskając je w ciasto i oprószyć je delikatnie cynamonem. Piec przez ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temp. 175 st. C z termoobiegiem. Po upieczeniu i ostudzeniu oprószyć ciasto cukrem
Simply Foodpieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką .Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą ok 3/4 ciasta a drugą 1/4. Mniejszą część włożyć do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy oraz boki na wysokość 2-3 cm. Ciasto jest lepkie więc najlepiej robić(...)zwilżoną ręką lub obsypaną maką. Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka z żurawiną. Na wierzch porwać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 -180 C i piec ok 40-50 minut
Monia miesza i gotujeciepłe, palmę stopioną letnią, zaczyn drożdżowy hakiem wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na 40 minut - gdy ciasto wyrośnie to przez chwilę w robocie hakiem zamieszać keksówki 20x14 cm posmarować masłem i obsypać mąką i ciasto po równo rozłożyć do foremek na ciasto rozłożyć prażone jabłka ze słoika lub przecier jabłkowy(...)masła, cukru, maki krupczatki wyrobić na kruszonkę kruszonką posypać jabłka i zostawić na 10 minut w cieple do podrośnięcia ciasta ciasto piec w 200C około 40 minut i zostawić w foremkach do ostygnięcia - ostudzone posypać pudrem cukrem taka drożdżówkę lubimy na śniadanie do mleka, kawy zbożowej i piekę ją wieczorem i na rano jest przepyszna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOdpoczynek od dnia codziennego. Jednak mam dla Was optymistyczną wiadomość, że przepisy będą się pojawiać, ale to jeszcze sporo czasu. Zrobiłam smaczne naleśniki z jabłkami. Polecam Wam, bo pracy przy nich mało. Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka szczypta soli 2 duże jabłka 2 łyżki brązowego cukru(...)cytryny olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i ucieramy na gładko. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. W przypadku , gdy jest zbyt gęste dodajemy mleko, zbyt rzadkie dodajemy mąkę. Odstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny. Jabłka obrać i wydrążyć środki. Pokroić każde jabłko w bardzo cieniutkie plasterki. Skropić jabłka
O kuchni z uczuciemRozbijamy jajka i łączymy białka z żółtkami. Rozrobionym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, aby się ładnie później zrumieniły. Pozostałe jajka mieszamy dokładnie ze śmietanką. Krok 4 Na lekko podpieczone ciasto kładziemy ser, cebulkę oraz suszone pomidory. Całość zalewamy śmietaną z jajkami, po czym kładziemy na wierzch plastry salami oraz kawałki sera pleśniowego. Krok 5 Gotową tartę wkładamy do piekarnika na około(...)ciepło, a także na zimno – ja lubię delikatnie ciepłą. Zobaczcie też: Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z jabłkami na cieście francuskim function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Kuchnia Bazyliilecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków. Appelflap to trójkątne ciasteczko z ciasta francuskiego, wypełnione mieszaniną jabłek, rodzynek, cukru i cynamonu.Gdy tak jedliśmy te nasze ciasteczka, Maciek spytał czy umiałabym coś takiego sama zrobić w domu. Pffff... pomysłałam sobie, cóż to wogóle za pytanie(...)domu zahaczyliśmy o supermarket w którym zaopatrzyłam się w niezbędne produkty, a po powrocie zabrałam się za robienie appelflap'ów.Potrzebujemy (na 4 porcje):- 4 kwadraty z ciasta francuskiego (+/-13x13cm)- 1 jabłko- garść rodzynek- łyżka cukru + odrobina do posypania appelflap'ów- łyżeczka cynamonuNastawiamy piekarnik na 200 stopni.Obieramy jabłko. Wycinamy środek. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy rodzynki, cukier
W mojej holenderskiej kuchniznajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym! Wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznie! Kiedy przejdziemy przez główne działy(...)ciekawie podać sałatki czy zapakować słodkości. Na końcu książki przed miarami i indeksem przepisów znajdziemy jeszcze glosariusz, w którym omawiane są składniki użyte w książce - np. kilka słów o cieście filo, harissie, anyżu, blanszowaniu czy makaronach azjatyckich. Produkty użyte w przepisach są dostępne w sklepach starcjonarnych bądź internetowych! Z pewnością w książce każdy znajdzie coś dla siebie! Jeśli jeszcze
Plate of Joyciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to za pomocą dłoni szybko zagnieść kruche ciasto. Następnie umieścić je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć(...)180ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Upieczone ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować budyń: do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić budyń (proszek) oraz cukier. Gdy mleko będzie gorące to powoli wlewać masę ze szklanki. Cały czas mieszać i trzymać na ogniu. Gdy budyń będzie gęsty to rondelek zdjąć z ognia. Jabłka umyć, osuszyć
Ugotować400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążamy np grochem i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przyrządzamy wypełnienie tarty. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy je gniazd nasiennych(...)odstawiamy na chwile by mieszanka lekko przestygła. Jajko i żółtka ubijamy mikserem, dolewamy do nich śmietanę i ubijamy przez 2-3 minuty.Całość wylewamy na upieczone ciasto. Na masę układamy pokrojone jabłka. Tarte pieczemy przez 35 minut w temperaturze
Przysmaki Karolki