ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:62/202)

Jabłka nadziewane kiwi pod pierzynką 147

kuchni też powoli zaczyna się jabłkowy "szał". Dziś zapraszam Was na szybki deser no i smaczny a także może troszkę zdrowszy niż pozostałe ciasta?! hmm.. na pewno mniej kaloryczny ;-)   Składniki na 4 porcje; 4 jabłka 2 łyzki posiekanych orzechów laskowych 3 łyzki miodu 2 kiwi   Składniki ciasta; 4  czubate łyzki mąki pszennej 5dkg masła(...)melona jednak nie na wylot bo wszystko co włożymy wypadnie nam podczas pieczenia.. Kiwi pokroić w drobna kostke. Orzechy wymieszać z miodem. Napełnic nimi jabłka. A na wierzch włozyc pokrojone kiwi. Ciasto wyrobić z podanych składników. Schłodzic w lodówce około pół godz. a następnie rozwałkować i większym kubkiem wyciac 4 koła które następnie pociąć na paski szerokości około

Radość kipiąca uśmiechem.
British Apple Pie 122

mogłabym ją jeść codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek i na wodzie, a jabłka pokrojone są w grubą kostkę z niewielką ilością cukru. Ale co jak co, ciasto wychodzi wyśmienite! Mam nadzieje, że i Wam przypadnie ono do gustu. Zapraszam(...)wyrabiamy (można ręcznie). Zwarte ciasto przekładamy na blat i dalej wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia - wyjmujemy i lekko studzimy.W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki

Słodkie Przyjemności
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 191

kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części, umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażarki na 45 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy i wydrążamy ogryzki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Skrapiamy sokiem z cytryny i wlewamy sok jabłkowy. Prażymy do chwili, aż jabłka zmiękną(...)jabłek nie dajemy cukru. Wyjmujemy z zamrażarki jedną porcję ciasta (druga będzie do wykorzystania innym razem), podsypujemy stół mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5mm. Z ciasta wykrajamy okręgi większe niż foremki, o ok. 1 – 1,5cm. Wykładamy ciastem foremki, nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszyło się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z budyniem waniliowym i prażonymi jabłkami 150

się składników. Zbyt długie ucieranie sprawi, że ciasto będzie twarde, a nie kruche!  Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodajcie do niego łyżkę wody i miksujcie krótko. Gotowe! Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 do 60 minut do lodówki, by się schłodziło.  Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3. 2/3 zużyjemy(...)przeplatać, ale przy gorącym cieście ciężko, by kawałki kruchego ciasta się nie porwały. Wobec tego układam je tylko na sobie.   Moje ciasta są nieidealne, ale domowe i pyszne. Od perfekcji i powtarzalności mam pracę, w domu lubię gotować i piec na luzie, dla czystej przyjemności. Nie miejcie mi tego za złe! 😉 Po ułożeniu pasków ciasto ponownie trafia do piekarnika

Cooking Monster
Jabłecznik sypany 160

małej ilości składników może powstać takie pyszne ciasto, wypróbowałam i okazało się że było warto. Jabłecznik jest bardzo pyszny a skórka obłędnie chrupiąca. Jabłecznik sypany Składniki: - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki kaszy manny - 150 g masła - 2 łyżeczki cynamonu - 1,2 kg jabłek kwaśnych Przygotowanie: Mąkę, cukier i kaszę mannę mieszamy razem(...)wymiarach 22 x 26 cm, wysmarowanej masłem i osypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Połowę jabłek wykładamy na mieszankę ciasta i posypujemy łyżeczką cynamonu. Na jabłka wysypujemy drugą część mieszanki i wykładamy pozostałe jabłka, posypując cynamonem.  Na wierzch dajemy ostatnią część mieszanki i układamy

Kulinarne życie
szybka szarlotka jabłkowo-dyniowo-pigwowa na cieście kruchym gotowym... 181

Składniki: ciasto kruche 1 rolka/nie mrożona, jabłko kwaśne 1 kg, cynamon 3/4 łyżeczki, cukier puder 3 łyżki, mus z dyni 200 ml, konfitura z pigwy 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, dodać mus z dyni, cukier puder, budyń, cynamon, wymieszać dodać konfiturę(...)dokładnie wszystko wymieszać blaszkę 25x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć na wielkość blaszki ciasto kruche z rolki, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 C z 10 minut na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, z reszty ciasta wyciąć paski i poukładać na jabłkach, piec w 180 C z 40 minut na złoty kolor po wystudzeniu szarlotki posypać pudrem cukrem

W Mojej Kuchni Lubię
Placek amerykański (wiewiórka) 116

cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około 50 minut w temperaturze

Bullio
Placek amerykański (wiewiórka) 386

cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około 50 minut w temperaturze

Bullio
Szarlotka z brzoskwiniami 206

brzoskwiń,  2 łyżki śmietany kwaśnejPrzygotowanie:  Z mąki, cukru, proszku do pieczenia , jajek, śmietany i miękkiej margaryny  zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie jak nam się chłodzi obieramy jabłka ze skórki i usuwamy gniazda nasiennie, z brzoskwiń wyjmujemy pestki. ścieramy jabłka i brzoskwinie. Następnie gotujemy je na małym ogniu(...)lodówki i dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na posmarowaną blachę, tak by zakryło nam całe dno blachy,  na to wylewamy nasz mus z jabłek i brzoskwiń. Z drugiej części ciasta wycinamy paski i układamy na cieście na ukos tworząc wzorek. Pieczmy ok 30 min w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Szarlotka krojona z pianką 174

cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka i tą łyżkę mleka, dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie. Jedną trochę większa.Tą większą rozłożyć na brytfankę wysmarowanej leciutko masłem. Drugą podzielić na mniejsze kawałki i do zamrażalki (szybciej stwardnieją).Nadzienie:Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je cukrem i cynamonem, wedle uznania. delikatnie pomieszać, aby nie połamać(...)zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka. Piekarnik nastawić na 180 stopni.Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z  zamrażalki.Piec jakieś 50 minut.Jak ktoś chce to można oprószyć cukrem pudremSmacznego :)Biorę udział w akcji. Jabłak zawsze kojażą mi się z jesienią. Wtedy

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka na kruchym cieście 208

Szarlotka to moje trzecie w kolejności ulubione ciasto zaraz po serniku i cieście czekoladowym (brownie). Możemy ją bardzo szybko i łatwo przygotować jeśli skorzystamy z gotowych jabłek w słoiku. Oczywiście możemy zrobić ze świeżych jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku(...)Zachęcam do wykonania tego ciasta nawet laików, gdyż jest naprawdę łatwe w przygotowaniu :) Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2,5 szklanki mąki (pomieszane mąki jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa) 3/4 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem

Pyza i Surówka
Pijana szarlotka 166

Jesień już w pełni na drzewach liści brak a w zapasach na zimę pełno jabłek. Co z tym zrobić? Nic prostszego niż szarlotkę. Najlepsze jesienne ciasto. Jest to już kolejna wersja jabłecznego cuda jakie chciałam wam pokazać na moim blogu. Zdecydowanie nie lubię nudy dla tego  staram się  urozmaicać "cud jabłecznik". Tym razem postanowiłam dodać coś(...)około 30 minut. Po tym czasie dzielimy go na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy w kształt prostokąta i wykładamy nią dno i brzeg blaszki.  ciasto skrapiamy rumem. Następnie wykładamy na wierzch jabłka z słoika lub obieramy i kropimy w plasterki świeże. Owoc skrapiamy resztą rumu i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Gotowe ciasto pieczemy 35 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami i masą krówkową 172

się upieką. Nie są przesadnie słodkie, ale zaspokajają apetyty na słodycze. Z podanej porcji wyjdzie nam 6 dużych rożków. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko 4 łyżki masy krówkowej, u mnie czekoladowa 1 jajko do smarowania 1. Jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z masą krówkową. 2. Ciasto francuskie kroimy na 6 dużych kwadratów. Na środek każdego kładziemy przygotowane

Szefowa kuchni
Jabłecznik 168

cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części i robię z nich kulki i wkładam na 30 min do lodówki. Po 30 min jedną kulkę rozwałkowywuję i wkładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto kłade starte jabłka - ja je ścieram wcześniej i odsączam sok albo wyciskam(...)posypuję to cynamonem. Na górę kładę drugą rozwałkowaną część ciasta. Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 45 minut. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem. Smacznego

Tanio smacznie i prosto
Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami 159

szczyptę soli i stopione, zimne masło. Dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 38x32cm. Nadzienie:   2 jabłka,  czubata łyżka cynamonu,  czubata łyżka cukru,  40g masła(...)stopić, dodać cynamon i cukier. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać mąkę ziemniaczaną. Na całym cieście rozsmarować masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania