wkładamy do lodówki ( ja daję do zamrażalki) na 30 minut, a pierwszą wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie wykładamy ciasto(te krócej trzymane w lodówce) na blaszce posmarowaną wcześniej i wysypaną mąka albo bułką tartą, mocno dociskając palcami. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki bądź mniejszą kostkę. Do 250 ml mleka wsypujemy(...)opakowania budyniu, a resztę mleka zagotowujemy i następnie jak do budyniu wlewamy rozmieszany proszek z mlekiem uzyskując budyń. Gotujemy tak długo aż uzyskamy gęstą masę. Wierz ciasta wysypujemy bułką tartą, układamy jabłka , następnie wylewamy gorący budyń i rozkładamy go na blaszce zakrywając owoce. Wykładamy z lodówki drugą część ciasta i ścieramy je na tarce z dużymi oczkami. Ciasto
W Moim Magicznym Domukruszonką. Piec w 180 stopniach pół godziny. Próbowałam zrobić 2 rodzaje bułek: z jabłkami i budyniem. Budyń przy sklejeniu cienkiego ciasta potrafił się wylać. Przy jabłkach nawet jak pękła skorupka to nic się nie działo wielkiego. Polecam zetrzeć jabłka na tarce, dodać cukru i cynamonu i mamy wyśmienite nadzienie ;) Widzieliście
W kuchni bez szafekKochani, zdaję sobie sprawę, że mnóstwo osób ma słabość do słodkości i z wielu względów stara się je ograniczać. Święta to okres, gdzie silna wola poddawana
Di gotujetemperaturze 36-39 stopni Ciasto: Wcześniej przygotowany rozczyn 100 g mąki pszennej tortowej 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki oleju lub 4 łyżki roztopionego masła Tłuszcz do smażenia Jabłko (opcjonalnie) Przygotowanie: Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i zalewamy wszystko mlekiem. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i masa była jednolita. UWAGA: Mleko musi być(...)ciasto zwiększy swą objętość w 2-3 razy. Kiedy wyrośnie ciasto nie mieszamy go, a pozostawiamy nadal napowietrzony. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzanym oleju formujemy racuchy i smażymy 1-2 min z każdej strony. Tą czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Jeżeli chcemy, podczas smażenia możemy położyć plasterek jabłka na nieupieczoną stronę racucha, zanurzyć go w cieście
Kuchnia ŁukaszaJestem fanką jabłek, bardzo lubię je pod różną postacią czy to w cieście, w surówce czy w sałatce, na surowo i pieczone. Po prostu jabłka dla mnie mogą być wszędzie :))) Przepis pochodzi z książki "O jabłkach" E.Mórawskiej Składniki: 4 jajka 250 g mąki pszennej 250 g cukru 100 g miękkiego masła 1,5 łyżeczki proszku(...)pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Tortownice o średnice o 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Wylewamy ciasto a na wierzch układamy pokrojone jabłka. Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy przez 40 minut lub do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce
Delicious Titbitsdrugi magiczny składnik, czyli kwaśną śmietanę i voilà! Tak właśnie powstała szarlotka mojego życia :) Z ciastem delikatnym, miękkim i jednocześnie lekko chrupiącym. Postanawiam więc częściej dodawać olej do kruchego ciasta! Postanawiam również czytać lżejsze książki. Dwa dni temu skończyłam czytać "Małe życie" , do którego podchodziłam cztery razy. Początek ciężki, ale trzeba przebrnąć, poznać imiona bohaterów i zorientować się(...)ciasto za pomocą robota kuchennego lub na stolnicy. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy posiekane masło, proszek oraz cukier. Siekamy. W środku robimy wgłębienie, dodajemy jajko, olej i śmietanę. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, wykładamy jabłka
bistro mamaprzygotowane muffinki jako zdrową niespodziankę dla mojej mamy ;) za to na śniadanie (przy tak niewielu składnikach którymi dysponowałam) zdecydowałam się ciasto z mikrofali, które można przygotować również w piekarniku, pyszny smak jabłka i cynamonu ;) Składniki (1-2 porcje): 1 jabłko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych firmy Kupiec 3 łyżki otrębów(...)połowę kroimy w plastry do potartego jabłka dodajemy pozostałe składniki przekładamy masę do pojemnika nadającego się do użycia w mikrofali na wierzch wykładamy plastry jabłka (lekko wciskając je w ciasto) posypujemy wierzch lekko cynamonem wkładamy do mikrofali na około 8 minut (każda mikrofala jest inna dlatego należy sprawdzać co jakiś czas jak wygląda nasze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodatek ciasto to jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam :) Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki: 6 jabłek obranych(...)wymiary mojej to 24cm x 28cm). Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę. Piec ok. 35 minut. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe . The post Proste ciasto jabłkowo
Moja DelicjaCiekawa wersja jabłecznika ..... ..... kruchy spód wypełniony masą budyniową, przełamany kwaskowatym smakiem jabłek .... odrobina cynamonu i smak wędzonych śliwek rewelacyjnie uzupełnia całość. Wersja warta przetestowania :) Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto - 330 g mąki pszennej - 170 g masła - 100 g cukru - 2 jajka - 2 duże łyżki śmietanki 30 % - kilka kropel olejku waniliowego - mąka do podsypania(...)smaku toffi lub waniliowym - 200 ml śmietanki 30 % - 200 ml śmietanki 12 % - 300 ml mleka 3,5 % - 4 duże łyżki cukru - 5 jabłek - 200 g wędzonych śliwek - troszkę cynamonu Sposób wykonania : Wszystkie składniki na ciasto mieszamy robotem lub ręcznie, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na pół godziny . Obieramy jabłka kroimy w poprzek na pół ,wykrawamy środki
Wypieki Reneszkl cukier - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa jabłkowa : jabłka - 1,3 kg cukier - 3 łyżki galaretka cytrynowa - 1,5 opak woda - 1/4 szkl Krem śmietanowy śmietana kremówka - 300 ml śmietan -fix - 2 opak cukier puder - 3 łyżki Wierzch ciasta: galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana - 700 ml Sposób przygotowania: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek(...)Galaretki cytrynowe rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Przełożenie ciasta : Na ostudzony biszkopt, wyłożyć gorącą masę jabłkową, dobrze ostudzić. Następnie na jabłka wyłożyć krem śmietanowy . Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusikruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto:jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jajko. Następnie dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć(...)włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st. Masa owocowa: 1/2 kg jabłek, 1/2 kg rabarbaru, 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków, czubata łyżka mąki pszennej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, rabarbar
Z miłości do słodkościpapierówkami i kruszonką. Ciasto jest nie za wysokie, lekko słodkawe i bardzo smaczne a papierówki idealnie się do niego nadają. Placek jak u mojej babci, wprawdzie dawniej takie ciasta jadano często. Z przepisu wychodzi duża blaszka od piekarnika(...)mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 cukier waniliowy 120 g cukru (1/2 szklanki ) 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 100 ml oleju 1 kg papierówek lub winnych jabłek
Kulinarne Fantazje Marioligram miękka palma, jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ciasto francuskie niemrożone 1 rolka, jabłka 2 sztuki większe, marmolada ślikwowa 6 łyżek, woda - ile potrzeba, sok z cytryny 4 łyżki, puder cukier - ile potrzeba ten pyszne, delikatne różyczki jabłkowe przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie(...)umyć, wydrążarką usunąć gniazda nasienne, przekroić na połowę i pokroić w dość cienkie pół plasterki do naczynia żaroodpornego wlać wodę, sok z cytryny, włożyć jabłka i do mikrofalówki na 3 minuty, wylać na durszlak ciasto francuskie pokroić na 6 porcji, przez środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część założyć do góry i zwijać w rulon
W Mojej Kuchni Lubię