ulubione owoce lub marmolada. Warto wybrać gęstą marmoladę lub konfiturę, tak aby w trakcie pieczenia nie wypłynęła z ciasteczek. SKŁADNIKI (ok. 25 sztuk) 1 płat ciasta francuskiego 2 duże jabłka najlepiej słodkie i dość twarde 3 łyżki konfitury morelowej 1/2 łyżeczki cynamonu cukier wedle uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobniutka kosteczkę(...)Łączymy z konfiturą, cynamonem i cukrem. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na pasy o szerokości 5-6 cm. Na co drugim pasie układamy po łyżeczce jabłkowej masy w odstępach kilkucentymetrowych. Przykrywamy drugim paskiem ciasta francuskiego i robimy nożem delikatne nacięcia co ok. 1 cm. Całość kroimy na kwadraty. Lekko dociskamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
DefinicjaSmakuwykorzystałam zamrożone ciasto kruche, które mi czasem zostaje . Nie mieści mi się we foremce i wtedy je zamrażam. Czeka na odpowiedni moment ...Taki jak dziś :) Na podpieczone ciasto rozsmarowałam szklankę przesmażonych jabłek i ułożyłam kilka pokrojonych truskawek. Ciasto przed pieczeniem nakłułam widelcem. Na wierzch rozłożyłam resztę cienko rozwałkowanego ciasta. Piekłam w prodiżu w foremce 24 cm średnicy przez
Proste PotrawyCiasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek chociaż miałam obawy , że coś(...)wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szkl śmietany 18 % 120 g roztopionego masła Dodatkowo: 3 duże jabłka pokrojone
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżeczka cynamonu szczypta soli Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy żółtka z cukrami. Dodajemy połowę piany, mąkę, sodę, cynamon, olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto(...)będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka). Placek z jabłkami i orzechami Placek
peggiwkuchniżółtko 1 łyżka wody szczypta soli Nadzienie: 2-3 jabłka 5 łodyg rabarbaru 1/2 szkl.wody 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Jabłka i rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę , dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć
Moje domowe kucharzenietarce o dużych oczkach i mocno wyciskamy z soku. Prodiż natłuszczamy masłem i wysypujemy 1/3 'ciasta' - tak aby było zakryte dno. Wykładamy 1/2 jabłek, tak jak w przypadku 'ciasta' kładziemy warstwę i tak na zmianę do skończenia składników. Margarynę kroimy w kostkę i układamy na samym wierzchu. Pieczemy około 1 godz w 180st. C. Do jabłek
charlotte gotujecukru80 g roztopionego masła1 jajko1/2 łyżeczki soli4-5 jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:W ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie dodajemy je z masłem, jajkiem, cukrem i solą do przesianej wcześniej mąki i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)około 1/2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na podsypany mąką blat i wałkujemy. Na rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na 3-4 cm kawałki (ślimaki
Smakowity Blog Kulinarnyjuż znowu święta, tym razem Wielkanoc. Rozpoczęliście już przygotowania? Jeśli jeszcze zastanawiacie się nad ciastami na świątecznym stole - dzisiaj mała pomoc - sernik z makiem i jabłkami przygotowany wg przepisu Siostry Anastazji. Ciasta Siostry Anastazji zawsze wychodzą, są duże, więc spokojnie można się nimi dzielić, możemy także zajadać je bez końca pozwalając sobie na chwilę rozpusty. Brzmi dobrze, prawda? Smacznego(...)pomarańczowa Wykonanie: Jabłka obieramy z ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - kruchy placek Gotowe ciasto możemy ozdobić polewą bądź lukrem
psgotujemyDziś zapraszamy na tartaletki z kruchego ciasta. Niby zwykłe ciastka ale o nieco odświętnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku. Ciasto pokryte zostało kremem kasztanowym, a róże zrobione z jabłek gotowanych w aromatycznej czarnej herbacie z dodatkiem wanilii. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycje smakową jak i wizualną. W związku z tym, że jabłka to owoce dostępne cały rok polecamy te tartaletki(...)Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki zawinięte w folię. Następnie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, ciasto ma być upieczone, ale jasne, nie spalone. Jabłka myjemy, kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidowolnie zmieniać, jednakże połączenie egzotyki z polską tradycją ma swoje duże plusy. Wypróbujcie! Składniki : 200 g masła 80 g cukru 400 g mąki 3 łyżki sezamu 2 żółtka 2 jabłka 3 gruszki 3 plasterki ananasa 1/2 banana 1/2 łyżeczki cynamonu mleko + cukier brązowy do posypania Sposób przygotowania: Sezam przekładamy na rozgrzaną patelnię i lekko przyrumieniamy - przekładamy do miseczki(...)ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub ręcznego miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, jabłka, banany i ananasy. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne
Słodkie Przyjemnościwbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek i czarnych jagód. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchniasoli ponadto: serek almette z Gruszką i jabłkiem lub marmolada cukier brązowy, cynamon, cukier puder Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, wymieszać i przykryć ściereczką- na ok. 10 min.( drożdże podwoja objętość) Mąkę przesiać do miseczki, dodać sól, roztopione masło, żółtko i wyrośnięte drożdże- wyrobić łyżką drewnianą Uformować z ciasta kulę , odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia(...)podzielić na co najmniej 6-8 części Każdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm w nieduży prostokąt, posmarować cienko marmoladą lub serkiem Almette z gruszką i jabłkiem Każdy prostokąt ciasta zwinąć w rulon, przeciąć go wzdłuż na pół, dwa końce przepleść ze sobą i uformować wieńce- zlepić końce Splecione warkocze przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować jajkiem
Proste Potrawytarce i ugniatając powcierać mąkę w masło), kiedy pojawią się grudki, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przenieść na spód blachy (o wymiarach 20×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek położyć płaską strona na desce(...)minut. Migdały zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu). Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągnąć z piekarnika i posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Przełożyć na kratkę, ostudzić, pokroić i cieszyć się wyjątkowym wypiekiem łączącym w sobie sernik, makowiec i szarlotkę. Ciasto łatwo podzielić, przyjmując połówkę jabłka jako środek porcji (powinno ich być 12). 1 porcja to ok. 320 kcal
Dietologbardzo smaczne :)Składniki:szklanka mąkiłyżka z górką masła5 łyżeczek miodujajkoszczypta proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:jabłkopomarańczaWykonanie:Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki.Następnie obieramy jabłko oraz pomarańczę. Z jabłka usuwamy gniazdo i rozdrabniamy w blenderze (można na tarce), pomarańcz dobrze czyścimy z białego i również(...)rozdrabniamy, jak jabłko. Następnie odciskamy na durszlaku z nadmiaru wody.Na basze kawałki ciasta nakładamy nadzienie i zlepiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Ciasteczka rozkładamy na brytfankę wyłożoną papierem.Pieczemy ok.20 minut, aż złapią ładny złoty kolorek.Smacznego
Moje pyszne gotowaniecukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut na łyżce masła z dodatkiem cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła(...)jogurt, wymieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 15 minut. Małą tortownic (18-20 cm) posmarować masłem, wyłożyć połowę ciasta, dobrze rozprowadzić. Nałożyć jabłka z porzeczką, na górę rozłożyć pozostałą część ciasta. Piec w 175 stopniach (termoobieg) ok 30 minut, aż góra będzie złocista. Smacznego
coolinarnyproste ciasto. Nie za słodkie. Lekkie. I wilgotne. Czyli takie, jakie lubię :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ), z moimi drobnymi modyfikacjami. Tortownica 26 cm Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 małe jabłka 2 średnie(...)obrotach miksera, wsypać mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozłożyć jabłka z rabarbarem (odciskając je z powstałego soku). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut aż do suchego patyczka. Przed podaniem posypać
My simple kitchen