Przygotowałam ostatnio zimową szarlotkę, która stała się moim ulubionym przepisem na to ciasto. Może też wypróbujecie? Ja polecam :) " Składniki na spód:2 żółtkajajko3/4 szklanki miałkiego cukru 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią300 g mąki tortowej150 g miękkiego masłałyżka cynamonuSkładniki na jabłkowy farsz:5 jabłek pokrojonych w kosteczkę0,5 szklanki cukru brązowego3 łyżki cynamonu2 łyżeczki przyprawy do pierników1/4(...)minut - do zarumienienia.W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy cynamonem i resztą przypraw.Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy aby powstał kwadrat 15x15. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka i przykrywamy je drugim płatem ciasta. Końcówki ciasta lekko ugniatamy a wierzch nacinamy.Pieczemy około 40 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)lśniąca. Dodać aromat, płatki migdałowe i wymieszać. Następnie pianę rozsmarować na cieście w tortownicy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa jabłkowa:5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić na kawałeczki. 6. Zagotować
Mała CukierenkaCiasto:4,5 szkl mąki3/4 szkl cukru3 jajka 3- 4 łyżki śmietany1 margarynamały proszek do pieczeniacukier waniliowyWszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki , druga będzie na wierzchNadzienie: 1,5 kg jabłek2-3 łyżki cukru1-2 łyżeczki cynamonu 2- 3 łyżki bułki tartej Jabłka obieramy, kroimy(...)cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi i robimy kilka nakłuć na wierzchu placka. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniareneta) 1 łyżka cynamonu 3 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Wysypać wszystkie składniki na ciasto na stolnicę. Masło pokroić w kosteczkę i rozcierać z mąką i reszta składników. Dodawać stopniowo zimna wodę i ugniatać przez chwilę. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 1h. Jabłka pokroić w talarki. Po upływie godziny jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nałożyć jabłka, posypać cynamonem i ksylitolem. Następnie rozwałkować druga część ciasta i przełożyć na wierzch lub powycinać gwiazdki/serduszka i ułożyć na wierzchu. Piec ok. 50 min w 170/180 stopniach. NIESPODZIANKA! Odsyłam Was do filmiku gdzie dowiecie się jak nietypowo pokroić ciasto (link) #beko #ciastojakzobrazka
Czarnawisienkałyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bułka tarta cukier puder Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię lub woreczek i włożyć do lodówki na ok 30 minut. 2. W międzyczasie umyć jabłka, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Pokrojone owoce(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny. 3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Ciasto obsypać bułką tartą (2-3 łyżki). Wyłożyć równomiernie jabłka, drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka i zrobić nakłucia widelcem. 4. Ciasto
Kuchnia domowa AniłyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z podanych składników zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części ( jedną większą, drugą mniejszą ).Wkładamy na 30 min do lodówki.Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy ciastem ( brzegi mają wystawać ).Jabłka obieramy, wycinamy gniazda , kroimy na plasterki.Dodajemy cukier i cynamon.Mieszamy.Wykładamy jabłka na ciasto.Rozwałkowujemy drugi placek.Przykrywamy jabłka.Wystające brzegi z tortownicy wywijamy na wierzch żeby jabłka
Ostra na Słodkowspaniały farsz do słodkich pierogów. A czasem, robiąc pierogi na przykład z mięsem specjalnie przygotowuję więcej ciasta, bo mam ogromną chęć na takie z jabłkami :) Pierogi z jabłkiem i cynamonem Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania szczypta soli około 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: 2 jabłka cynamon cukier – jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie DODATKOWO(...)albo bita śmietana opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania Pierogi z jabłkiem i cynamonem Wykonanie: CIASTO: mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką, a następnie na stolnicy wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Przykryłam je odwróconą do góry dnem miską i pozostawiłam na 20 minut, żeby odpoczęło. FARSZ: jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: Ciasto: 300 g mielonych migdałów 100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej 110 g oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki miodu Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno(...)niewielką ilością wody jeśli zajdzie potrzeba. w trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałeczki jabłek. Wylepić boczki formy ciastem. Nadzienie jabłkowe przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 35 minut, do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta. Wyjąć, wystudzić. Smacznego
maniapieczeniaTarte Tatin. Jedno z najłatwiejszych ciast jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis mojego ulubionego ulubionego Michela Rouxa składa się tylko z 5 składników! A efekt doskonały, słodkie jabłka na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego dosłownie rozpływają się w ustach:) Zgodnie z Wiki tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą(...)menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim’s. Pychota! Scroll down for recipe in English Tarte Tatin (forma o średnicy 22-24 cm, 8 porcji) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 średnich jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i przekrojonych na połówki sok z 1/2 cytryny 120 g masła, lekko rozmiękczonego 160 g drobnego cukru Przygotowanie: Skrop obrane połówki jabłek
karmelowyopakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać(...)Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem
Mała CukierenkaSkładniki na ciasto: 300 g mąki2 jajka180 g masła100 g cukruszczypta soli Składniki na masę jabłkową:1 kg jabłek np. reneta2-3 łyżki cukrułyżeczka przyprawy do szarlotkiDodatkowo:1 żółtkołyżka mlekaSzarlotka w kratkę, to bardzo prosty przepis na pyszne i delikatne(...)smaku ciasto z jabłkami. Mąkę na ciasto przesiać. Zrobić wgłębienie i wbić jajka. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki, razem z cukrem i szczyptą soli. Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto a następnie owinąć je folią i włożyć na minimum 30 minut do lodówki.W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki
Świat Ciastazwykłej mąki pszennej. Ciasto na placuszki nie jest za słodkie. Jak ktoś lubi słodsze (i nie jest na diecie ;)) to oczywiście może dorzucić łyżkę lub dwie cukru do ciasta lub bardziej obficie obsypać usmażone placuszki cukrem pudrem. Polecam na dowolny posiłek w ciągu dnia (u mnie akurat były na obiadokolację). Podana porcja nie jest zbyt duża (starcza dla 2 osób(...)rozbełtać z jogurtem naturalnym (użyłam widelca). Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać widelcem. Dodać cząstki jabłek. Ciasto odstawić na 10 minut. Placuszki smażyć z obydwu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni położyć placuszki na ręcznikach papierowych w celu odsączenia nadmiaru
coolinarnastrefa.blogspot.comcudownie karmelowy kolor i smak. Na wierzchu wylądowały jabłka i żurawiny, bo taki miałam kaprys. Okazało się, że całość smakuje wybornie. Ciasto jest dość ciężkie, konkretne, a jednocześnie puszyste. Wyborne z kwaskowatymi żurawinami. Ciasto kokosowe z jabłkami i żurawiną Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) 225 g jogurtu greckiego 3 jajka 100 ml oleju 250 g mąki(...)składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do ich połączenia. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, naciąć wierzch w kratkę. Ułożyć jabłka na cieście, pomiędzy nimi wcisnąć żurawinę. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! Jeśli nie macie cukru kokosowego, możecie zastąpić go ciemnym muscovado
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne i szybkie drugie śniadanie lub deser;D Jedne z moich ulubionych, jakże szybkich i lekko słodkich przekąsek. Wystarczy gotowe ciasto francuskie, jabłka i gotowe. Oczywiście jabłka z powodzeniem możecie zastąpić innym nadzieniem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka sok z połowy cytryny lub średniej pomarańczy 2,5 łyżki cukru 1 łyżka mąki(...)gorącej wody lub soku z cytryny (będzie wtedy o smaku cytryny) Przygotowanie: Oprószcie stolnicę mąką, wyłóżcie ciasto francuskie, lekko je rozwałkujcie. Ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, dzięki temu nie kurczy się podczas pieczenia. Jeśli je wcześniej zamrażaliście to dobrze je odmroźcie. Jabłka umyjcie, obierzcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie w mniejszą kostkę. Do miski ułóżcie jabłka, dodajcie
Zasmakuj KuchniLubimy ciasta drożdżowe.Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża. Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli(...)Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy. Tniemy na prostokąty. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem,kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu. Tak przygotowaną porcję ciasta składamy. Porcje moczymy z jednej strony w oleju i układamy w formie rozcięciem do góry. Kiedy nieco urośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem
Maminek kulinarny