ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:25/206)

Duet polsko francuski, czyli zapiekana gruszka w cieście 171

Potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki 1 jajko 2 kostki czekolady pół cukru wanilinowy Ciasto kroimy na 6 części. posypujemy cukrem wanilinowym. Układamy pokrojone w paski gruszki. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut, temp. 180 st. Tak tak, to już cały przepis. Po wyjęciu możemy posypać, jeszcze gorące gruszki, kawałkami gorzkiej czekolady. Pięknie się rozpuszczą

Mój Smak na Życie
Tort Czekoladowy z Gruszkami 384

FILM ). Biszkopt włożyć z powrotem do blaszki i zamknąć czystą obręcz. 5. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić ciasto w blaszce, wierzch posmarować konfiturą morelową. Krem: 6. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Gruszki osączyć. 7. Do rondelka wlać mleko, dodać obie czekolady, kakao i postawić na gazie. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada się(...)kremu), wyrównać i na wierzchu poukładać gruszki, lekko docisnąć. Na gruszki wylać krem i wyrównać. Cały krem nie zmieści się w blaszce, pozostały nakrywamy folią spożywczą ( patrz FILM ) i razem z tortem wkładamy do lodówki na całą noc. 11. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z tortownicy (odcinamy nożem ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze. Śmietankę ubić na sztywno

Mała Cukierenka
Lekkie ciasto biszkoptowe na leniwą niedzielę 79

chemii. Najlepsze – te ze swojego sadu, pachnące i pożywne. Lekkie ciasto na niedzielę Zrobienie ciasta biszkoptowego nie wymaga zbyt wiele czasu. Tym lepszy jest to więc pomysł na weekendowy smakołyk. Ciasto jest lekkie i tradycyjne w swojej formie. Można dodać do niego także inne owoce, np. gruszki. Ciasto biszkoptowe z jabłkami Składniki: 5 dużych jajek szczypta soli ¾ szklanki cukru

KulinarneImpresje.pl
Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym 144

Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym to pomysł na kruche ciasto z nadzieniem owocowym. Parę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na tartę z jabłkami ( klik ), a dzisiaj zachęcam do przygotowania gruszkowej tarty. Idealna dla osób, które dbają o linię. Poniższa tarta z gruszkami najlepiej smakuje w dniu pieczenia.  Składniki na 1 dużą tartę: ciasto   250 g mąki pszennej(...)cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 50 ml przegotowanej i zimnej wody szczypta soli nadzienie 3 gruszki 1 mały jogurt naturalny (180 g) 100 g cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 jajka Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, cukier z wanilią,  uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane

Ugotować
Kozi ser w cieście orzechowym i relish z gruszek 97

pewną jesienną pysznością, która spełnia wszystkie powyższe kryteria. Orzechowe kule z kruchego ciasta nadziane roladką z koziego sera w towarzystwie rozgrzewającego smaku relishu z gruszek, to prawdziwa jesienna uczta! Kruche, delikatnie słodkie ciasto wypełnione wewnątrz gorącym płynnym serem o wyrazistym smaku świetnie ze sobą współgrają. Całości dopełnia słodko- pikantny relish z gruszek z wyczuwalnymi korzennymi nutami i chrupiąca sałatka(...)cieście orzechowym i rozpłyńmy się w pyszności, tak jak rozpływa się w ustach ciepły kozi ser! Niech gruszki dopełnią całości i niech będzie przytulnie. Kozi ser w cieście orzechowym i relish z gruszek Potrzebujesz: 70g mielonych orzechów włoskich 70g zimnego masła 1 łyżkę brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 140g mąki 1 białko jaja 1 żółtko jaja do posmarowania ciasta 200g

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto z gruszkami i mlecznym kremem 149

Gruszki i mleko skondensowane? Od dziś jedno z moich ulubionych połączeń! Nie spodziewałam się tego, że ten duet stworzy tak ciekawy smak. Ciasto jest cudownie kruche, słodki smak mlecznego kremu przełamują soczyste gruszki. Całość jest genialna. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (blaszka 20 x 30 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)mleka dodatkowo 6 gruszek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 15-20 min. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą gruszkę nacinamy, tak jak byśmy kroili ją w cienkie plasterki, ale nie docinamy

DefinicjaSmaku
sernik mocno czekoladowy z gruszkami 167

składniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Gruszkowa poezja 129

Uwielbiam ciasta z gruszkami. Właściwie to uwielbiam gruszki w każdej postaci. Na ten przepis trafiłam u mojej mamy w Biblioteczce poradnika domowego sprzed 15 lat :) Kruche ciasto z gruszkami i płatkami migdałów zalane masą z jajek i śmietany na pewno zapadnie Wam w pamięć

Milion Smaków
Ucierane ciasto z gruszkami i marcepanem 54

Wilgotne, wysokie, pachnące marcepanem ciasto doskonale sprawdzi się na co dzień do kawki, jak również na spotkania rodzinne czy w gronie przyjaciół. Połączenie gruszek i marcepanu w tym cieście jest naprawdę świetne. Moja rodzinka i znajomi bardzo zachwalali więc myślę, że i Wam posmakuje :) 250 g margaryny 1,5 szkl cukru 1/2 szkl wody kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 jajka(...)ekstrakt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem.  Tortownicę z kominem (24cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub mąką. Wylać ciasto, ułożyć na wierzchu gruszki i marcepan i piec ok 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Salceson gruszkowy 111

Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to ten przepis jest tym czego szukacie. Gruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 1 kg gruszek 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe(...)samym końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy gruszki, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy prostokątnej i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Jeżeli pieczemy w formie tortowej to należy piec przez

Jadło i czytadło
pyszny sernik z gruszkami... 164

waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, ser twarogowy 1 kg/wiaderko, gruszki 4 sztuki, bułka tarta 2 łyżki, galaretka agrestowa 1 opakowanie, lukier biały - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba do misy robota wbić jajka, zimną margarynę, cukier, wsypać przesianą mąkę z proszkiem wsypać kakao i wyrabiać ciasto jak na kruszonkę, schować do lodówki na 30 minut do misy robota(...)dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka i krótko połączyć składniki tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką - ciasto przyklepać do dna blaszki, wylać masę serową na ciasto gruszki delikatnie bez wciskania ułożyć na masie serowej skórką do góry piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - sernik piec około 60 minut do ścięcia się masy serowej

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym z dodatkiem rozmarynu i gałki muszkatołowej 205

Wywijamy do góry zewnętrzne krawędzie ciasta, całość nakłuwamy widelcem i zapiekamy z 15 minut w piekarniku w temp. około 190 stopni (tylko do momentu, aby ciasto przestało być surowe). W międzyczasie myjemy i kroimy gruszki na ósemki. W miseczce mieszamy śmietanę lub jogurt z pokrojonym w kotkę serem pleśniowym.  Dodajemy pieprz(...)rozmaryn, gałkę muszkatołową, sól i całość próbujemy, czy ilość dodanych przypraw i ziół nam odpowiada. Jeśli jest ok, wbijamy do tego 3 jajka i mieszamy. Na lekko podpieczonym cieście układamy gruszki i zalewamy przygotowaną masą. Wkładamy do piekarnika ustawionego na temp. 200 stopni i zapiekamy do momentu, aż masa się zetnie. Jesteście fankami/fanami gruszek z serem pleśniowym

Zofiana
Kruche ciasto z gruszkami i bezą 44

tymi zakupami, ale przynajmniej sobie popatrzę, a Was moi mili zapraszam na ciasto.   Ciasto (blaszka 23x33):  3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła (może być margaryna) ok 1 kg gruszek  3-4 łyżki kaszy manny(...)podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 2/3 owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę. Pozostałe wkładamy do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 15 minut w 170 st. C).  Podpieczone ciasto posypujemy cienką warstwą kaszy manny (wchłonie sok z gruszek) i układamy na nim obrane, pozbawione gniazd

Cynamonowe szczęście
Tarta z gruszkami 148

żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania     Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę

Mała Cukierenka
Tarta z gruszkami 297

żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania     Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę

Mała Cukierenka