potrzebujemy jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza jest kruszonka <3 Uwielbiam ją <3 SKŁADNIKI: jaja 3 szt. śmietana 12 % (kwaśna) 3/4 szkl. cukier(...)umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto. Gruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście. Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto
Kuchnia Paulettesciasto należy do moich ulubionych. Połączenie kakaowego ciasta, gruszek i chilli niektórym osobom, może wydać się dziwne.Zapewniam,że ciasto nie jest ostre, chilli podkreśla czekoladowy smak, dodaje wypiekowi charakteru i nowego smaku. Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanki cukru, 1 szklanki mleka, pół szklanki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 2 jajka, 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże czubate łyżki ciemnego kakao(...)gruszki pół łyżeczki zmielonego chilli Wykonanie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy mikserem około 5 minut. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy pionowo gruszki. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Kasia i jej kobiecy światwygodnie. Oczywiście, musiałam dodać coś od siebie. Przyprawę do piernika, której jeszcze nie przygotowałam w tym roku, zamieniłam na moje ulubione korzenne aromaty. A na wierzch wyłożyłam plastry gruszki - bardzo lubię ciasta z owocami, a wszyscy wiedzą, że dynia i gruszka to para wręcz wyborna. Ciasto mnie nie zawiodło - wyszło mięciutkie, wilgotne, obłędnie pachnące. Wszystkim bardzo smakowało, i spotkanie(...)dodać mąki; gdy wyjdzie za gęsta - dolać mleka. Nie ma więc powodów do niepokoju, a ciasto robi się łatwo i przyjemnie. Upieczcie, póki sezon na dynię trwa! Korzenne ciasto dyniowe z gruszką Składniki: (na keksówkę o wymiarach 11x29 cm) 200 g puree z dyni 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię, przecież mamy wrzesień! Z szafy powoli możemy zacząć wyjmować swetry i ciepłe skarpety, a na wieczory szykować aromatyczne herbaty i takie wynalazki jak to ciasto. A dokładniej Ciasto z gruszkami "do góry nogami". Proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Kto chce?"Składniki:2 jajka150 g cukru1/2 szklanki oleju rzepakowegoczubata łyżeczka proszku do pieczenia220 g mąkiłyżka ekstraktu goździkowego3/5 szklanki(...)przestudzenia.Na dno tortownicy ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut.Po tym czasie studzimy w formie, a następnie przekładamy ciasto do góry nogami - tak aby owoce znalazły się na wierzchu. Pozostawiamy do całkowitego
Słodkie Przyjemnościbyłam ostatnio u Rodziców zobaczyłam jak pięknie obrodziła nam grusza. Zerwałam kilka gruszek z myślą o jesiennym, imieninowym cieście. Przepis znalazłam na blogu Mama ugotuje. Oto pyszne czekoladowe ciasto z gruszkami. Składniki: 250 g mąki Czytaj dalej... Artykuł Czekoladowe ciasto z gruszkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuLekkie ciasto z dużą ilością musu czekoladowego i mięciutkimi gruszkami. Biszkopt w tym cieście jest puszysty i wilgotny, nawet nie przypomina tradycyjnego biszkoptu. A to za sprawą oleju i odrobiny coca-coli, które go spulchniły. Jeśli piekąc biszkopt mam pod reką jakiś gazowany napój to zawsze dolewam odrobinką, wtedy ciasto jest mniej suche. Polecam Wam także ten trik i zapraszam(...)pokroić w ćwiartki, umieścić w rondelku, zalać wodą tak aby przykrywała gruszki i posłodzić. Gotować 2-3 minuty (uważać, żeby nie rozgotować), odcedzić i wystudzić. Na dolnej części ciasta położyć gruszki. Czekoladę rozpuścić w miseczce nad parą i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Musem przykryć gruszki. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Gotowe ciasto wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto:- 80 dag gruszek - 30 dag mąki- szkl. słodkiej śmietanki(...)oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na słomkowy kolor (10-15 minut). Na podpieczony spód wylej masę. Ułóż gruszki i posyp ciasto płatkami migdałowymi. Piecz dalej (w 180 stopniach) przez 30-40 minut. Tarta idealnie smakuje na ciepło, można ją wtedy polać roztopioną czekoladą deserową
W poszukiwaniu inspiracjimąki migdałowej 4 g mąki kukurydzianej 1 łyżka rumu gruszki w syropie: 2 gruszki 800 ml wody 400 g cukru sok z 1 cytryny 2- 3 ziarna kardamonu szczypta cynamonu dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: gruszki w syropie: Wodę gotujemy z cukrem, cynamonem i kardamonem. Gruszki obieramy, polewamy sokiem z cytryny i gotujemy w całości(...)szczypty soli zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru o pieczenia, a następnie wstawiamy do zamrażalnika na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do prostokątnej formy na tartę, dociskamy do brzegów formy i z formą wstawiamy ponownie do zamrażalnika na co najmniej godzinę. (najlepiej wstawić na całą noc i upiec spód rano) Ciasto podpiekamy przez 20 minut
Bon appetit mon amiePrzepis na to ciasto znalazłam tutaj i stwierdzam, że jest to najlepsze ciasto z gruszkami jakie jadłam. Chyba nie tylko ja tak uważam, bo duża blacha rozeszła się w ciągu jednego dnia :) Składniki na ciasto: 300 g mąki 2/3 szklanki cukru 120 g masła 1 jajko + 1 żółtko 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)wykładamy na blaszkę ( u mnie 24 x 35 cm). Na wierzchu smarujemy dżem i posypujemy pokruszone herbatniki. Następnie ciasno jedna przy drugiej układamy gruszki, posypujemy rodzynkami cynamonem i cukrem. Na koniec z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy kratkę. Pieczemy w 180 st. C przez ok 45 minut. ( na wierzchu można położyć papier do pieczenia, żeby rodzynki się
Słodka Kraina Wypiekówprzyjęcie, na którym chcielibyście wywołać słodkie 'wow' , to oto jest właściwy wybór :) A jesień, podobno ma w planach trochę złagodnieć na weekend...:) Torcik orzechowy z czarnym bzem i gruszką Potrzebujesz: Ciasto: 4 jajka 120g cukru 75g masła 75g mąki kukurydzianej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g zmielonych orzechów laskowych Krem z czarnego bzu: 100ml soku z czarnego(...)nasączenia 50g cukru 150g mascarpone 50ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Krem cynamonowy: 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu 20ml śmietanki 30% 2 dojrzałe gruszki Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na pół sztywną pianę. 2. Stopniowo, wciąż ubijając, dodawaj do białek cukier. 3. Do masy z białek dodawaj żółtka, pojedynczo
Kuchnia w Słońcu Skąpanakilka chwil Faworki trydenckie (bez śmietany) Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe Szybkie mini pączki z bananami Szybkie mini pączki waniliowe Oponki jogurtowe Faworki na jogurcie Smażone banany w kokosowym cieście Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście (w podobny sposób można przygotować jabłka
Słodkie okruszkiDziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy(...)składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Warto poświęcić na to więcej czasu – dzięki temu ciasto ładnie urośnie. Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na połówki (lub trochę mniej niż połówki) i nacinamy na wierzchu. Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką
Ciastkozercygruszek z tego drzewa pamiętam do dziś! I sok cieknący po rękach! Dziś, zainspirowana kolejną współpracą z marką KIELECKI przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne ciasto czekoladowe z gruszkami. Kokosowe ciasto majonezowe z owocami zrobiło furorę – mam nadzieję, że to zrobi taką samą! Smak majonezu absolutnie jest niewyczuwalny w cieście – sprawia on jednak, że ciasto jest nie tylko
Ostra na Słodkooraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Z wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami
Ala piecze i gotujeMoje ulubione rollsy z ciasta francuskiego! Gruszka i gorgonzola to idealny duet, sprawdziły się i w tym wydaniu. Polecam nawet tym, którym to połączenie wydaje się dziwne:). 100g sera gorgonzola 2 spore gruszki 50g tartego sera mozzarella 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Razem z gorgonzolą kroimy w kostkę. 2. Rozkładamy płat ciasta
Szefowa kuchni