Maślane ciasto, prażone jabłka i kawałki gruszki pod cynamonową pierzynką to mini placki, które smakują obłędnie. Ostatnio furorę w mojej kuchni robią tradycyjne ciasta w wersjach mini. To świetny sposób na przygotowanie swoich ulubionych słodkości w formie bardziej kompaktowej, którą możemy zabrać ze sobą do pracy, czy tak jak w moim przypadku na spacer z dziećmi;) Mój starszak(...)wody 1 duże jajko Cynamonowa kruszonka: 65 g brązowego cukru 35 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 55 g masła Dodatkowo: jabłka prażone REYPOL 1-2 gruszki Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i chłodzić w lodówce 30 minut. W między czasie zagnieść kruszonkę, owinąć w folię i chłodzić w lodówce. Obrać gruszkę
Rusty Forkmało przepisów z gruszkami. Trzeba to naprawić :) Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że gruszki, to jedne z moich ulubionych owoców. W związku z tym zaproponuję dzisiaj kruche ciasto z gruszkami, masą jogurtową i kruszonką. Jest to fajne ciasto, niezbyt skomplikowane, które można wykonać z dowolnymi miękkimi owocami. Ja zdecydowałam się na gruszki i nie żałuję :) Jeżeli chcielibyście mieć intensywniejszy smak(...)Odlać około 1/3 szklanki soku, który wydzielił się podczas prażenia i rozpuścić w nim mąkę (dokładnie, żeby nie było grudek). Dodać do gruszek, zamieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawić. Teraz czas na właściwą część pracy nad ciastem. Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny
Świat Ciastagruszkami i kokosową kruszonką – Zapraszam na nowy, pyszny sernik w Małej Cukierence. Jest wilgotny, aromatyczny, z soczystymi gruszkami. Wygląda apetycznie i jest prosty w przygotowaniu. Taki jesienny, waniliowy sernik. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką(...)każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Przygotujemy gruszki: 6. Gruszki obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Połówki przekroić wzdłuż na 3-4 kawałki, patrz FILM . 7. Na przygotowany spód w blaszce wylać troszkę masy serowej, aby tylko przykryła spód, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałki gruszek, patrz FILM . Na gruszki wylać pozostałą masę serową, wyrównać. 8. Sernik wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenkatermoobiegu, ale to zależy od piekarnika. Składniki są podane dla formy o średnicy 22-25 cm i niskim brzegu. Kruche ciasto 200g mąki szczypta soli 90g zimnego masła 50g cukru pudru 1 jajo Wierzch 3-4 gruszki 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietanki 30% 75g gęstego jogurtu (ja użyłam bałkańskiego) 2 jaja 3 łyżki cukru pudru(...)cytryny. Wydrążyć gniazda nasienne gruszek, a do powstałego zagłębienia wsadzić po 1 malinie. W misce wymieszać widelcem lub trzepaczką: śmietanę, jogurt, jaja, cukier i esencję. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki, zalać masą. Piec jeszcze 30 - 35 minut. W połowie pieczenia posypać płatkami migdałowymi. Jeżeli brzegi za mocno się przypiekają, przykryć ja dookoła folią aluminiową (błyszcząca strona u góry). Można podawać
Pełny talerzostatni weekend przygotowałam ciasto z gruszkami, bez m ą ki pszennej, za to z m ą k ą migdałową i mnóstwem gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło niesamowicie wilgotne, aromatyczne i mocno czekoladowe. Serdecznie Wam polecam i życzę smacznego! **** Durante il nostro ultimo weekend ho preparato questa soffice torta con mandorle, cioccolato e pere(...)czym dodajemy je do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Obrane gruszki kroimy na pół, następnie w plasterki i układamy na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto posypujemy
La grande e la piccola cuocatego gruszki...? Tego jeszcze nie jadłam! Przygotowanie nie jest trudne, choć trzeba uważać przy karmelu, żeby się nie poparzyć. Samo ciasto to klasyczny ucieraniec o intensywnie czekoladowym smaku. Wspaniale komponuje się z miękkimi, soczystymi gruszkami i pikantnym karmelem(...)ostrości decydujecie sami: można dodać papryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem Składniki: (na formę 20x20 cm) 2 jajka 90 g cukru 50 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy kupowałam gruszki jeszcze nie do końca wiedziałam co z nich przyrządzę, na pewno miało być to ciasto czekoladowe, bo właśnie takie połączenie wydaje mi się najlepsze. Z pomocą jak zwykle przyszła mi Dorota i jej fantastyczny blog, wprowadziłam kilka drobnych zmian, a oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Przygotowanie gruszek: 7 średnich gruszek laska cynamonu gwiazdka anyżu 1/2 szklanki(...)oraz po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy czekoladę (może być jeszcze ciepła), następnie mąkę, migdały, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównujemy je, a następnie układamy gruszki ( taki by dotykały spodu) Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 40-45 minut. Smacznego
Słodka Kraina Wypieków250ml śmietanki kremówki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: Składniki kruchego ciasta zagnieść w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. W tym czasie przygotowujemy gruszki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno i brzegi formy i podpiec w temp. 190°C przez 12 minut. Aby brzegi ciasta nie opadły podczas pieczenia, formę z surowym ciastem(...)Formę z ciastem wkładamy powrotem do piekarnika na 1-2 minuty, aby dopiec spód. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem. Na upieczonym kruchym cieście (nie trzeba go studzić) rozłożyć promieniście maślane gruszki. Całość zalać kremem śmietankowym i włożyć ponownie do piekarnika nastawionego na 175°C . Piec 50 minut. Dokładnie wystudzić przed krojeniem na porcje. Gruszki: Gruszki obrać
Posadzone i zjedzoneśmietany 30% 10 dag płatków migdałowych Do dzieła!!! Składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy ok godziny następnie wykładamy nim formę do tary lub tortownicę (u mnie 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Gruszki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i nacinamy je w cienkie plastry ale tak aby zachowały swój kształt. Układamy na schłodzonym cieście i polewamy sokiem z cytryny(...)przygotowane ciasto można podpiec ok 10 minut (jeśli gruszki są twarde lub bardzo soczyste - odlewamy wtedy nadmiar soku który wypłynie z owoców) jednak ja z tego zrezygnowałam. Ucieramy jajka z cukrem na puszystą, białą pianę, następnie dodajemy śmietaną, migdały i esencję waniliową - dokładnie mieszamy. Tak powstałą masą zalewamy gruszki i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach aż masa się
sierotka maRysia w kuchniszczypta soli 5 łyżek oleju roślinnego owoce: koniecznie gruszki, 2 średnie sztuki, soczyste, słodkie, jędrne, lecz nie zbyt twarde, można dodatkowo wykorzystać garść borówek lub jagód Wykonanie: Owoce: Gruszki obieramy, kroimy na ósemki, każdą ósemkę przekrajamy na pół. Nie dodajemy cynamonu, cukru - gruszki w tym cieście smakują najszlachetniej w wersji bez dodatków. Biszkopt: Rozdzielamy jajka. Białka(...)budyń i proszek do pieczenia. Mieszamy całość trzepaczką lub szpatułką, delikatnie, starając się, by masa pozostała napowietrzona. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. W wyrównaną powierzchnię ciasta wkładamy cząstki gruszek, ewentualnie dosypujemy pomiędzy nie borówki lub jagody. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około
Kronika PiekarnikaJest ono na tyle uniwersalne, że możemy wyczarować z niego zarówno słodkie, jak i wytrawne smakołyki. Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego 1 duża gruszka 1 op. sera pleśniowego(...)natka pietruszki 1 łyżka wiórek kokosowych 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ser pleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy
Kuchnia MagdaLenyplacek ze śliwkami i gruszkami 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 2 jajka ½ kostki masła - roztopionego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa 10 śliwek węgierek 1 duża gruszka 1 szczypta soli cukier puder do posypania Jak zrobić placek ze śliwkami i gruszkami Przygotowanie naszego jesiennego ciasta z owocami zaczynamy od roztopienia masła. Możemy(...)pieczenia oraz przesiany cukier puder i cukier waniliowy. Do ciasta dodajemy także szczyptę soli. Wszystko mieszamy rózgą, łyżką lub mikserem. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na spód wykładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone owoce - wydrylowane śliwki oraz pokrojone na ćwiartki gruszki. Jesienne przepisy: Szarlotka z pianką i kruszonką , Galaretka z winogron
Korniszonkiplacek ze śliwkami i gruszkami 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 2 jajka ½ kostki masła - roztopionego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa 10 śliwek węgierek 1 duża gruszka 1 szczypta soli cukier puder do posypania Jak zrobić placek ze śliwkami i gruszkami Przygotowanie naszego jesiennego ciasta z owocami zaczynamy od roztopienia masła. Możemy(...)pieczenia oraz przesiany cukier puder i cukier waniliowy. Do ciasta dodajemy także szczyptę soli. Wszystko mieszamy rózgą, łyżką lub mikserem. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na spód wykładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone owoce - wydrylowane śliwki oraz pokrojone na ćwiartki gruszki. Jesienne przepisy: Szarlotka z pianką i kruszonką , Galaretka z winogron
Gotujemy i jemytaki sposób… robi wrażenie Jeżeli chcecie ugotować 11 gruszek (tyle wyjdzie tartaletek) to radzę przygotować pół porcji płynu więcej do ich gotowania, wszystko zależy od wielkości gruszek. Składniki:Kruche ciasto:1 i 1/4 szklanki mąki120 g masła3 łyżki cukru pudru1 jajko1 żółtkoszczypta soliGruszki:gruszki3 szklanki białego wytrawnego wina1 szklanka wody3/4 szklanki cukru3 łyżki miodu3 gwiazdki anyżu4 ziarenka czarnego pieprzuMasa(...)kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.Gruszki:Do dużego garnka wlewamy wino, wodę, miód, cukier i przyprawy. Zagotowujemy i mieszamy. Gruszki obieramy i wkładamy do garnka. Gotujemy na małym
Oryginalny smakzarówno te niesamowicie soczyste, przy których sok kapie po rękach …. jak i te twarde, przy których zęby można połamać!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną.Fantastyczny pomysł zarówno do popołudniowej kawki jak i słodkości na rodzinne przyjęcie.Polecam! SKŁADNIKI:* masło – 100 g* cukier drobny – 10 łyżek* mąka pszenna(...)łyżek* jajko – 3 szt* proszek do pieczenia -1 łyżeczka* gruszki – 3 duże szt* kakao – 2 łyżki* czekolada mleczna – 100 g* śmietana 36% – 1 szkl* żelatyna – 1 łyżka* polewa czekoladowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie
Ostra na Słodko