ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:15/206)

Imbirowe ciasto z gruszkami 167

Najlepsze ciasta, to te najprostsze. Wymagające tylko zmieszania kilku składników. Bałaganu niewiele, składniki podstawowe, a apetyt na słodkości - zaspokojony. Proponowane dzisiaj ciasto pachnie imbirem i kusi słodyczą gruszek . Idealnie wpasowuje się w zimową aurę. Rankiem staje się przyjemnością, zjadane przy filiżance kawy, wieczorem zaś, idealnie komponuje się z kubkiem gorącego mleka lub kakao. Składniki: ( keksówka 12x30 cm ) 250 g mąki(...)sodą, proszkiem do pieczenia, imbirem i cukrem. Jajka zmiksować z oleje - tylko do połączenia składników. Nie ubijać. Do składników mokrych wsypać składniki suche - wymieszać. Na koniec do ciasta dodać kawałki gruszek - delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy, zdjąć papier

kolorowotorcikowo
Przepyszne, puszyste ciasto z musem gruszkowym lub jabłkowym. 185

dokładnie rozmieszać. Następnie dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać na gładką masę. Formę o wymiarach 23 x 26 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę ciasta. Na cieście rozłożyć mus z gruszek i ponownie pozostałe ciasto. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec ciasto 40 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Gdyby nie było przepieczone dodać kilka minut

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką 139

Koniec tygodnia, więc można planować już weekendowe ciacho. My dzisiaj polecamy kruche ciasto z jabłkami i gruszkami a na górze z kratką. Możecie upiec je w formie tarty lub jako zwykły kruchy placek. Świetne ciacho na spotkanie z psiapsiółkami przy kawie czy rodzinny obiadek. Bez jakiego ciasta nie moglibyście sobie wyobrazić jesieni? Ja zdecydowanie bez szarlotki, dlatego w naszym domu(...)będziemy bawić się długo z ciastem, wtedy masło się rozpuści pod wpływem temperatury naszych dłoni i po upieczeniu ciasto nie jest już tak dobre. Drukuj Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 100 g twardego masła 200 g mąki 2 żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa owocowa

Mieszam w Garnku
Czekoladowe z gruszkami i żurawiną 211

Coś kakaowego za mną "chodziło". A dzieciaki chciały ciasto z gruszkami. Widziałam w internecie gruszki zatapiane w cieście, bardzo mi się to ciasto spodobało ze względu na efekt podania. No to upiekłam ciasto z starego sprawdzonego przepisu. Ciasto jest puszyste a dodatek gruszek z żurawinowym wypełnieniem było świetnym uzupełnieniem. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szk wody 1,5 szk cukru(...)wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Ułożyć gruszki wypełnione żurawiną. Piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Z gruszek wydrążyć gniazda nasienne, obrać z skórki i wypełnić otwory suszoną żurawiną. Jeśli mamy twarde gruszki przed wypełnieniem żurawiną obgotować w wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli tortownica silikonowa

Ala piecze i gotuje
Gruszki na okrągło 187

Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut. Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić. Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim. Składniki. 150 g ciasta francuskiego 2 gruszki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Masa czekoladowa. 70 g cukru 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 80 g orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko Wykonanie(...)ósemki gruszek. Gruszki polać odrobiną stopionego masła i posypać cukrem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pyszna jest na ciepło z porcją bitej śmietany. Tarta z gruszką i migdałami. Składniki. Ciasto. 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 5 dag cukru pudru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 łyżki wody lodowatej Nadzienie. 2 -3 gruszki 120 g masła

Kulinarny karnet Christophera
Ciasta z jesiennych owoców 50

mąki, 50 g cukru, 50 g masła   Sposób przygotowania:  Pierwszym etapem jest wyrobienie ciasta. Na stolnicę lub do miski należy wsypać wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta i dokładnie ugniatać przez kilka minut. Po tym czasie ciasto należy owinąć folią kuchenną i wsadzić do lodówki na 1-2 godziny. W międzyczasie można rozpocząć przygotowanie nadzienia. Śliwki należy(...)wyjęciu ciasta z lodówki należy rozwałkować je, uformować i umieścić na foremce. Aby zapobiec przypaleniu, warto wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto należy zapiekać przez około 15 minut. Po tym czasie należy wlać masę dyniową i piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu placek jest gotowy do spożycia.   Ciasto z gruszkami

Smaki Na Talerzu
Murzynek z gruszkami 358

Dziś do porannej kawy proponuję murzynka z gruszkami. Ciasto można przygotować w kilka minut. Jest wilgotne i bardzo smaczne.  SKŁADNIKI: Ciasto: 3 jajka 15 dag cukru ½ szklanki oleju 1,5 szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 gruszki Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 1,5 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE(...)puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Gruszki dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 10cmx35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Polewa: Czekoladę łamię

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik z gruszkami – prosty przepis 69

gruszkami w kruchym cieście. Idealne ciasto po popołudniowej kawy czy herbaty. To połączenie zawsze się u mnie sprawdza. Sernik, słodkie owoce i kruche ciasto. Spróbujcie i Wy. P.s. Taki sernik śmiało możecie też podać na przyjęciach czy spotkania z rodziną. Dobrze się kroi. Moi goście zawsze chętnie sięgają po takie serniki. S kładniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej(...)Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, w trakcie dodajemy jogurt. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i schładzamy w lodówce przez 30-40 minut. Blaszkę (np. 24×24 lub tortownica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masa serowa: Miksujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Bierzemy około 2/3 ciasta i wylepiamy

Słodkie okruszki
Cukiniowe ciasto z gruszką 154

Dzisiejsze święto to taka trochę druga niedziela, a jak niedziela to ciacho obowiązkowo.  Zapraszam więc na ciasto z gruszkami i nie takimi w cale byle jakimi, bo gruszkami w całości, nawet z korzonkiem, który sie tak pięknie prezentuje na zdjęciach ;) Do tego pyszna owocowa herbatka i duet idealny na hulający wiatr za oknem.  Chociaż dzisiaj jakiś preogres jest(...)wody. Do cukinii dodajemy roztopione masło, jajko, cukier - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, bardzo dokładnie mieszamy.  Prostokątną blaszkę tzw. keksówke wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Gruszki najlepiej w całości, z odciętą tylko "dupką" na plasko, aby gruszka równo stała wkładamy do cista w równych odstępach i pieczemy przez 30 minut. Przed wyjęciem ciasto sprawdzamy patyczkiem

Życie zaczyna się w kuchni
Gruszkowiec. 203

Gruszki to owoce, które bardzo lubię więc pokusiłam się zrobić ciasto z nimi- kusi smakiem! Muszę jednak dokonać w przyszłości małej zmiany- gruszki trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu! SKŁADNIKI: 5-6 gruszek z ogonkami 1l wody 10 dag. cukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła(...)temperatury pokojowej), dodajemy cukier waniliowy, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,stopniowo dodajemy do puszystej masy na przemian z mlekiem, miksując na wolnych obrotach, ciasto wkładamy do tortownicy o średnicy 24cm. i stawiamy gruszki ( nie wciskamy ich), wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika, pieczemy 70-80 min., jeśli ciasto na wierzchu będzie zbyt ciemne to po 1 godz. można

Kuchnia Beaty
Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką 123

Kocham gruszki, a ty? Więc mam dla ciebie propozycję tarty z karmelizowaną gruszką. Tarty to świetne, proste i szybkie do przygotowania ciasta. Można je robić na słodko i na słono, a jeśli na słodko to mogą to być serowe owocowe czy nawet bezowe. Podstawą każdej tarty jest spód, reszta to pełna improwizacja. Robiłam już spody pszenne, jaglane, amarantusowe, tym razem(...)cukier waniliowy. Wlewamy łyżkę wody. Mieszamy dokładnie (poruszając patelnią), żeby rozpuścić cukier. Studzimy. Składamy ciasto: Na zimny spód gryczany nakładamy masę budyniową, wyrównujemy masę szpatułką, a na wierzch układamy gruszkę. Ciasto przechowujemy w lodówce

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta z gruszkami i masą marcepanową! 179

łyżki zimnego mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 150g cukru zmielonego Wszystkie składniki zagnieć jak najszybciej. Ciasto owiń folią i schładzaj w lodówce przez godzinę. Tortownicę wyłóż papierem i ciastem. - 5 dużych gruszek Obierz gruszki i pokrój na cienkie plasterki, następnie bardzo ciasno ułóż w formie. Tak aby zapełnić całe wnętrze(...)tortownicy. Na masę marcepanową: - 3 białka  - 3 czubate łyżki cukru pudru - 1/2 szklanki zmielonych migdałów - 4 łyżki śmietany w/w zmiksuj blenderem na gładką masę, wylej całą masę na gruszki. Ciasto pieczemy przez 55 minut w nagrzanym piecu!  Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Gruszkowe z bakaliami czyli "Redemption Cake" 161

weekendowe ciasto miało odczynić urok zakalca we wcześniejszym, sobotnim czekoladowym cieście z gruszkami. Pełna wiary we własne możliwości zakasałam rękawy i z pomocą konQbka odprawiłam gruszkowo-bakaliowe czary. Zapachy unoszące się z piekarnika szybko pozwoliły zapomnieć o porażce, a przyniosły na myśl bożonarodzeniowy klimat. Taka październikowa dawka magii. Bo ten październik wydaje się trochę jak z bajki- temperatury w okolicach(...)cytryny (uwaga na pestki!). W misce mieszamy na jednolitą masę olej, cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie wsypujemy suche składniki, dodajemy gruszki i bakalie. Ciasto umieszczamy w formie, nie martwiąc się, że jest dość gęste i pieczemy 65 minut, do suchego dźgulca. W trakcie pieczenia inhalujemy się cudownym, korzennym aromatem, który nieodparcie przynosi

les mirabelles
Sernik z gruszką i kruszonką 73

śmietanki 30 % 4 jajka 150 g cukru pasta waniliowa lub cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 łyżka soku z cytryny, skórka otarta z cytryny 1 kg gruszek  Ciasto: Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, kakao,cukier,pokrojone masło zimne, żółtka, sól. Ciasto zagniatam krótko rękoma albo zagniatam robotem. Dziele na dwie części, wkładam do zamrażalnika(...)Gruszki obieram, wykrawam środki. Dzielę na cząstki. Żeby nie ciemniały dodaję sok z cytryny i mieszam. Patelnię rozgrzewam, wykładam na nią gruszki i przesmażam chwilę. Dodaję łyżkę cukru. Gruszki zmiękną ale nie mają się rozpaść. Redukujemy sok który wytworzą. Gruszki przekładam na talerz i studzę.  Dno formy o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram

wesoła kuchnia
Ciasto Grażyna - cynamonowo-kardamonowe, z gruszką wypełnioną żurawiną 190

ubijać. Dodać esencję waniliową z żurawiny i olej. Wszystko dobrze zmiksować. Na koniec dosypać resztę żurawiny i wymieszać łyżka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na środek wstawić nafaszerowaną żurawiną gruszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni(...)piec przez około 60-80 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Podawać polane polewą czekoladową, najlepiej niezbyt słodką. Taki smak idealnie harmonizuje z tym korzennym ciastem. Gruszka użyta przeze mnie była naprawdę duża :) możecie spokojnie użyć na przykład trzech mniejszych :) Ciasto jest pięknie wypieczone, nie za suche ale i niezbyt mokre. Jego niezaprzeczalna zaletą jest

Codzienna kuchnia niecodzienna