Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku(...)smaku. A w tym roku orzechów włoskich mam całą masę, więc będą częstym gościem na moim stole. Zapasy gruszek z sadu rodziców, właśnie się skończyły. Więc ciasta z gruszkami pewnie będą się tu rzadziej pojawiały, bo ostatnio było ich tu sporo ;-). Zapraszam Was na wspólne pieczenie ciasta z gruszkami i masą orzechową! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 150 g masła
SMYKWKUCHNIwykorzystywałam) polecacie też gruszki i agrest. No i ja słuchając tych Waszych polecajek, tworzę, ku uciesze moich domowników, za każdym razem nową wersję Fal Dunaju. Tym razem zrobiłam ciasto z gruszkami, ALE… żeby było nieco inaczej, do drugiej części ciasta, zamiast kakao, dodałam suchy mak, a masę, zamiast tradycyjnej budyniowej przygotowałam na bazie masła, serka homogenizowanego i mleka(...)rację, że gruszki w tym wydaniu to świetny pomysł. Wykorzystałam odmianę Konferencja, dosyć twardą jeszcze. Mam wrażenie, że gdyby gruszki były miększe, nie zdałoby to egzaminu. A tak, śmiem twierdzić, że to będzie jedna z moich ulubionych propozycji na to ciacho. Jest super i jeszcze raz je Wam polecam. Idealne na święta czy inne ważne uroczystości. Ciasto: 200 g miękkiego
Smaki Na TalerzuCiasto z gruszką i kawałkami czekolady to jedno z tych ciast do których nie potrzeba, ani wyjątkowych umiejętności, ani wyszukanego sprzętu. Wystarczy mikser i piekarnik Generalnie całość sprowadza się do zmiksowania wszystkiego w jednej misce. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Oczywiście zamiast gruszek możecie użyć np. jabłek. Jest równie pyszne. Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady Składniki: 150 g cukru(...)pieczenia formy. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C około godziny do tzw. suchego patyczka. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia i na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujewyglądowi ciasto może pretendować na świąteczny stół. Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 180 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Wylać ciasto do formy, następnie ustawić w nim gruszki. Ciasto będzie sięgać do połowy owoców, później wyrośnie przykrywając je. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do 75 minut, do "suchego patyczka." Ja piekłam swoje 65 minut
Garniec MagalieGruszki w tym roku obrodziły, więc trzeba korzystać, dlatego dziś proponuję pyszne, a zarazem bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z tymi owocami właśnie. Dużo soczystych gruszek zanurzonych w cieście i do tego obowiązkowo polewa czekoladowa, mówię Wam rewelacja. Gdyby jeszcze podać je z bitą śmietaną i kulką lodów waniliowych, to dopiero byłaby rozpusta, ale samo też smakuje genialnie(...)białości, następnie dodajemy olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm). Gruszki obieramy przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy na cieście. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ja użyłam taką bez mleka w składzie
Cynamonowe szczęścieCiasto gruszkowe z marcepanem to taka trochę wariacja na temat ciasta ucieranego. Nigdy nie pracowałam z marcepanem, a okazuje się, że jest to całkiem przyjemne. Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Marcepan jest fajnie wyczuwalny ale jednocześnie nie jest zbyt intensywny. Nie przytłacza ciasta. Do tego świetnie się to razem łączy z gruszkami. Wybierałam raczej gruszki twarde, dzięki temu nie rozleciały(...)takich ciast najlepiej użyć marcepanu surowego (czyli stosunek migdałów do cukru 1:1). można powiedzieć, że ciasto pasowałby też jako wypiek świąteczny Ciasto gruszkowe z marcepanem przepis na blaszkę 20×20 cm: Najważniejsze jest, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową tzn. należy je wyjąć z lodówki minimum 2-3 godz. przed szykowaniem ciasta. 4 gruszki 2 łyżki soku
Relaxtimemleka 5 łyżek cukru 100 g miękkiego masła polewa 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 3 łyżki kakao Przygotować ciasto. Gruszki obrać i pokroić w ósemki odstawić. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły(...)zwilżoną we wodzie. Na cieście ułożyć wcześniej przygotowane gruszki. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i wodę. Zmiksować aby składniki się połączyły. Gotowe ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto z gruszkami. Wierzch też wyrównać zwilżoną łyżką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka, funkcja góra dół. Upieczone ciasto wystudzić. Przygotować
Monia miesza i gotujecytrynowy. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Do jajek ubitych z cukrem i solą dodać suche składniki. Bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec, stopniowo dodać mleko z sokiem. Gotowym ciastem zalać gruszki(...)uprzednio ułożone na maślano-cukrowej masie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto przez około 40 do 50 minut. Ciasto gruszkowe z imbirem O czym warto pamiętać przygotowując ciasto. Gruszki, których będziemy używać muszą być miękkie. Twarde gruszki nie upieką się i ciasto zwyczajnie w świecie nie będzie smaczne. Gruszki można zastąpić jabłkami. Forma do pieczenia, której użyłam miała
mecooksTrzeba korzystać z uroków sezonowych owoców. Dlatego dziś ciasto z gruszkami. Polecam jeść je jeszcze ciepłe bo wtedy najlepiej smakuje! Smacznego! :) Kruche ciasto z gruszkami Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)ósemki. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć gruszki i posypać je cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na owoce zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec około 45 minut w tem. 200 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Smaki NataliiBardzo łatwy przepis na ciasto z aronią , gruszkami i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne i nie musicie się obawiać goryczki z aronii , bo gubi się ona między innymi słodkimi składnikami. Jak wykonać ten przepis możecie zobaczyć na filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu ? Subskrybujcie mój kanał na YouTube Rita(...)wykorzystywana do produkcji konfitur, dżemów, soków, nalewek oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Sok z aronii świetnie się też nadaje jako barwnik spożywczy. W moim przepisie na ciasto z aronią, gruszkami i kruszonką , wykorzystałam aronię mrożoną. Dostałam ją od znajomego greka, który to właśnie zajmuje się uprawą i przetwarzaniem aronii. Ma on sklep internetowy
RITA food channelgruszkami. Nie znalazłam żadnego przepisu w internecie na to ciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki „Co smakuje jesienią – 101 sprawdzonych przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej(...)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na najniższą półkę, piec 35-40 min (do suchego patyczka). Wyjąć, całkowicie ostudzić na kratce. Dżem zagotować (można na parędziesiąt sekund wstawić do mikrofalówki), gorącym dżemem posmarować ciasto za pomocą pędzelka. Ciasto wyjąć z formy, kroić nożem z piłką. Przechowywać w temp. pokojowej, pod przykryciem do 3 dni. Smacznego! Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami
moj przepis nagruszkami. Nie znalazłam żadnego przepisu w internecie na to ciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki „Co smakuje jesienią – 101 sprawdzonych przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej(...)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na najniższą półkę, piec 35-40 min (do suchego patyczka). Wyjąć, całkowicie ostudzić na kratce. Dżem zagotować (można na parędziesiąt sekund wstawić do mikrofalówki), gorącym dżemem posmarować ciasto za pomocą pędzelka. Ciasto wyjąć z formy, kroić nożem z piłką. Przechowywać w temp. pokojowej, pod przykryciem do 3 dni. Smacznego! Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami
moj przepis nagruszkami. Nie znalazłam żadnego przepisu w internecie na to ciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki „Co smakuje jesienią – 101 sprawdzonych przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej(...)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na najniższą półkę, piec 35-40 min (do suchego patyczka). Wyjąć, całkowicie ostudzić na kratce. Dżem zagotować (można na parędziesiąt sekund wstawić do mikrofalówki), gorącym dżemem posmarować ciasto za pomocą pędzelka. Ciasto wyjąć z formy, kroić nożem z piłką. Przechowywać w temp. pokojowej, pod przykryciem do 3 dni. Smacznego! Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami
moj przepis namojprzepisna.pl | Kanadyjskie z gruszkami Spełnienie wielokrotnych próśb mojego męża. Czekoladowe ciasto z dużą ilością gruszek. Ciasto jest bardzo dobre, szybko się je robi, mój mąż jest nim zachwycony, czego można chcieć więcej ;). Zapraszam na Kanadyjskie z gruszkami. Nie znalazłam żadnego przepisu w internecie na to ciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki(...)najmniejszych obrotach. Mikser wyłączyć. Partami dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników, dodać startą czekoladę, wymieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch ułożyć gruszki, węższą stroną od środka. Piekarnik nagrzać do 180 st. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na najniższą półkę, piec 35-40 min (do suchego patyczka). Wyjąć, całkowicie
moj przepis na