Gotowany sernik z masą kajmakową i mlekiem w proszku. Dzięki temu masa nabrała charakterystycznego smaku (pyszna!). Idealnie zgrała się z czekoladowym ciastem i gruszkami zatopionymi w pomarańczowej galaretce. CIASTO CIEMNE: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki kawy espresso(...)garnku, dodać kajmak i dokładnie wymieszać. Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masę przełożyć na czekoladowe ciasto. Gruszki (waga po obraniu) obrać ze skórki i pozbywając się gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i gotować razem z wodą, aż zmiękną. Wsypać suchą galaretkę i mieszać
https:KKuchniaMniampoczątek zapraszam na klasyczne ciasto do którego wprowadziłam małą zmianę - dodałam galaretkę, dzięki której ciasto nie jest suche. Zamiast gruszek można użyć innych owoców, np. jabłek czy wiśni. Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki(...)Galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze wody. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Dobrze jest "pomóc" galaretce dostać się w szpary pomiędzy gruszki a ciasto (gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą). Wstawiamy do lodówki. 3. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładką masę
Na Ciasteczkowych PapierachPaździernik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych miesięcy, zwłaszcza, gdy zaczyna się dniem tak pięknym, jak wczorajszy – z mglistym … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniPrzepyszne ciasto – mus z gruszkami , które niedawno prezentowałam jest dość kaloryczne, dlatego następne przygotowałam w zdrowszej wersji. Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki i bez białego cukru. Jeśli użyjemy odpowiedniej czekolady – jest bezglutenowe. Nie ma proszku do pieczenia – rośnie wyłącznie na ubitych białkach. Użyłam do niego mielonych migdałów, które idealnie komponują się z gruszkami. Cukier kokosowy(...)malibu przemycają do ciasta nieco kokosowego posmaku. Ciasto ma delikatną konsystencję, cudownie namaka od słodkich gruszek i jest bardzo wilgotne – wspaniałe! Zdecydowanie najlepsze jest jedzone na ciepło. Ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki: 4 słodkie, soczyste gruszki 4 duże, ekologiczne jajka 1 czekolada deserowa lub gorzka (100 g) 1 szklanka mielonych migdałów – można kupić lub zmielić płatki
Poezja smakugruszkami: 500 g gruszek 1/2 szkl. wody 1 galaretka pomarańczowa Kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy kawę, mleko, olej i cukier, mieszamy do połączenia rózgą kuchenną. Do osobnej miski przesiewamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Zawartość obu misek łączymy, mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania ciasta(...)przypalenia się masy. Dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę mleczno-jajeczną. Nie przerywając mieszania, gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty (do zgęstnienia), po czym od razu przekładamy na wystudzone ciasto. Obrane gruszki kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku lub na patelni,wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, do miękkości. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy
Smaki Na TalerzuUcierane z gruszkami, jak już widzieliście kilka dni temu na moim Instagramie pokazywałam Wam, to ciacho. Chodziło za mną ucierane z gruszkami. Uwielbiam właśnie proste ciasta, z owocami tj. gruszki, jabłka, śliwki czy w sezonie truskawki, borówki, porzeczki czy rabarbar. To chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym(...)potrafię przygotować chyba na 100 różnych sposobów i zawsze się udaje. Lubię też połączenie drożdżowego z owocami. Dzisiaj przepis na proste ciasto jogurtowe z dużą porcja gruszek! PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI: - 4 jajka rozmiar L - 130 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630 lub 680) - 200 g mąki pszennej typ 480 - 200 g masła lub margaryny
SMYKWKUCHNIProsty i smaczny deser dla dużych i małych łasuchów. Składniki 4 obrane gruszki ciasto francuskie 1 szklanka cukru wanilia(...)łyżeczka cynamonu żurawina jajko do posmarowania Przygotowanie Do garnka z wodą dodać cukier, cynamon, wanilie. Zagotować, dodać gruszki i gotować do miękkości. Wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia. Odciąć górną część wydrążyć szypułkę, do środka włożyć żurawinę. Gruszki owinąć paskami ciasta francuskiego, posmarować jajkiem i piec 20-25 min 200° i gotowe. Artykuł Gruszki w cieście francuskim pochodzi z serwisu Wasze
Wasze PrzepisyUpiekłam dwie wersje tego ciasta. Jedną z gruszkami, a drugą bez, za to przekładaną powidłami śliwowymi. ciasto robi się szybko i jest naprawdę smaczne :) Składniki do gruszek : 2 gruszki 1/2 łyżeczka sproszkowanego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2-3 łyzki masła 2-3 łyzki miodu Składniki na ciasto : 160 g mąki pszennej 165 cukru pudru po 3/4 łyżeczki proszku(...)wylewamy ciasto Piec przez około 50 min, pozostawiamy na 10 min. w foremce, a dopiero potem ostrożnie wyjmujemy i mamy odwrócone ciasto imbirowe z gruszką Ja upiekłam jeszcze ciasto bez gruszki na spodzie, a po wystudzeniu przekroiłam na 3 części i posmarowałam blaty powidłami śliwkowymi. Wierzch udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną mleka (na łaźni wodnej) Osobiście bardziej smakowało
Proste PotrawyTarta z gruszkami to jedno z tych ciast, które możemy bardzo szybko przygotować. Kruche ciasto i gruszki tworzy idealne połączenie. Jest smaczne, słodkie i pachnie cynamonem. Sprawdź przepis: Orzeźwiająca tarta cytrynowa Składniki 225g mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 150g masła jajko 4-5 gruszek cynamon jajko szczypta mąki Szybki przepis na Tarta na kruchym cieście z brukselką(...)przepis Z mąki, masła, jajka, soli i cukru pudru zagniatamy ciasto. Ciasto po zagnieceniu, wkładamy do foliowej torebki, a następnie na ok. 45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, tak aby ciasto wystawało odrobine poza brzegi. Gruszki po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w plasterki, układamy je na tarcie, posypujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Propozycja na weekend - bezglutenowa, przepyszna tarta z gruszkami. Delikatne, kruche ciasto i słodkie gruszki ze złocistą, orzechową kruszonką. Tarta jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free ( klik) 200 g cukru pudru 220 g masła(...)jajka Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 3 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free 4 łyżki brązowego cukru 50 g masła 4 duże twarde gruszki Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj
Kuchnia bezglutenowanabiera charakteru: z zewnątrz chrupiące, w środku soczyste i słodkie. Znane są różne wersje tarty z gruszkami: z budyniem, szarlotką czy mascarpone. Jednak według mnie te dodatki, choć pyszne, to jednak “zagłuszają” subtelny smak gruszek. Natomiast idealnym partnerem dla gruszek jest ciasto kruche. Jego chrupkość jest tu nie do przecenienia Oto mój prosty i sprawdzony przepis na tartę(...)jajek do ciasta) do posmarowania: 1 jajko Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy na bok, będą nam potrzebne przy przygotowywaniu nadzienia. Do misy miksera wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło, esencję waniliową, sól, żółtka i wodę. Miksujemy przy użyciu końcówek do ciasta. Można też wymieszać ręcznie. Gotowe ciasto przekładamy na blat podsypany mąką
WiszniówkaSkładniki: kostka masła 5 jajek 1 kubek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 budynie waniliowe 0, 5 l mleka 0, 5 kg gruszek Wykonanie: Budynie mieszamy z cukrem zalewamy kubkiem mleka i przygotowujemy jak w przepisie na opakowaniu lecz na połowie podanej ilości mleka po ugotowaniu dodajemy dwie łyżki masła i dokładnie mieszamy piekarnik ustawiamy(...)masa będzie puszysta kolejno wbijamy żółtka. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Białka ubijamy z łyżką cukru i szczyptą soli na pianę po czym delikatnie dodajemy do ciasta Gruszki obieramy kroimy na ćwiarteczki Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i oprószamy mąką do tak przygotowanej formy wylewamy połowę ciasta układamy gruszki zalewamy kremem Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Luźna KuchniaBardzo efektowny deser w sam raz na święta Bożego Narodzenia – choinka z ciasta francuskiego z dodatkiem Nutelli. Bazą choinki jest nadziewana gruszka oplatana ciastem francuskim, oczywiście posmarowanym Nutellą. Polecam przepis, ponieważ nie jest pracochłonny i jest dość łatwy w wykonaniu, a takie choinki prezentuje się na stole bardzo dostojnie. Składniki : 2 płaty ciasta francuskiego 5 łyżek Nutelli(...)rodzynkami, można też dodać odrobinę dżemu Gruszki złożyć, trzeba je spiąć patyczkami do szaszłyków, żeby się nie otwierały podczas pieczenia. Ale przede wszystkim patyczki trzeba umieścić w gruszkach żeby ciasto francuskie nie ześlizgiwało się podczas pieczenia. Rozłożyć pierwszy płat ciasta francuskiego i posmarować go Nutellą, przykryć drugim płatem, Wykroić z ciasta cienkie długie paski, Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachę
tyfranboxtruskawkami Cytrynowy placek Aryi Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami Ciasto jesienna krówka z jabłkami Ciasto czekoladowe z gruszką i bananem Ciasto bananowe z białą czekoladą
Passions hobbies lifeZamarzyło mi się wilgotne, cytrynowe ciasto z czekoladą i dużymi mokrymi gruszkami. Myślałam o tym cieście kilka dni, rozmyślałam i wykombinowałam. Jest idealne. To nie wątpliwie mój smak, i muszę Wam powiedzieć, że chyba mój numer jeden. Osobiście nie przepadam za ciastami z tłustymi kremami itd, robię je bardzo rzadko, a jeśli robię to zawsze próbuje przemycić do nich troszkę(...)niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość. Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami i czekoladą dzisiaj już dwa razy;-) i powiem Wam kochani, że muszę mieć duuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze raz do patery ;-) ! Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ
SMYKWKUCHNI