szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 słoik jabłka prażone, 1 szklanka gruszki w syropiejajka, olej, maślankę, cukier dobrze wymieszać rózgą lub łyżką wsypać mąkę, proszek, sodę i "byle jak" wymieszać na gęste ciasto forma silikonowa(...)kominkiem 22cm - 3/4 ciasta wylać do formy na ciasto rozłożyć jabłka prażone na jabłka wylać resztę ciasta i piec w 200C około 40 minut lekko ostudzone ciasto wyjąć z formy i polać gruszkami w syropie cukrowym zostawić do wystudzenia na kilka godzin ciasto muffinowe jest wilgotne, lekkie.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCoś dla fanów koziego sera.Szybka i prosta w przygotowaniu wegetariańska sałatka z kozim serem, gruszką i prażonymi orzechami nerkowca. Sałatka idealna na letnią kolację.Czas
kulinarnyJasamej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu. Ciasto jest bardzo wilgotne, po prostu, cud, miód, gruszki i mak! Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny(...)cukru, 100 g rodzynek, 100 g mieszanki bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy
Nie tylko w kuchniwodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy. Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu. Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy(...)ubijamy z cukrem na sztywno. Do śmietany dodajemy pozostały przestudzony kajmak, oraz przestudzoną żelatynę,miksujemy do połączenia składników. Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężec wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.szklanki wody 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 600 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki oliwy + do posmarowania ciasta i blach 1 łyżeczka soli Dodatki: 2 dojrzałe gruszki 200 g gorgonzoli 250 g mozzarelli szklanka śmietanki 30 % 1 cebula łyżeczka oregano, bazylii sól łyżka masła Sposób wykonania(...)patelni, dodać cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Zeszklić i dolać śmietankę. Przyprawić przyprawami.Odstawić.Sos powinien zgęstnięć. Gruszkę pokroić w plastry, gorgonzolę porwać na małe kawałki. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwile powyrabiać. Blaszkę wysmarować oliwą, wyłożyć rozwałkowane ciasto.Przykryć ponownie ściereczką i odczekać 10 min. do podrośnięcia
pieprzny smaczekOstatnio miałam mniej czasu,ale obiecuję,że się poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione... Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki 1 łyżeczka pr do pieczenia kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu(...)wody i ostudzić. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą Myślę,że uwielbiające czekoladę osoby sięgną po ten przepis a zapewniam,ze się nie zawiodą
Niespełnione zdolności kulinarnemasła - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - przyprawa suszone pomidory z ziołami i czosnkiem - sól Z w/w składników zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. NA TARTĘ: - 1 dojrzała gruszka - 1 średnia cukinia - chili zielone świeże(...)szalotka lub dymka - czosnek - 1/2 serka mascarpone - 2 duże jajka - sól, pieprz - 2 łyżki jogurtu greckiego Serek, jaja, jogurt i przyprawy, dobrze roztrzep trzepaczką. Cukinię i gruszkę pokrój w cienkie plastry, ułóż na cieście, posyp posiekanym czosnkiem i szalotką. Zalej masą z serkiem. Wstaw do gorącego pieca, pieczemy 35- 40 minut w temp. 170 stopni C. SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIprostocie. Rozwijamy rulonik, nakładamy połówki jabłek i gruszek, wycinamy dowolny kształt, najlepiej obrys owoca i gotowe. W ostatnim poście podałam przepis na tartę z gruszka i serem rogueford: tutaj. Do jej zrobienia użyjemy tylko kawałka ciasta
dolcevitainmykitchenwypiek to kompletna prowizorka ;) Ale wyszło, i to całkiem smaczne, bardzo wilgotne, w ogóle mi nie obeschło. I wspaniale komponowało się z soczystymi gruszkami! A tak na marginesie - powiem Wam, że niedawno zapomniałam dodać do ciasta cukru i też udało mi się je uratować, co więcej - nikt się nie zorientował i wszystkim bardzo smakowało, nie chcieli uwierzyć, że miałam(...)chlust ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość wilgotne, więc mieszanie nie sprawia trudności :) Odstawić na godzinę do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do brytfanki (27x21 cm), ułożyć gruszki, posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 min. Dodatkowo
Słodkie inspiracjepuszkę gruszek w syropie, lub kompot gruszkowy. 3 świeże gruszki do zrobienia chipsów. cukier Gruszki odsączyć dokładnie z syropu (będziecie potrzebować około 2 szklanek posiekanych w kostkę gruszek). Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić(...)stopni około 10 minut. Obracając w miarę potrzeb. Wystudzić - szybko twardnieją. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze. Nasączyć delikatnie i wyłożyć część kremu. Na krem położyć część gruszek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Następnie kolejna część biszkoptu - nasączyć, wyłożyć część kremu, na to gruszki. Ostatnią część biszkoptu też nasączyć. Tort dokładnie wysmarować pozostałym kremem, wierzch i boki. Na boki kremu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukgębie". Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Śliwek teraz mnóstwo, więc wykorzystajcie sezon na te owoce. Ciasto można upiec również z jabłkami lub gruszkami. Jeśli macie ochotę na inne ciasta to zapraszam tutaj Składniki ciasto 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 3 żółtka 5 łyzek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej
O kuchni z uczuciemjajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta 2 jabłka 2 gruszki cukier puder Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem(...)miksując. Następnie wsypujemy po łyżce suchych składników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce oraz mieszankę bakaliową (orzechy, rodzynki, żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym
Taste Therapy1. Zdrowe 2. Dietetyczne 3. Szybkie 4. Proste 5. Smaczne Da się? Da! Składniki na 1 keksówkę: 1 jajko 1 szkl. mąki owsianej 2 łyżki
Czarnawisienkamargaryny 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 1,5 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3-4 duże gruszki 1 mały kisiel truskawkowy "słodka chwila" Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy jak na szarlotkę: mąkę z margaryną siekamy na kruszonkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez około(...)Gruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy większość soku, wsypujemy kisiel i mieszamy do równomiernego połączenia składników. Ciasto z lodówki wałkujemy, wycinamy kawałki/kółka, którymi wylepiamy dno i brzegi foremek do babeczek/muffinek. Jedną foremką odmierzamy i wycinamy kółka na "przykrywkę". Każdą foremkę napełniamy masą gruszkową, przykrywamy krążkiem, lekko sklejamy boki i nakłuwamy widelcem "przykrywkę". Całość pieczemy około
Kolorowy PrzepisownikŚliwki i gruszki mają teraz prawdziwe wzięcie. W końcu są na tyle dojrzałe, że można się nimi zajadać do woli! Nie zapominajmy jednak o dyni, która także ma teraz swój czas :) Ja spróbowałam połączyć to wszystko i przygotować ciasto. I choć jestem zwolenniczką dodawania oleju do ciast ucieranych, a nie masła, bo wydają mi się bardziej puszyste, wilgotne(...)delikatnie łyżką mieszamy tylko do ich połączenia. Wylewamy na blaszkę, układamy pokrojone w plastry i pozbawione środków połówki gruszek oraz śliwki- skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na jedną godzinę. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. *Im dłużej ciasto mieszamy, tym będzie twardsze. * Masło możemy śmiało zamienić na olej- ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne
Kuchnia w czekoladzie