Szybkie ciasto z odrobiną gruszki i aromatem śmietankowym.. idealne do kawy lub herbaty. Ilość kawałków: 8-10 z tortownicy średnicy
AniaGotuje.plsalceson jest niesamowicie wilgotne, nafaszerowane wręcz pysznymi jabłkami i orzechami włoskimi. Uwaga - ciasto mocno uzależniające. Znam to z autopsji :-) To ciasto kojarzy mi się jeszcze z równie pysznym ciastem kakaowym z gruszkami , które również gorąco polecam
AniaGotuje.plchciałam :P), miarkę, siekaczkę oraz kosz produktów Gellwe. Również i my a raczej mój mąż, wręczyliśmy Pani Ewie drobny upominek - bukiecik kwiatów. W programie Pani Ewa przygotowała moje ciasto czekoladowe z gruszkami i serem ricotta Udział w programie był dla mnie przede wszystkim ogromnym wyróżnieniem, spełnieniem pewnych marzeń i dużym przeżyciem. Możliwość poznania Pani Ewy Wachowicz to dla mnie ogromny
Domowa cukiernia Ewypomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 szklanki pieczonej dyni 1 duża cebula 1 szklanka
Kulinarne przygody Gatitynich gniazda nasienne i kroimy je w cienkie plastry. Rozgrzewamy patelnię ( najlepiej teflonową), dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy ją papierowym ręcznikiem. Kawałki gruszek dodajemy do ciasta i mieszamy, jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego nieco wody. Nabieramy ciasto łyżką i smażymy je na patelni, na niewielkim ogniu. Placki smażymy z obu stron
Miód i pieprzsmakołyk Hońka na pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką. Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa
Karczma Honoriettymąkę, wymieszać i odstawić. Przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować wszystkie składniki mokre. Masę przelać do mąki z proszkiem do pieczenia, dodać kawałki gruszki i wymieszać ciasto kilka razy. Przygotować blaszkę z papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości i posypać kruszonką. Nastawić piekarnik na 190 stopni i piec ok. 20 min (babeczki powinny nabrać złotego
pink envelopetymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami oraz pistacjowo-cytrynowym
KUCHARNIAGruszkę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i posypać cynamonem. Dusić pod przykryciem i co jakiś czas mieszać. Twaróg połączyć z sodą, mąką, stewią i rozbełtanym jajkiem. Połowę gruszki dodać do ciasta. Smażyć na średnim ogniu przez ok. pół minuty i przewracać. Podawać z drugą połową duszonej gruszki.Całość ma ok. 385 kcalPLACUSZKI NA INSTAGRAMIE
CzarnawisienkaRoladka z kurczaka w cieście naleśnikowym deser: Gruszka w czekoladowej kąpieli z lodami Ryżowe szyszki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś zapraszam na muffinki z twarogiem, gruszkami i kruszonką. Przepis podstawowy pochodzi ze strony Moje Wypieki, który ja wzbogaciłam o dodatek gruszek do sera i kruszonkę na wierzchu. Wyszło mi 16 sztuk. Ciasto : 2,5 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. cuku 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g masła, rozpuszczonego 1 szklanka mleka 2 jajka(...)foremek metalowych, należy je dodatkowo wysypać bułka tartą. Nie polecam papierowych papilotek bo ciężko się później odklejają od ciasta. 5. Nałożyć do foremek po łyżce ciasta (do 3/4 wysokości) i po łyżce sera z gruszkami. Posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce
Kto ugości moich gości?Jeśli macie ze trzy dojrzałe gruszki i macie ochotę na pyszne ciasto to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na to ciasto gruszowe (lub jak kto woli – chlebek gruszkowy) znalazłam na blogu swiatpachnieszarlotka.blogspot.co.uk. Ciasto to jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać suche i mokre składniki oddzielnie a potem je tylko połączyć. Jak przy przygotowaniu muffinek. Ciasto gruszkowe jest(...)posiekane orzechy.2. Gruszki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, Dodać do nich jajka, olej i ekstrakt. Wszystko wymieszać do połączenia. Dodać do suchych składników i wymieszać krótko tylko do połączenia. 3. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 -55 minut.Smacznego Post Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy) pojawił
UgotujmyTo.plłyżka cukru - ja dałam brązowy.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto, podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki.Owoce (na jedną tarteletkę):1 gruszka,1 łyżka miodu cynamonowego z "Anielskich Przysmaków",1 łyżka masła.Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każda ćwiartkę przekroić(...)plastry.Na patelni roztopić miód cynamonowy z masłem i delikatnie, nie za długo, obsmażyć plastry gruszki. Ułożyć je następnie na dnie foremki wraz z pozostałym sosem. Na wierzch zetrzeć na tarce (lub rozkruszyć palcami) przygotowane wcześniej ciasto. Powinno być go mniej więcej na grubość palca. Ciasto minimalnie docisnąć do owoców. Foremkę wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennaNadeszła jesień, pora soczystych jabłek, śliwek i słodkich gruszek. O tej porze ciasto z jabłkami jest niemalże obowiązkowe, ale czy zawsze to musi być standardowa szarlotka? Mimo, że uwielbiam tradycyjną szarlotkę za smak i całą jej prostotę czasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy
Bon appetit mon amieprzygotowania pierogów z burakiem i kozim serem potrzebujemy: 500g. mąki do pierogów (Poznańska typ 500) 250ml. maślanki Duży burak Dwie gruszki Kozi ser Jałowiec Oliwa z białej trufli Olej Sól Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. W piekarniku(...)zawiniętego w folię aluminiową. Studzimy i obieramy. Buraka kroimy na cieniutkie plastry. Zmiksowaną gruszkę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje i zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy plaster z buraka, nieco musu z gruszki, kawałek koziego sera
MarcinChef