wypiek to kompletna prowizorka ;) Ale wyszło, i to całkiem smaczne, bardzo wilgotne, w ogóle mi nie obeschło. I wspaniale komponowało się z soczystymi gruszkami! A tak na marginesie - powiem Wam, że niedawno zapomniałam dodać do ciasta cukru i też udało mi się je uratować, co więcej - nikt się nie zorientował i wszystkim bardzo smakowało, nie chcieli uwierzyć, że miałam(...)chlust ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość wilgotne, więc mieszanie nie sprawia trudności :) Odstawić na godzinę do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do brytfanki (27x21 cm), ułożyć gruszki, posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 min. Dodatkowo
Słodkie inspiracjepuszkę gruszek w syropie, lub kompot gruszkowy. 3 świeże gruszki do zrobienia chipsów. cukier Gruszki odsączyć dokładnie z syropu (będziecie potrzebować około 2 szklanek posiekanych w kostkę gruszek). Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić(...)stopni około 10 minut. Obracając w miarę potrzeb. Wystudzić - szybko twardnieją. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze. Nasączyć delikatnie i wyłożyć część kremu. Na krem położyć część gruszek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Następnie kolejna część biszkoptu - nasączyć, wyłożyć część kremu, na to gruszki. Ostatnią część biszkoptu też nasączyć. Tort dokładnie wysmarować pozostałym kremem, wierzch i boki. Na boki kremu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukgębie". Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Śliwek teraz mnóstwo, więc wykorzystajcie sezon na te owoce. Ciasto można upiec również z jabłkami lub gruszkami. Jeśli macie ochotę na inne ciasta to zapraszam tutaj Składniki ciasto 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 3 żółtka 5 łyzek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej
O kuchni z uczuciemjajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta 2 jabłka 2 gruszki cukier puder Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem(...)miksując. Następnie wsypujemy po łyżce suchych składników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce oraz mieszankę bakaliową (orzechy, rodzynki, żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym
Taste Therapy1. Zdrowe 2. Dietetyczne 3. Szybkie 4. Proste 5. Smaczne Da się? Da! Składniki na 1 keksówkę: 1 jajko 1 szkl. mąki owsianej 2 łyżki
Czarnawisienkamargaryny 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 1,5 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3-4 duże gruszki 1 mały kisiel truskawkowy "słodka chwila" Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy jak na szarlotkę: mąkę z margaryną siekamy na kruszonkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez około(...)Gruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy większość soku, wsypujemy kisiel i mieszamy do równomiernego połączenia składników. Ciasto z lodówki wałkujemy, wycinamy kawałki/kółka, którymi wylepiamy dno i brzegi foremek do babeczek/muffinek. Jedną foremką odmierzamy i wycinamy kółka na "przykrywkę". Każdą foremkę napełniamy masą gruszkową, przykrywamy krążkiem, lekko sklejamy boki i nakłuwamy widelcem "przykrywkę". Całość pieczemy około
Kolorowy PrzepisownikŚliwki i gruszki mają teraz prawdziwe wzięcie. W końcu są na tyle dojrzałe, że można się nimi zajadać do woli! Nie zapominajmy jednak o dyni, która także ma teraz swój czas :) Ja spróbowałam połączyć to wszystko i przygotować ciasto. I choć jestem zwolenniczką dodawania oleju do ciast ucieranych, a nie masła, bo wydają mi się bardziej puszyste, wilgotne(...)delikatnie łyżką mieszamy tylko do ich połączenia. Wylewamy na blaszkę, układamy pokrojone w plastry i pozbawione środków połówki gruszek oraz śliwki- skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na jedną godzinę. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. *Im dłużej ciasto mieszamy, tym będzie twardsze. * Masło możemy śmiało zamienić na olej- ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne
Kuchnia w czekoladziedodajemy cynamon i sok z cytryny.Gruszki przerzucamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki (35x12 cm),przekładamy i wylepiamy.Na wierzch rozkładamy gruszki i posypujemy posiekanymi orzechami.Z reszty ciasta wycinamy foremką ciasteczka i układamy na gruszkach.Tarte pieczemy w 190 ° C przez 30 minut.Wyciągamy z piekarnika i studzimy,opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem. Źródło przepisu
Anielskie wypiekiwyrabiać z 7 minut ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu blacha 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto na dnie blaszki jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na cieście, z mąki, miękkiego masła, cukru, aromatu waniliowego zrobić kruszonkę i rozsypać na owocach piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubiępiekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, wyjąć papier z ciastem na kratkę i wystudzić dobrze, ciasto zimne przekroić na 3 placki BUDYNIE: gruszki pokrojone na kawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotowac z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy(...)wlać do gruszek mieszając do zagęszczenia, ciepły budyń wyłozyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto i nakryć trzecim plackiem, schować przykryte ciasto do lodówki lub na balkon na całą noc ŚMIETANA MARCHEWKOWA: zimną śmietanę 30% wlać do pojemnika, wsypać cukier puder, śmietan
W Mojej Kuchni Lubięciasta dyniowego Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki
Kulinarne przygody GatityLekkie ciasto jaglane, które można zjeść z czystym sumieniem nawet do porannej kawy. Głównymi składnikami są owoce i kasza jaglana. Deser jest bezglutenowy. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 banan 2 gruszki 150-160 g truskawek WYKONANIE Kaszę wsypać do garnka, dodać szczyptę soli, masło i zalać wodą(...)obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i również pokroić w plasterki. Ciasto jaglane przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm, wyrównać u góry, następnie wyłożyć równomiernie gruszki, a na nie truskawki i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut
Passions hobbies lifeskładniki: ok. 750 g gruszek 250 g cukru 600 ml wody 1 laska cynamonu 4 – 5 goździków sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy
Domowy Smak Jedzeniatypowo jesienny. Trochę orzeźwiający, nie za słodki i z czekoladą, a placuszki są na bazie gruszki. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu :) ok 8 pancakes Składniki: 2 gruszki 1 szklanka mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu ok 0,5 szklanki mleka kokosowego 100 g czekolady gorzkiej olej kokosowy do smażenia(...)cytryny sok z połowy cytryny 100 g cukru trzcinowego 2-3 łyżki mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 30% Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w naczyniu miksującym, gruszki obieramy, usuwamy z nich nasiona i blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko,jajko i miód. Wszystko ładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę
Niezły Młyneksuchych. Widelcem mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste wtedy dolewamy kilka łyżek mleka. Do formy na muffiny wkładamy papilotki, do każdej wkładamy ciasto do 3/4 wysokośći dołka. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę a następnie po kilka kostek kładziemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 min w temp, 180C. Muffiny należy
Radość kipiąca uśmiechem.