wakacji? A może to i to? Wracając do przepisu, jest to jedno z moich ulubionych paleo ciast . Na jego wierzch można wrzucić dowolne owoce (z gruszką też byłoby mega, chyba następne w kolejce). Ciasto ze śliwkami na blogu już się pojawiały, np. w tym przepisie z kruszonką. Do przygotowania potrzebujecie tylko kilku sładników i śliwek. Sam deser jest przepyszny pachnie
PaleoLifeDzisiaj proponuję słodkie śniadanie czyli orkiszowe bułeczki z ciasta krucho drożdżowego , z dodatkiem kawy zbożowej, gruszek i twarożku. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo takie ciasto nie musi leżeć i wyrastać. Wystarczy odłożyć je dosłownie na czas przygotowywania farszu żeby drożdże zaczęły swoją pracę. Potem można już formować bułeczki, piec je i cieszyć się pysznym śniadaniem. Ja wiem
Smaczna Pyzapysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę
Cooking Monsterrazem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to u mnie "must have" każdej jesieni. Dla kogo: dla mających twaróg do wykorzystania dla kochających gruszki dla wspominających z dzieciństwa smak ciasteczek twarogowych Składniki na ciasto:: 1 jajko 250g twarogu 250g masła 250g mąki pszennej Składniki na nadzienie: pół łyżeczki cynamonu 3 gruszki 3-4 łyżki cukru (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne(...)Nadzienie: Gruszki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do rondelka i lekko podgotować na wodzie, by zmiękły (wody dodać tylko 1-2 łyżki). Dodać cynamon i cukier i wymieszać. Jeśli szykujemy ciacha dla dzieciaków to można pominąć cukier. Ciasto: Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Ugnieść na gładką masę. Schować do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy
Mania Wypiekaniamoże nie chciałam...?Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych(...)tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem, następnie ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć nieco kremu, gruszki (jedną zachować do dekoracji), przykryć pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, skropić pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do stężenia.Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy.Ubić pozostałą kremówkę, rozsmarować na wierzchu i ewentualnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiernik z pomarańczami i kawałkami czekolady , robi się błyskawicznie- w skrócie: wrzuć wszystko do miski, wymieszaj, wylej na blachę i upiecz. Nieco urozmaiciłam przepis podstawowy- oprócz owoców (gruszki) i kruszonki, do połowy ciasta dodałam kakao. Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Wrzosowa Polanagruszką i jabłkiem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie, a wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować(...)gratuluję zwycięzcom), ale na warsztaty fotograficzne i owszem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowySkładniki:Spód:250 g ciastek digestive120 g rozpuszczonego masłaMasa:3 x 150 g serka Almette z gruszką i jabłkiem250 g śmietany 30-36%2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki żelatynyMasa jabłkowa:3-4 jabłka2-3 łyżki cukru1 galaretka agrestowaGruszki:3 gruszkido gotowania: sok z 1 cytryny
UgotujmyTo.plwaniliowego Gruszki w całości obieramy. W garnku zagotowujemy 1 litr wody z cynamonem i cukrem waniliowym, po czym wrzucamy gruszki i gotujemy 10 minut. Powinny być lekko miękkie, ale nie za mocno, gdyż będą jeszcze pieczone w piekarniku razem z ciastem. Ugotowane owoce kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy wzdłuż w dość cienkie plastry. Teraz czas(...)mąkę. Płatki ryżowe przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gotowe, dodajemy do masy brownie i mieszamy całość łyżką. Przelewamy masę brownie do foremki, równamy. Na wierzchu układamy plasterki gruszki. Pieczemy w temp. 175 st. przez 35-40 minut. Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!dostatkiem. Zajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g masła 50 g cukru kryształu(...)ryżem lub specjalnymi kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy papierem i obciążenie, dopiekamy kolejne 10 minut. Następnie na ciasto nakładamy pokrojone w plasterki gruszki. Na gruszki rozsmarowujemy krem migdałowy i posypujemy płatkami migdałów (patrz niżej). Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą. Krem migdałowy
Made By Mom And SonRustykalna tarta, bardzo krucha, delikatna, smaczna. Pieczona bez użycia formy do tarty. Można piec ją z różnymi sezonowymi owocami np. śliwkami czy gruszkami. Warta wypróbowania 😊. Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki 3 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki na nadzienie: 4 duże
Słodka StrefaCiasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina. Składniki: Biszkopt : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier(...)Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. 2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić
Szalona Kuchnia Ewelinypeel with lemon 3 jajka / 3 eggs 5 gruszek / 5 pears mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups) 4 łyżeczki cynamon u / 4 teaspoons cinnamon cukier puder / powdered sugar olej / oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość: ok. 20 Na początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z ksylitolem , wan ilią ( laskę spłaszczamy, przecinamy i wyskrobujemy(...)cytryny i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z gruszki . Gruszki myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy gruszki na krążki nie za grubo. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy placuszki cukrem pudrem, smacznego! ***** At the beginning, we make the dough
Projekty ze smakiemzakalcowate i bardzo smaczne. Co je odróżnia od zwykłego ciemnego klasycznego brownie ???. Jest lżejsze i trochę bardziej puszyste, z uwagi na obecność dodatku sody oczyszczonej. Wilgotność w cieście zapewnia dodatek pure z gruszek, słodka nuta to jedynie miód oraz biała czekolada. Informacja, która ucieszy osoby będące na diecie wykluczającej gluten, w brownie nie ma mąki pszennej bo wykonane jest(...)obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na drobną kostkę. Do rondla wlewamy 3 łyżki stołowe wody i dodajemy pokrojoną gruszkę. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozgotowanie się gruszek ok 5 minut. Następnie gotujemy jeszcze chwilę by odparować jak najwięcej płynu. Odstawiamy do wystudzenia, 2. Białą czekoladę siekamy nożem i wraz z masłem umieszczamy w żaroodpornej misce. Rozpuszczamy
vaniliowoczekoladowaop.budyniu w proszku 1 kg twarogu mleko Sposób przygotowania: Gruszki myjemy ,obieramy, kroimy na ćwiartki i kropimy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z 6 łyżkami cukru. Dodajemy 4 jajka, obie mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka. Całość miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem(...)pieczenia. 4 żółtka ucieramy z twarogiem , resztą cukru, kremówką, 1,5 opakowania budyniu i rodzynkami. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka. Masę twarogową wylewamy na ciemne ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone gruszki. Pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu, uchylić piekarnik i odczekać aż ostygnie. Można ozdobić na wierzchu truskawkami, gruszkami i tak jak ja polać kajmakiem. Smacznego
Różne smaki w kuchniKolejne zdrowe ciasto z mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania, jakich można doświadczyć podczas delektowania się tym deserem. Zamiast siemienia lnianego można dodać 1 lub 2 jajka, wtedy będzie jeszcze pyszniejsze, ale ja celowo upiekłam właśnie takie. Składniki: • 1 szklanka kaszy jaglanej(...)cytryny. • Połączyć razem kaszę, gruszki, bakalie, orzechy i siemię lniane. Dodać miód i dokładnie wymieszać. • Masę wlać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i odstawić na 30 minut. • Piec 40 minut w temp. 200 st.C. • Po upieczeniu odczekać godzinę, następnie wyjąć ciasto z blaszki. Kroić dopiero
To co kocham