Zakochałam się. Te gruszki są naprawdę doskonałe. Świetnie sprawdza się zarówno do ciast, deserów, lodów jak i samodzielnego pałaszowania. Jeśli tak jak ja lubisz wanilię- ten przepis jest dla Ciebie! Jeśli ktoś jest dla ciebie ważny, możesz przygotować gruszki właśnie dla niego. Dodając odrobinkę miłości mamy pewność, że nasze przetwory będą smakowały tym, którzy są dla nas NAJ. Podając
Wielki apetytgruszką i nutką chilli. Proste i szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, puszyste i pyszne. Składniki Gruszki w syropie: Gruszki – 2 szt. Woda – 1/2 szklanki Wino wytrawne – 1 szklanka Cytryna – 1 szt. Brązowy cukier – 1/3 szklanki Cynamon Ciasto czekoladowe: Czekolada – 200 g Masło – 150 g Jajka – 2 szt. Cukier puder(...)garnku zagotuj wodę z winem, sokiem z jednej cytryny, brązowym cukrem i jedną łyżeczką cynamonu. Następnie włóż pokrojone gruszki do garnka i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po 15 minutach odkryj garnek i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Ciasto czekoladowe: Włóż do garnka połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone w kosteczkę masło oraz trzy łyżeczki kakao i łyżeczkę przyprawy
ale Pysznieziołowa. Babkę upiekłam na bazie oleju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo . Dzięki temu babka jest wilgotna w środku. Zioła dodały babce charakteru a gruszka słodkości. Było pysznie. No więc czego potrzebujemy do wypieku takiej babki? Już piszę. Składniki: CIASTO: 180 ml o leju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo 200 g cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 gruszka 4 jajka 4 łyżki
Kuchnia w oparachorzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko pokrojone w kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione
Anioły w kuchnikandyzowanego aloesu SKWORCU 1 gruszka 100 g suszonych śliwek 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru kilka orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy(...)części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki i obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce, z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką ciasto wyłożyć do formy i posypać wierzch troszkę tartą bułką na wierzchu ułożyć plastry gruszek ze skórką - na gruszki wyłożyć ostudzony budyń - na budyniu ułożyć plastry gruszek kruszonka: po 100 gram mąki, cukru, masła i 1 łyżkę kakao
W Mojej Kuchni Lubięokazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przygotowałam dla Was jedn ą z naszych ulubionych wersji tego włoskiego przysmaku. Pizza na cienkim, chrupiącym cieście z dodatkiem wędzonej szynki tzw. speck, śmietankowego sera brie oraz słodkiej gruszki. Nie może oczywiście zabraknąć ciągnącej się mozzarelli i aromatycznego oregano. Pyszne połączenie smaków warte spróbowania. Nie pozostaje mi nic innego niż życzyć Wam s macznego(...)średnicy 30 cm. Ciasto układamy na blaszce posmarowanej oliw ą . Na pizzy układamy mozzarell ę pokrojoną w kostkę oraz plasterki wędzonej szynki i sera brie. Pizz ę pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podpieczon ą pizz ę wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy plasterkami gruszki, polewamy 1-2 łyżkami oliwy
La grande e la piccola cuocapadło właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła (pół kostki) 1 średnie jajko
Poezja smakuJabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo będzie królować winogrono. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić ciastem z sezonowymi owocami, które moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które zawierają dużo soku np. gruszki, wiśnie czy brzoskwinie, trzeba wcześniej skarmelizować lub ugotować w syropie. Składniki: -1/2 kg mąki pszennej(...)Następnie dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, wybijamy jajko i żółtko, dodajemy śmietanę i wyrabiamy rękami na gładkie, luźne ciasto. Ciasto można godzinę schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przygotowujemy owoce. Z umytych śliwek usuwamy pestki. Gruszki obieramy, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy stwardniałe gniazda nasienne i karmelizujemy: na patelni roztapiamy 4 łyżki miodu, 4 łyżki masła
Kulinarne przemysleniaKażdy kto piecze ciasta w domu wie, że czasami potrzebne są same żółtka i białka zostają a przecież nie lubię wyrzucać jedzenia. Jeśli wiem, że nie zużyję ich od razu to przelewam do małych, foliowych woreczków i zamrażam. Doskonale się w taki sposób przechowują i po rozmrożeniu ubijają nawet lepiej niż świeże. A skoro trochę tych białek się nazbierało(...)bezę. Właściwie to nawet dwie żeby przełożyć je kremem i podać z owocami. Deser jest bardzo słodki, ale pyszny i doskonały na słoneczne popołudnie z przyjaciółmi. Tym razem użyłam gruszek, ale już niedługo będą świeże, polskie truskawki więc pewnie powtórzę pavlovą z truskawkami właśnie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCiasto jaglane, które trudno sklasyfikować - trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka ;) Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 3 szklanki gruszki 3 szt mleko (ryżowe, sojowe, kokosowe lub inne) 0,5 szklanki mąka jaglana 1 szklanka skrobia z tapioki, kukurydzy lub ziemniaczana(...)łyżką do połączenia składników. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej silikonowej formy. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na wierzchu plasterki trzeciej gruszki. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni około godziny. Po ostygnięciu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem roztartym ze szczyptą cynamonu
głodny alergikwspaniale smakuje. Ciasto na oleju przygotowujemy szybko więc na spokojnie możemy przygotować go jak goście zadzwonią, że za godzinę będą u Was. Ciasto możemy przygotować z naszych ulubionych owoców (truskawki, morele, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki itp). Poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone a latem świeże. Osobiście uwielbiam to ciasto z jagodami a także z czereśniami. Jako
Kuchnia w oparachwaniliowe ciasto z owocami na tortownicę o śr. 26-28 cm lub formę o wym. 24x28 cm 3 jajka 150 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju 250 mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki mleka 500 g owoców (najlepiej kwaśnych) u mnie 1 jabłko, 1 gruszka, mrożone(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń, ekstrakt z wanilii i mleko, dokładnie miksujemy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 175 stopni C. Gładkie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozkładamy owoce (jabłka i gruszki obieramy i kroimy w ósemki), całość wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż do zarumienienia (przed wyjęciem
Rozpustne gotowanieWyrabiamy ciasto. 4. Odstawiamy na ½ godziny żeby podwoiło objętość. 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek. 6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu). 7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut
Marcepanowa kuchniaWykonanie Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Do miski wsypujemy mąkę, sodę oraz wiórki kokosowe. Dolewamy syrop klonowy, mleko oraz wbijamy jajko. Na koniec dodajemy startą gruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek. Wierzch posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 20-25 min. Dodatkowo babeczki można ozdobić kokosowym kremem przygotowanym
Health-Fit-Life