upiec - co jest czasochłonne 😉 Warto jednak poczekać bo efekt jest powalający - nie tylko pięknie się prezentuje, ale również smakuje znakomicie. Żadne ciasto nie może jej dorównać! U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru
Kuchnia MagdaLenykremowość ciasta przełamuje chrupiąca kruszonka na wierzchu. Składniki na małą tortownicę 18 cm (na standardowej wielkości tortownicę czy też blachę podwoić składniki) kruche ciasto na spód i dekorację wierzchu ciasta 120 g mąki pszennej 1 mały banan 30 g cukru 3 łyżki oleju roślinnego masa: 3 łyżki mąki z tapioki (może być ziemniaczana) 250 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego(...)łyżek) 70 g cukru (około 4 łyżek z czego 1 łyżka to waniliowy) 150 ml naturalnego jogurtu wegańskiego owoce: 4 średnie jabłka lub brzoskwinie, gruszki Przygotowanie: Rozgnieć banana i razem z pozostałymi składnikami na ciasto zagnieć w miarę na jednolitą masę i jeżeli śpieszy Ci się zawsze tak jak mi to wylep od razu blachę (wysmarują ją olejem, albo wyłóż
greenscarfDziś w domu mamy małe Kinder Party. Do synka wpadła na przeróżne zabawy kuzynka. Paweł lubi kruche ciasto z owocami, stąd pomysł na szybką tartę.Składniki:-150 gram przesianej krupczatki-żółtko-75 gram miękkiego masła-dwie łyżki cukru brązowego-4 jabłka-3 gruszki-cynamonMąkę, masło, żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy na 1h do lodówki
BaRepasdzis koszyczek pieknych,soczystych,pachnacych sliwek.Pierwsza czesc przeznaczylam na dlugo juz oczekiwany placek ze sliwkami.Druga czesc zostanie spozytkowana jutro na knedle.To ciasto nie moze nie smakowac,jest tak bardzo owocowe i pyszne.Sliwki w tym ciescie w towarzystwie gruszek i wody rozanej smakuja nadzwyczaj delikatnie.A druga opcja ( gdy nie jestescie w posiadaniu wody rozanej) dodatku gruszek i soku z bzu czarnego(...)harmonijna.Ciasto upieklam w kwadatowej foremce o boku 23 cm.Nada sie rowniez tu okragla forma o przekroju 30 cm.Bardzo polecam ten smakowity placek sliwkowy i zapraszam do pieczenia!Skladniki na ciasto:250 g masla350 g maki100 g cukru1/2 lyzeczki soli1 zoltko+2 lyzki mleka(do posmarowania kratki)100 ml zimnej wodySkladniki na nadzienie:1 kg sliwek wegierek3 dojrzale gruszki100 g cukru3
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niego sok z cytryny i otartą skórkę, na wiosnę truskawki, latem brzoskwinie, morele i jagody, a jesienią gruszki. Eksperymentuję też z mieszankami mrożonych owoców. Jest to jedno z tych ciast, które jestem w stanie upiec w zasadzie w każdej chwili, gdyż potrzebne składniki przeważnie mam w domu
Patchworkniego sok z cytryny i otartą skórkę, na wiosnę truskawki, latem brzoskwinie, morele i jagody, a jesienią gruszki. Eksperymentuję też z mieszankami mrożonych owoców. Jest to jedno z tych ciast, które jestem w stanie upiec w zasadzie w każdej chwili, gdyż potrzebne składniki przeważnie mam w domu
Patchworkkostki chudego twarogu 100 g. 0.5 jaja 25 g. 2 łyżki mąki 20 g. 1 łyżeczka roztopionej margaryny light5 g. 1 Gruszka 150 g. Zielona herbata niesłodzona bez ograniczeń ************************************************** Pierogi przygotować z twarogu , jajka i mąki.Zagnieść ciasto ,zrolować jak na kopytka i nożem kroić pierożki.Ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić.Polać roztopioną margaryną.Podawać z gruszką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiswoich myśli, marzeń. Dla mnie wystarczy kawałek ciasta i dobra książka. Bo aby dbać o innych musimy mieć siłę dbając o siebie. Spód: 200 g herbatników maślanych 2 łyżki masła orzechowego 50 g masła Masa serowa: 700 g twarogu 0% (z wiaderka) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka (M) 1 gruszka Sok z ½ limonki 0,5 szklanki cukru trzcinowego(...)końcu wlewamy mus z gruszki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową przelewamy na spód. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C. Wstawiamy sernik do piekarnika. Na dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po 60 minutach z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą. Po upieczeniu studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy
VioletoweKucharzenieCiasta marchewkowego nie jadłam, więc nie wiem jak smakuje takie ciasto...ale ten dżem mi posmakował...podjadałam na ciepło prosto z garnka...Marchewkę starłam , ale nie na tej tarce co trzeba, ale i tak pod koniec można użyć blendera i zmiksować..u mnie troszkę były wyczuwalne "drobne nitki" marchewki, ale jak dla mnie nie miało to znaczenia..bo dżem(...)mniej cukru, bo był troszkę za słodki, ale to kwestia smaku..pomysł na taki dżem znalazłam tutaj. 0,4 kg marchewki 1 puszka ananasów, razem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw [ dałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wodzisław] 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki [nie dałam] Marchewkę
Moje domowe kucharzeniepieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie plastry gruszki i pieczemy całość 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto studzimy, najlepiej przez noc. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią tartę. Całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe
Mango PapajaSkładniki na spód: • 350 g herbatników czekoladowych (mogą być również maślane + 2 łyżki kakao) • 120 g masła Ciasteczka bardzo dokładnie zmielić malakserem, dodać roztopione masło. Tortownicę
KUCHNIA POLSKAuwielbiam czereśnie ! Są to chyba jedne w moich ulubionych owoców zaraz po gruszkach i brzoskwiniach! Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe z czereśniami. Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne! Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie
Ostra na Słodkociacho z malinami, ponieważ mam je jeszcze pod ręką, ale wy możecie skorzystać z jakichkolwiek innych owoców. Mogą to być jabłka czy gruszki, pojawiające się już truskawki czy nawet wiśnie z kompotu (ale odsączone). Samo ciasto wychodzi idealne i nie ma na nim nawet śladu zakalca, jest puszyste i jednocześnie nie jest suche. Serdecznie polecam!!! Ciasto ucierane z malinami
RelaxtimeOstatni sernik był z jesiennymi gruszkami, a już czas na wędzoną śliwkę. Mocno czekoladowy kruchy spód i wierzch, a do tego delikatne w smaku wnętrze zachwyci Waszych domowników i gości. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 25 cm. Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru
Apetyczna babeczkadodaj resztę składników i zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 45 do 60 minut, aż podwoi objętość. Najlepiej w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na 4 blaty. NA WIERZCH: - 2 -3 białe kiełbasy Maestro Henryk Kania - ser brie - parmezan - 3 plastry gruszki - listki rozmarynu, cząbru, bazyli - garść świeżych kurek - 1-2 figi Sos na pizze: - 3 talarki (około 3 łyżki) serka koziego(...)śmietany 18% - 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Całość wymieszaj dokładnie na gęsty krem. Dwa blaty ciasta smarujemy sosem, układamy plasterki białej kiełbasy, gałązki rozmarynu, listki cząbru, obgotowane i osuszone kurki (obgotowujemy przez 2 minuty), posypujemy obficie parmezanem. Dwa kolejne blaty smarujemy sosem, dodajemy plastry gruszki, zioła, białą kiełbasę, ser brie, ser parmezan. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, temp 230 stopni C, temp
SMYKWKUCHNI