początku. Teraz muszę ją dobrze trenować, aby mogła mi dalej wydajnie służyć. Aby to uczcić upiekłam ciasto piegusek ze śliwkami. O dziwo jakoś mi to sprawnie poszło. Bez gipsu o wiele łatwiej…Nawet sama wypestkowałam śliwki! Śliwki , jabłka i gruszki to typowe owoce o tej porze. Nic dziwnego, że na blogu co i rusz pojawiają się owocowe wypieki. Piegusek
codojedzeniakardamonu. Mam kilka swoich ukochanych przypraw i w pierwszej piątce znajduje się kardamon, który doskonale współgra z jabłkami, śliwkami, gruszkami i dynią. O właściwościach kardamonu możecie przeczytać w tym wpisie: Z czym to jeść czyli : kardamon. ps. Całe to ciasto rozeszło się w 10 minut, a Misiek sam zjadł połowę, jest to najlepsza forma negocjacji z nim, po takim cieście
greenscarfDziś polecam pyszny jabłecznik, który zaserwowałam rodzince. Owoce sezonowe, typu jabłka czy gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ: średnie
Gotuję Testujęrzepakowego Rapso bita śmietana: - 200g śmietanka 30% - 1 płaska łyżka cukru pudru dodatki: - koktajl owocowy w soku owocowym Beach Flower (brzoskwinie, gruszki, winogrona, ananas, czereśnie) - kolorowa posypka cukrowa - olej rzepakowy Rapso do posmarowania gofrownicy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję na gładką masę. Gofrownicę smaruję olejem, zamykam i czekam aż się nagrzeje. Chochelką wlewam ciasto
Kuchnia co dniaudanego jogurtowego ciasta jest temperatura składników - powinny mieć wszystkie temperaturę pokojową. Dodatkowo, ciasto mieszamy tylko w jednym kierunku. I udało się. Bardzo zachęcam Was do upieczenia tego ciacha. To ciasto jogurtowe z mielonymi migdałami i cynamonem, a na wierzch dodatkowo wyłożyłam cienko pokrojone jabłko. Smak ma naprawdę rewelacyjny. Składniki: 1 czubata szklanka mąki 2/3 szklanki mielonych migdałów 2 jajka(...)sodę. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać widelcem (mieszamy tylko w jedną stronę) do połączenia się składników. Ciasto przelać do kwadratowej formy (22x22cm) lub tortownicy (śr.22-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ewentualnie na wierzch ułożyć cienkie plasterki jabłka lub gruszki. 4. Piec w 170 st.C przez 35-40 minut (najlepiej do suchego patyczka). 5. Po wystudzeniu oprószyć cukrem
Kuchnia domowa AniKolejne ciasto bezglutenowe na mące ryżowej (użyłam Bezgluten). Ciasto jest lekko pikantne. 2 szklanki mąki ryżowej 4 jaja szklanka oleju cukier waniliowy 2 łyżki startego imbiru pół szklanki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszka pocięta w kosteczkę pół łyżeczki cynamonu Jaja ucieram z ksylitolem, dodaję mąkę, proszek(...)pieczenia, wanilię, imbir i cynamon. Wlewam olej i miksuję do połączenia się składników. Na koniec dodaję gruszki i mieszam łyżką. Przekładam formy na keks i piekę w 180 st ok 1 godziny i 10 minut. Bardzo długo piekło się to ciasto. Sprawdzajcie patyczkiem, czy jest już upieczone
AZgotuj!dzisiaj więc wiecie, że najbardziej cenię szybkie i proste przepisy. Najlepiej takie, które zawierają tylko parę składników i można je przygotować w kilka chwil – czego chcieć więcej. To ciasto to taki nasz comfortfood, jak już nic nie chce nam się robić (uwierzcie, też mamy takie dni) to ten przepis przychodzi z pomocą. Nie trzeba nic kombinować, a nawet zbytnio(...)orzechów, ulubione owoce (u nas jagody bo akurat były w zamrażarce), ale możecie użyć wszystkiego co akurat leży pod ręką: maliny, jabłka, gruszki, kalafior czy tam marchewka . Chociaż marchewka to akurat spoko pomysł, mogłoby być ciekawe. Samo ciasto jest bezglutenowe , a dodatek siemienia lnianego zamiast jajek sprawia, że jest vegańskie lub pegan ( paleo vegan, tak jest takie coś ). Do tego
PaleoLifeprzykryciem około 1,5 godziny . Po tym czasie odławiamy korpusy , obieramy z mięsa i na razie mięso odstawiamy . Do wywaru dodajemy śliwki , gruszki . W małym kubku łączymy mąkę z jajkiem, solą , aż powstanie gęste , gładkie ciasto na kluski . Malutkie porcje ciasta , rzucamy łyżeczką na gotujący się wywar . Następnie , krew mieszamy z mąką, wcześniej rozrobioną z wodą i przelewamy przez sitko
Ogrodnik w podróżykubka blendera albo miseczki wlewam mleko.Dodaję mąkę, jajka, miód, proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszam tak by nie bylo grudek. Dodaję tartą gruszkę. Mieszam ze sobą. Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta. Smażę na rumiano. Podaję ciepłe posypane cukrem pudrem
Gotowanie Patkiczasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) czekolada do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami
Cynamonowe szczęścieSłodka tarta z pysznym śmietanowym nadzieniem z dodatkiem gruszek z kompotu. Odświeżające i smaczne. W sam raz gdy mamy ochotę na ciasto owocowe a na świeże owoce jeszcze trochę trzeba poczekać
Milion SmakówIdealna tarta na jesień. Świeże gruszki z dodatkiem startego imbiru zanużone w słodkiej masie maślanej. Całość na kruchym cieście, które chrupie przy każdym ugryzieniu. Takie ciasto będzie świetnie smakować do niedzielnej kawy czy jako codzienna przekąska, a dzięki ciekawemu wyglądowi będzie się również dobrze prezentować na stole w święta
Milion SmakówDyniowe gofry z rukolą, camembertem oraz orzechami; z sosem miodowo-musztardowym ... bo nie samymi ciastami człowiek żyje..a po głowie chodzą mi już podobne wariacje (camembertem i gruszka < 3) Święta, świętami, ale teraz trzeba w końcu do książek zajrzeć, miłego dnia :) Ask Facebook
More food, love and dreamsroku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców.Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo
Dzieje kuchennej Wiewiórystopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,gruszki. Co kto lubi.Na małą tortownicę będzie to odpowiednio- 3 jaja, 120 gr.masła, 5 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku
Pasje Jolki